• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Чл. 1717. (1) Електрическите инсталации с мостови и едножилни проводници с полимерна изолация, осигурена срещу механични повреди, се изпълняват:
.............................................................
2. върху мазилката на стени и тавани - когато закрепването на проводниците се извършва, без да се уврежда изолацията и няма опасност от механични повреди в процеса на експлоатацията им;
Никой "ковач" не може да гарантира че няма да увреди изолацията като кове мостовия проводник.
Дори и с измислените "изолирани" пирони дето са нищо друго освен едно голямо недоразумение.
Пирон за мостови кабел
Има ли човешки фактор няма никаква гаранция. Не се кове и това е.
Малко от кратки технологични инструкции по основни СМР (строително-монтажни работи):
11. Закрепването на мостовите проводници при скрито полагане не трябва да
се извършва с гвоздеи. Гвоздеи могат да се употребяват само за временно
закрепване, преди поставяне на мазилката и трябва да се изваждат. При това
временно закрепване не се допуска забиване на гвоздеи между проводниците.
Малко от "Мотиви от наказателно дело от общ характер":
...около 18.00 ч. техният син А.А. – на 6 години излязъл да играе в близост до дома си.
Там то срещнало свой връстник – малолетният свид. Г.Г., с когото решили да берат плодове от близките дървета.....
При допира с ламарината, по чиято повърхност поради контакта й с фазов ел. проводник протичал ел. ток с високо напрежение, тялото на детето било покосено от токов удар.....
...откарал детето в спешния център в болницата в гр. д. и там било установено, че е починало...
Същото установява, че необезопасения мостов проводник се е измъкнал от главата на гвойздея, с който е бил закован...
Потвърждава констатацията си за неправилно изградена инсталация – чрез неподходящ проводник, недопустимото му коване с гвоздеи, ....
Който много харесва пирони и му се кове, да ходи при дърводелците. :-D
:partyman:
valentino76bs - майстор
Едно време всички използвахме пирони включително и Ти сигурен съм в това :) ,а сега никой не ги ползва има си къде къде други прихващания по надеждни ,бързи и безопасни!Който още ги ползва си е жив мазохист!
Ще кова, ще мажа, ще ми се разковава кабела ,после ще вадя пироните аааа неееее мерси !
Hoвoceлckи - майстор
Едно време ковяхме мостовия кабел с опашки от мостов кабел. "Мустак" 8-10 санти напречно на кабела се прегъва и кове точно в "мостчето" :-D
fikata - майстор
и кове точно в "мостчето"
Мостчето е предвидено за това и затова проводникът се нарича мостов. :-D
ПВВ-МБ1
Многожилен плосък проводник с медни жила, с поливинилхлоридна изолация и обвивка,с мост за неподвижно полагане в осветителни мрежи и силови инсталации /мостов кабел/.
Обърнете внимание при трижилния мостов проводник къде се намира това МОСТЧЕ- между проводниците на работната и защитната нула. Ако спазвате цветовия стандарт, разбира се.
Правете разлика между изолация и обвивка.
Защо ПВВМ се води проводник а не кабел /въпреки че някои търговци упорито го натрапват като кабел /пишейки го в скоби/
Каква е разликата между инсталационния проводник ПВА и ПВВМ - изолацията и на двата проводника е еднослойна венилна изолация, докато на втория жилата са обединени в обща обвивка
ПВ-А1 е едножилен едножичен меден проводник еднослойна венилна изолация
ПВ-А2 е едножилен многожичен меден проводник еднослойна венилна изолация.

По принцип и двата са проводници, а не кабели. При полагане се гледат изискванията за полагане на проводници. Проводниците по принцип се използват за опроводяване на машини и електрически табла. За ПВ-А1 производителя дава за полагане в осветителни инсталации и силови жилищни инсталации, но това е проводник с единична венилова изолация която е много лесно да бъде наранена и за защитата и трябва да да изтеглят в тръби. Да се теглят единични жила за фаза и нула е излишен труд.

Като изолация на жилата на ПВА1 и проводник/едножичен масив/ и мостовия проводник със сигнатура ПВВ-МБ1 е една и съща. Разликата е, че при мостовия проводник същите жила със същата изолация са обединени /двужилни,три,четири ..../ в обща обвивка.

Съществува и такава измишльотина, че мостовият кабел е измислен за да може чрез мостчето да се дистанцират двата проводника и при токово претоварване да не им влияе топлината, да се разсейва и да не разрушава изолацията им.
Според мене налагането на този вид проводник е по икономически съображения.
Икономия на труд и материали - копаене на канали, полагане на тръби и изтегляне на проводници.Бързо и евтино соц строителство.
Инсталации/скрити и открити/ правени по стария способ от преди повече от половин век са живи и са доказателство. Друг е въпроса за техния ремонт поради повишеното електропотребление в бита.
GL78 - специалист
kolcho написа:
GL78 написа:
toolegittoquit написа:
Абеее, вие кога ще се научите, че през кабел не се кове! Абе не се кове шибаният кабел с пирони бе! :x

Фалшиво няма. 3-тият проводник е и за ДТЗ.
Закрепвам го, само го закрепвам. След това пирончетата се махат. Автора на темата се оправи, но остана въпроса- нула заземена някъде из таблата в блока...схема? Ако имах ДТЗ- лесна работа, но нямам- скъпичка е. Закачам пробните лампи, за "човек" 2.7К резистор и ще видя. Дайте схема на връзване и резултати от занулен контакт с ДТЗ. Това е конкретен въпрос, а не принципен...

Само да отбележа очевидното:
1. Лицето GL78 чистосърдечно си признава, че никога през живота си не е виждало, камо ли държало в ръцете си или монтирало ДТЗ, поради което не познава схемите за свързване. "Скъпичко" му било , та затова. Иначе е със самочувствието на експерт по електрически инсталации ....
2. Същото лице за ен-ти път повтаря , че ДТЗ, свързана по схемата "TN-C-S" / без да знае, че тя се казва именно така, защо - виж т.1/, била "фалшива".
3. Пак същият борец срещу фалшивите неща в електрозахранването смело кове кабелите с пирони по стените и твърди, че това е точно по правилата за майсторлък и безопасност.

Единственият ми въпрос е към модераторите: защо подобни неща не се трият? Работата с електричество не е шега, пряко опира до живота и здравето на хората, как е възможно да се допусне в технически форум да се пише толкова безотговорно и подвеждащо?
Хайде да проявим уважение и грижа към онези, които ще четат темата с надежда да се ориентират правилно в проблема, а?
1:Къде и кога съм написал Фалшиво? 2: Мостовака го закрепвам с пирони или в мазилката, или във фуги м/у тухлите- стяга гипса махам пироните натакък си знаят 3: Защо ли се обяснявам, като не сте прочели постовете ми, а ей така отгоре-отгоре
GL78 - специалист
Признавам това
Прикачен файл:
DTZ.jpg
. А че ще използвам пр. лампи като товар и 2.7К за "човек" ,даже 2.7К е много! Е нямам ДТЗ в къщи за експерименти с други сх на връзване, а не, че нямам пари за ДТЗ. Недейте така, прочетете какво съм писал
kolcho - специалист
GL78 написа:
1:Къде и кога съм написал Фалшиво? 2: Мостовака го закрепвам с пирони или в мазилката, или във фуги м/у тухлите- стяга гипса махам пироните натакък си знаят 3: Защо ли се обяснявам, като не сте прочели постовете ми, а ей така отгоре-отгоре
Оооооо, на няколко пъти написа "фалшиво", зачистил си си лайната, ама едно лайно, все пак, си пропуснал:
GL78 написа:
Е,ако го върже на "0"-та,става ,ама фалшиво!!! Живял съм такъв блок до преди няколко години! Ко се правиш на интересен?? :?---познато ли ти е---
Хайде, оставям те да спестяваш пари, за да си купиш един предпазител с вградена ДТЗ, после схемата, после закона на Кирхов и така нататък, специалист ненагледен!

:lol:
kolcho - специалист
GL78 написа:
Признавам това
Прикачен файл:
DTZ.jpg
. А че ще използвам пр. лампи като товар и 2.7К за "човек" ,даже 2.7К е много! Е нямам ДТЗ в къщи за експерименти с други сх на връзване, а не, че нямам пари за ДТЗ. Недейте така, прочетете какво съм писал
Друже, толкова си "компетентен", че не знаеш нещо съвършено елементарно - на повечето блокове на ДТЗ има тест-бутон за проверка на годността й, след натискането му се имитира нужната утечка и защитата трябва да изключи. Поне веднъж в годината трябва да го правим, за да сме сигурни в запазената работоспособност на ДТЗ. Никакви лампи и товари не са нужни!
Хайде, спри да пишеш в тази тема, най-малкото защото изглеждаш все по-смешен! А сериозно казано - изявяваш се като опасен паразит...
:wink:
GL78 - специалист
kolcho написа:
GL78 написа:
Признавам това
Прикачен файл:
DTZ.jpg
Друже, толкова си "компетентен", че не знаеш нещо съвършено елементарно - на повечето блокове на ДТЗ има тест-бутон за проверка на годността й, след натискането му се имитира нужната утечка и защитата трябва да изключи. Поне веднъж в годината трябва да го правим, за да сме сигурни в запазената работоспособност на ДТЗ. Никакви лампи и товари не са нужни!
Хайде, спри да пишеш в тази тема, най-малкото защото изглеждаш все по-смешен! А сериозно казано - изявяваш се като опасен паразит...
:wink:
еми, сега... как да ти обясня, :? че пишеш май на друг съфорумец, или по-точно на двама човека. "Моя блок е "77 год. Пакетоповд. и ела даму бутнеш бутона, щото аз незмам къде е, а на другия човек блока е "89 год. и не сме в един град дори ааа, и това за фалш...няма нищо, утре ще ти мине
8180 - майстор
kolcho написа:
Друже, толкова си "компетентен", че не знаеш нещо съвършено елементарно - на повечето блокове на ДТЗ има тест-бутон за проверка на годността Й, :wink:
Предлагам да се поспрете и двамата или да се изяснявате (плюете) на лични.

Компетентният kolcho да обърне внимание на червеното.
После, ако иска да плюе и мен - и аз имам пробник (10/32mA), с който проверявам ВСЕКИ контакт на предмет ПРАВИЛНО СВЪРЗВАНЕ.
Вярно имам съмнения, че хабя ресурс на ДТЗ с това, но съм по-спокоен, че всичко е наред.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: