• 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 161
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
npelov написа:
@MIRO_073 в един корпус е. Май е 16A, но не съм сигурен. Два броя са и всички контакти изключват само първия. Втория изглежда вързан сериино. Т.е. единия е главен на другия :). Има един контакт на .... тавана (по средата) дето не знам през какво минава.
И като е в един корпус не каза кое палче изключва или и двете падат.
Изображение

Загледай се. Тук в случая са черно и бяло. При теб може да са оранжево и бяло, синьо и бяло...

И как така сега стана на единия контакт пада а на другия не??? Нещо друго да има? На третия на тавана пада ли?И;о те мързи да качиш прахосмукачката И досега работил ли е този контакт или не? А и друг гараж излезе после. Писах за снима не качи.

Айде събери си мислите. Тук има много хора които могат да ти помогнат, ама така нада ли.

П.П. Ааааа аз от дърводелство не разбирам и не давам мнения. Така, че замисли се как започваш да поучаваш хора от този раздел.
npelov - специалист
Така, че замисли се как започваш да поучаваш хора от този раздел.
Никой не съм получавал. Мисля на глас. Казах, че нямам опит, не съм казвал, че не разбирам. Средното ми е електроника.

Вие ме нападнахте без дори да прочетете добре какво съм написал.
И как така сега стана на единия контакт пада а на другия не???
Не съм казвал това - пада без значение в кой контакт включвам. На лявата ДТЗ черното ключе пада, на дясната - не.
Тани написа:
npelov написа:
Това което си направил е чисто късо съединение. Благодари се, че е сработила защитата и кабела не се е подпалил в ръцете ти.
Направих "късо" през 20 вата товар.
И досега работил ли е този контакт или не?
Най-вероятно не. Купих гаража преди няколко дни. Не е ползван до сега откакто сградата е построена.

Бях снимал таблото, просто забравих да кача снимката. Изглежда ми се е сторило, че бушона е заедно с ДТЗ - таблото е на тъмно място. на снимката се вижда, че има два отделни предпазителя (10А и 16А) и две ДТЗ + 25А предпазител. Ако ми остане време утре през деня ще отида да отворя контакта и да го снимам.

Прикачен файл

20150909_152426s.png
npelov - специалист
KingLin написа:
Тва българите сме страшно племе - неук човек като пита за ток се надпреварваме да му говорим че трябва да си извика ел. техник. Сега човека има акъл в главата и иска да му се препоръча ел. техник ама другите пак на обратно - оправи си го сам :lol:
А де!
Иначе контакт не ми пречи да пипам, стига да съм предупредил всички в къщата да не им хрумне да включат предпазителите. Не веднъж съм сменял контакт. Но в таблото знам какво става само на теория, а от опит знам, че теорията често се различава от практиката, затова ще оставя таблото за някой друг.
MIRO_073 - майстор
След като поясни, че си се сдобил с нов гараж над които нямаш никакви наблюдения над инсталацията, изпрати снимка за да видим каква ти е ДТЗ смятам че майсторите които са правили таблото са объркали посоката на фазата и нулата или демек са ги направили срещуположни. Това може да се провери с пробна лампа и фазомер като се свали капака на таблото. На 2 болта е. Пък ако свалиш капака и пак снимаш и връзките вътре ще се разясни още повече. Не пипай контактите засега. Това мисля
valentino76bs - майстор
Дискутирано е по назад може би но не успях или по точно ме домързя да прелистя всичко.Имаме реална ситуация малко дете бърка в контакта с игла уцелва фазата ....контакта е занулен /два проводника/ .Кой вариант е бил по добър с ДТЗ или БЕЗ ДТЗ да е имало на този контакт?
hidrazin - майстор
Най-добър би бил с предпазна капачка на контакта и ДТЗ. Иначе с ДТЗ.
Ако е само със зануляване става минимум така:

Изображение
:partyman:
P.S. Как е детето?
valentino76bs - майстор
Всичко е наред!И сега да не започнем да слагаме ДТЗ в панелките с дву проводно изпълнение :)
vgeorgiev - специалист
Някой може ли да ми даде разумно и логично обяснение защо не е необходима ДТЗ при консуматори на твърда връзка (например фурна) ?
nikolov333 - майстор
Според Наредба 3:
Чл. 1789. За защита на токови кръгове, захранващи контактни излази за преносими електрически уреди, се предвижда автоматично изключване на захранването чрез защитен прекъсвач (ЗП).
Чл. 1796.(3) Като правило не се изисква поставянето на ЗП в линии, захранващи стационарни потребители и осветители, а също и в общи осветителни мрежи. (ЗП=ДТЗ)
Най-просто казано ДТЗ са предназначени да предпазват хора от токови удари от преносими консуматори, поради по-голямата вероятност от повреди в изолацията на проводниците, а при стационарните потребители, каквито са печките на твърда връзка, такива повреди са по-малко вероятни. В случая с фурната и поради вероятността от фалшиви сработвания. :idea:
  • 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 161

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: