• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 110
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Тотално бъркаш понятията. Всички примери които си дал са за удължаване на кабели - един влиза, един излиза. Лустер клемите са проектирани точно за решаване на този проблем. Те НЕ се ползват за разклонение на твърди кабели, защото е възможно контактния натиск върху различните кабели да е различен. Например при стягане на кабел 1мм2 и кабел 4мм2 с един и същ болт, а дори два както ползваш лустер клемите не по предназначение, болта да пресова дебелия кабел като намали сечението му, но от друга страна да не е успял да притисне тънкия кабел достатъчно или дори въобще.
Затова при винтови клеми е добре всеки кабел да се затяга индивидуално с отделен болт, за да се осъществи сигурен и достатъчен контактен натиск. Пружинните клеми осигуряват контактния натиск и без болтове, като ни предлагат и компактност.
toolegittoquit - майстор
Тани написа:
Тотално бъркаш понятията.
Тани, не сте ли виждал 2 проводника да влизат в 1 АП или в един контакт, когато са свързани в кръг? Искам и да подчертая, че свързвам дебели кабели с големи клеми. 1мм2 кабел първо, че няма място в такива връзки, второ по него не може да се очаква голям ток и той може да се напъха между другото. В моят дом проводник под 2.5мм2 има само за лампите - по една крушка във всяко помещение. Така съм си свързал бойлера към съществуваща връзка в разклонителна кутия, без да я развалям и нямам никакви проблеми. И да дърпам проводниците от връзката със сила, няма да излязат - пробвал съм. Но свързвам сходни проводници и слагам най-дебелите отгоре, така че те да натискат останалите. Смея да твърдя, че като натиск не става по-зле от пружинна клема.
Именно защото идеята с лустер клемите беше временно, искам да купя такива плочки, за каквито говори PCL82. Много по-прегледно е. В дома ми имам ситуации, където се свързват кабели с такива сечения и типове, че пружинните клеми са несъвместими и трябва да правя постановки като да свързвам такива клеми в каскада.
hidrazin - майстор
Лустер клемите нямат място в една разклонителна кутия.
Нито АП-тата, нито контактите се присъединяват с лустер клеми. Там връзката е съвсем различна, нищо че има винт.
Бойлера не е желателно да се захранва от каквато и да е разклонителна кутия. Още повече по такъв .... начин.
Но свързвам сходни проводници и слагам най-дебелите отгоре, така че те да натискат останалите.
Това може да го разравяш на някое дете. То може и да ти повярва.
В дома ми имам ситуации, където се свързват кабели с такива сечения и типове...
Е какви сечения и типове? Колко квадрата - 10-16-...185 квадрата или повече?
Какви тилове - бронирани, екранирани, трифазни алуминиеви, оптични, морски, авиационни ...?
Ако толкова искаш от тези плочки на PCL82 - има ги по магазините:
https://oeg.bg/product.php?state=12&gid=1002406
https://oeg.bg/product.php?state=12&gid=1002440
https://oeg.bg/product.php?state=12&gid=1002417&id=96
Кутия разкл. за гипскартон
Няма да останеш много доволен от тях. Не са чак толкова удобни и с тях се работи бавно.
:partyman:
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Лустер клемите нямат място в една разклонителна кутия.
Приятелю, много неща не трябват, но навремето нито е имало пружинни клеми, нито някой е мислил, че са нужни много кръгове. Бойлерът беше включен към разклонител дълги години. Имам да свържа 4mm2 многожичен с 4mm2 масивен проводник. Не мога да ги свържа, защото няма пружинна клема, която да поема и двете. Повечето неща са правени с усукване. Нямам възможност да подменям цялата инсталация - живея в тоя дом и нямам финансовата възможност да къртя, сменям всичко. Сменил съм таблото с предпазителите с автомати, ревизирал съм връзките, смених постепенно праисторическите контакти и това е.
Гледам, че много ги тачите тия пружинни клеми, обаче за свързване на дебели проводници многожични и масивни не ми вършат работа. Навремето се е правило с какъвто кабел се намери, гледах малко да го ремонтирам, обезопася и това е. Имам мостови, ШВПС, СВТ кабели пуснати. От 1.5 до 6mm2. А бойлерът е 2kW, не е нещо особено. Правил съм някои връзки с лустери и за сега нямам никакви проблеми с тях. Искам да подменя инсталацията, да пусна гофри, да разделя кръгове и т.н, но нямам възможност и време да го правя скоро. Иначе знам, че в Oeg и в Ташев ги има кутиите. Мен обаче ме интересуват само клемните плочки. Една кутия с клемна плкочка е 5лв.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
Иначе знам, че в Oeg и в Ташев ги има кутиите. Мен обаче ме интересуват само клемните плочки. Една кутия с клемна плкочка е 5лв.
Едва ли ще намериш само плочките. Може да погледнеш тези на Елпром-Елин.
http://www.elpromelin.com/connectasem_bg.htm
А това че имаш от 1.5 до 6mm² какво те бърка? Клема за три проводника от 2,5 до 6mm² е 50 стинки.
http://www.farnell.com/datasheets/1511899.pdf
Клема за три проводника от 0,08 до 4mm² пак е около 50 стинки. И е "многократна" - може да променяш връзките, предназначена е и за многожичен проводник.
http://www.farnell.com/datasheets/315707.pdf
Всичките им клеми имат отвор за контрол - може да провериш какво има на клемата без да е необходимо да развиваш PVC лентата.
Мдааа... И по-евтино, и по-бързо, и по-малко място заемат, и по-надеждно ...
Ето ти и цени от два произволни магазина:
http://www.tmt-elkom.com/index.php?cPat ... 47feadbf4c
http://yazon.ovo.bg/shop/kabelna-armatu ... ktori-wago
:partyman:
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Мдааа... И по-евтино, и по-бързо, и по-малко място заемат, и по-надеждно ...
Приятелю, ако искам да свържа 4мм2 масивен с 4мм2 многожичен с 1.5мм2 масивен няма 1 клема, която да може да го свърши. За това ме интересуваха специално клемните плочки. Само един въпрос имам към теб - у вас всичко с клеми пружини ли е и защо толкова ги рекламирате? Реших да ги разгледам и гледам, че Wago не е единствен производител. Kopos Kolin, които правят кутиите с клемните плочки правят и безвинтови клеми.
А иначе, за сега нещата ще стоят така, защото няма как да подменям кабели и няма на някои места аванси за преправяне. :sad: Иначе хубавото е, че можеш да мушнеш лустер и без да прекъсваш проводник.
todortv - майстор
toolegittoquit написа:
..... Иначе хубавото е, че можеш да мушнеш лустер и без да прекъсваш проводник.
:?
toolegittoquit - майстор
todortv написа:
:?
Оголваш, правиш го на ухо, мушкаш в клемата. Хубаво е клемата да има пластинка. Така съм разклонявал проводник, който не бива да бъде прекъсван.
MIRO_073 - майстор
toolegittoquit написа:
Приятелю, ако искам да свържа 4мм2 масивен с 4мм2 многожичен с 1.5мм2 масивен няма 1 клема, която да може да го свърши.
Ей тая ще го свърши.http://www.farnell.com/datasheets/315707.pdf от поста на Хидразин и не само от неговия :-D Тука това е обжсъждано и обсъждано. Въпрос на желание, възможности и най-вече на разбиране.
toolegittoquit - майстор
MIRO_073 написа:
Ей тая ще го свърши
Тая клема не взима 4mm2 масивно жило. Взима само 4mm2 многожичен. А то цялата ми работа е такава...
Ще трябва да се подменя. Някой ден, като се запаля, че вечно отлагане... :axe:
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 110

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: