• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 26
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
andreygg - напреднал
Sirius9 написа:
Днес говорих с познат в една голяма строителна фирма.
Един от първоначалните проблеми ще бъдат ваденето на документи: виза за проектиране, след това проект. Слава богу имаме партида за ток и вода.
Друг въпрос: има ли фирма която би се ангажирала с така наречения пълен инжинеринг: от документите до узаконяването?
В момента сме на етап подготвяне на мотивационно предложение за подаване на документи за виза за проектиране.
Наемаш си архитект на частна практика. Те си носят документите в общината и си изготвят архитектурен проект.
Чираче - майстор
zz_stefanov написа:
Чираче написа:
sinfon написа:
Здравей. Ако си купуваш кашон, се предполага че не ти трябва голяма площ, защото те сглобяемите къщи обикновено са с размер на вила на 1 етаж - 2 стаички, кухничка и веранда.
Аз не бих си вложил парите и то много пари за един кашон със срок на годност 50 години. Тухлите и бетона, а дори и кирпичена къща да направиш - живеят по-дълго. Бабите ни все са живеели в картонени къщи. За мен тая къща, освен ако не е много по-евтина и не я ползвам изключително за вила, а не за основно жилище - само тогава бих я разглеждал сериозно като вариант.
Ако ще я ползвате за вила лятото и един добре оборудван фургон или дървено бунгало върши същата работа.
Въобще не ми пречиш, че не харесваш сглобяемите къщи. Е, моята е такава, с метална конструкция. И със сигурност ще е здрава и след 500 / ПЕТСТОТИН / години. Вече живея в нея постоянно. Ако не знаеш как е строена, никога няма да предположиш, че е с метален скелет.
Имаш ли нещо писано за нея във форума. Дай някакво инфо.
Има, но е много малко поради скептичното и заядливо отношение на някои съфорумци. Но има и такива, които са я виждали на живо.
zz_stefanov - майстор
Аз лично няма да правя, но децата ми са се насочили към такива. Аз в
се попадам на оферти с дървен скелет.
Tsilkov - майстор
Sirius9 написа:
Въпроса ми е, ако гоня цена едноетажна 100 квадрата би трябвало да е по-евтина от двуетажна по 50 квадрата на етаж?
Двуетажната винаги е по-евтина при еднаква квадратура. Въпросът е че на двуетажната и трябва стълба а тя струва пари и отнема площ(още пари). При тая квадратура най-чистото е едноетажна.
Gadnyara - специалист
Sirius9 написа:
На въроса колко приблизително излиза едноетажна къща около 100 квадрата до ключ казаха 250. След доуточнението какво, казаха евро без ДДС :shock: .
Просто забравям за това.
Проучете какво значи "до ключ". Цената от 300€/кв.м с ДДС може да се окаже ниска, в зависимост от отговора и използваните материали. :wink:
sinfon - специалист
mindless написа:
Повечето от нас са израстнали с приказката за трите прасенца и за това нямаме афинитет към дървените къщи..
Здравей! Не знам за приказката за "Трите прасенца", но е показателно че на американците картонените къщи при всеки вятър им се разпадат. Освен това дървените конструкции гният. Тази къща ако я нападнат едни дървояди, ще останат от нея само изтеглените кредити за изграждането й.
Едно време са правили дървени къщи, ама и дървото е било без пари - отиваш в гората и сечеш.
При условие, че ще теглиш много голям кредит, по-добре да го теглиш, за да направиш нещо, което ще стои по-дълго време и няма да се притесняваш дървояди ли ще го изядат или ще изгние от ръжда.
iva6ki - специалист
Къща с панели и дървен скелет не бих препоръчал на никой освен ако не е вила 30-50кв. Ако имаш време да чакаш и пари монолитното винаги е най добре, иначе сглобяеми с метален скелет сандвич панел вата картон бих препоръчал. Строил съм лично такива и единствения сериозен проблем който би срещнал е с вентилацията. Подобен тип къщи е добре да се отопляват или с климатици или с въздуховоди за да може да се регулира коректно влагата в помещенията. Много е важен конструктора при такъв тип строителство.
Масово не разбират материята и залагат 40-45% повече метал в конструкцията.
При нашите условия 5см стенен и 6см покривен панел е достатъчно, всичко нагоре е в плюс да намалеят разходите после за отопление и вентилация.
И двете са с панел едната е завършек винилов сайдинг по около 100кв са.
За сравнение 8см и нагоре ги ползват за минусови хладилни камери. Успех в начинанието :wink:
П.С До ключ в случая оначава без настилки,мазилки,шпакловки,боя, ключове и контакти, на замазка с шпакловани фуги ако има картон, но всичко е въпрос на договорка

Прикачен файл

tmp_14112-Изображение2101055287968.jpg

Прикачен файл

tmp_14112-09 (16)-1711689158.jpg
Чираче - майстор
sinfon написа:
При условие, че ще теглиш много голям кредит, по-добре да го теглиш, за да направиш нещо, което ще стои по-дълго време и няма да се притесняваш дървояди ли ще го изядат или ще изгние от ръжда.
По тая логика се чудя КАК още не са паднали покривите на възрожденските/а и на много други монолитни къщи/, щото са с дървени греди. :? Даже и не се импрегнирани. :lol: Или пък Айфеловата кула, която е с метален скелет. Не се притеснявай да отговориш.
Sirius9 - напреднал
Нещата ясно отиват към монолитна. Като ще се дават пари поне да има смисъл.
В такъв случай да ми препоръчате строителна фирма.
sinfon - специалист
Чираче написа:
По тая логика се чудя КАК още не са паднали покривите на възрожденските/а и на много други монолитни къщи/, щото са с дървени греди. Даже и не се импрегнирани. Или пък Айфеловата кула, която е с метален скелет. Не се притеснявай да отговориш.
Здравей! Айфеловата кула гние, но постоянно я ремонтират. Дървените греди са горе и са покрити от керемиди. Стените са от камък, не от дърво. Постави дърво на нивото на земята и му гледай сеира - как за няколко години ще почне да гние, ще пораснат гъби на него и така докато почне да се разпрашава.
В подпокривната конструкция гредите не са постоянно мокри.
А на теб като почне да ти се разпада къщата, ще имаш ли още 30-40 бона да я ремонтираш примерно на всеки 20-30 години? Или е по-добре да направиш нещо веднъж и завинаги?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 26

Тема "Препоръка за избор на сглобяема къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: