• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ще трябва да го прегледам кабела . Въпреки че човека събира пари за управление Натурела .
daniel.trifonov - специалист
Без да съм се задълбочил много, мисля че нямат някаква съществена разлика. Като го смените ще разберем.
Този контролер прави ли някакви проблеми, освен по-горе описания?
filmatoplo - майстор
:) Спешно- някой слагал ли е на горелка Голденфайер 52 - управление Натурела .Пак ли аз ще съм първи . :wink:

Управлението е поръчано,утре в 10 е при мен :) ,и тоз път ако стане си подавам документи в Нефтохим .
daniel.trifonov - специалист
До момента - изгорени 44 чувала пелети. Температурата се поддържа на 22°C през повечето време, като всяка вечер между 16 и 23ч темперaтурата е настроена на 25°C, по някое време към 20ч я достига и се включва още веднъж до края на периода. Събота и неделя има по още два по-топли периода - от 6-9ч сутрина и от 11-13ч.
Температурата на котела 65°C. Максимална степен на работа 4 и модулация по температура на изгорелите газове <185°C.

Засега това е равносметката.
Към daniel.trifonnov,Благодаря за споделеното!Обстоятелствата ме заставиха да пиша за първи път във форум, където участват компетентни и щедри хора!Камината с която се запознах -PS24 Mareli е със същтия модел контролер и версия софтуер!Тя обаче се намира в къщата където живее дъщеря ми със семийството си и не мога да си "играя"с тестване и експерименти."Мизерната" инструкция по скоро отваря въпроси вместо да ги затваря!Ще си позволя някои от тях да споделя с вас : 1. От позиция втора на главното меню може да се променя основното съотношение при горивния процес гориво/въздух.Как оперирате с него ,като при това отделно се задават за всяка степен пелети и обороти вентилатор? 2.За т.н. модулация.Ту я има,ту я няма.Превключването на степените в зоната на диференца е или по тем.градиент т.е. скорост или по тем.разлики.А понякога е откровенно of.За да се подбере подходящата модулация не е достатъчен параметъра П27. Говорите за модулация по температура на газовете може би имате в предвид-П14. Бихте ли казали за механизма и.Това с кодовете....чак пък толкова!!3. Впечетлен съм от дългата пауза П10--30с.която сте задали!Каква ви е логиката и целите,освен очевидното облекчававане режима на шнека? 4.Камината разполага ли с аварийни термостати за температурата на водата и газовете? Как се обработват тези ситуации а същто и за случаите на отпадане с последвало възстановяване на ел.напрежението? Благодаря предварително!!Сърдечни пожелания за здрава и щастлива нова 2017 година към всички форумци!!!
daniel.trifonov - специалист
dydo написа:
1. От позиция втора на главното меню може да се променя основното съотношение при горивния процес гориво/въздух.Как оперирате с него ,като при това отделно се задават за всяка степен пелети и обороти вентилатор?
Тази възможност не съм я ползвал. Според мен би била удобна за бърза пренастройка при смяна на пелетите с друг вид, вместо да се променят подаванията за всяка степен по отделно + въздуха или пък периода на подаване.
dydo написа:
2.За т.н. модулация.Ту я има,ту я няма.Превключването на степените в зоната на диференца е или по тем.градиент т.е. скорост или по тем.разлики.А понякога е откровенно of.За да се подбере подходящата модулация не е достатъчен параметъра П27. Говорите за модулация по температура на газовете може би имате в предвид-П14. Бихте ли казали за механизма и.Това с кодовете....чак пък толкова!!
Модулация има само когато в главното меню на подменю код, въведения код е различен от кода за достъп, т.е. трябва да е различно от 69, да се потвърди с ОК и катинара на иконата да стане заключен. Модулацията според мен е по температура на котела, не е по градиент, защото понякога я достига и леко преминава, друг път не я достига доста дълго време. Възможно е да греша, понеше при мене има и модулация по температура на изгорелите газове точно по параметър 14 и като наближи време за почистване димогарните тръби, започва да работи по-често на по-ниски степени.
dydo написа:
3. Впечетлен съм от дългата пауза П10--30с.която сте задали!Каква ви е логиката и целите,освен очевидното облекчававане режима на шнека?
Целта на дългата пауза е по-малко на брой стартове на мотора на шнека. Така би трябвало в случаите на отпадане на захранването и оставане на UPS, да изкара малко по-дълго време. Логиката е такава, защото пусковия ток, дори и на този малък мотор, е няколко пъти по-голям от работния му. Забелязах една лека неравномерност на горенето. При подаване на пелети леко намалява пламъка, после се разгаря и преди следващото подване пламъка отново леко намалява (предполагам, че горивото започва да се изчерпва). Ако периодът е по-кратък, е възможно тази неравномерност да е по-малка или незабележима.
dydo написа:
4.Камината разполага ли с аварийни термостати за температурата на водата и газовете? Как се обработват тези ситуации а също и за случаите на отпадане с последвало възстановяване на ел.напрежението? Благодаря предварително!!Сърдечни пожелания за здрава и щастлива нова 2017 година към всички форумци!!!
Разполага с термична защита за температура на водата. Защита е от тип биметална термозащита като за бойлер с бутон за ръчно възстановяване. Разположена е на задата страна на горивната камера, около тръбата за пелетите. При изключване на защитата спира да върти шнека и след загасване камината започва за писка с код за грешка "няма пламък" или нещо такова.
При отпадане на захранването и последващото възстановявне остава в предишното състояние. Ако е работила, следва продухване на горивната камера и ново запалване. Не знам какво става ако прекъсването е кратко и камината не изгасне. Предпоалгам, че ще има цикъл гасене и след това запалване.


Сетих се да добава и още нещо, което май не съм писал до сега. Въпреки че тънкия слой нагар по горния край на горивната камера е бял, димогарните тръби трябва да се почистват на най-много 2 седмици работа. Лично аз препоръчвам дори всяка седмица да се почиства.
Към daniel.trifonov!Сърдечно благодаря за бързия ви и конкретен отговор!В тях, държа да забележа- вашата задълбоченост и човешка добронамереност много ми импонират!Сега за нашите камини.В случая не би трябвало да важи крилатата фраза "за толкова пари,такава стока". Та това е топлинен генератор ,нещто като потинциална топлинна бомба ,инсталирана в хола-топлим се ,съзерцаваме огъня... мечтаем!И сега да задавам въпроси за нейната безопасност!Тази автоматизирана дървена печка/камина с водна риза/не влиза в категорията на съоръжения с повишена опасност-системата е отворена и налягането е под 0.7атм.но сертификата и изисква защита по наличие на пламък,температура,тяга със самостоятелни вериги на действие ,извън схемата за управление/контролера/.Вие сте видели термостата на водната риза.Сигурно има и други компоненти ,които не съм видял ,защото не съм я" разголвал".А инструкцията за какво е?Нямам нищо лично или преднамерено отношение към никого.Нивото на авоматизираност на горивня процес в случая изначално изисква намеса в параментрирането на програмния код и естествено тази възможност съществува в потребителското меню.При най -добро желание и компетентност, сервизния работник няма физическа възможност да реагира бързо.Домашният огняр/ползвател,собственик/за да взема правилни,информирани решения му трябва ясен ,подробен пътеводител/интрукция ,но не за отбиване на номера/Сега ако има интерес , да споделя и моите настройки: П10-20с.,П11-1.5с.,П12-4.5с.,П13-7.5с.П15-36%,П16-38%,П17-40%.Излишно е да спомена,че за всеки обект настройките на камината са строго индивиодални.Видно е ,че в моя случай, максималната мощност е малко над 50% от проектната и.Първите степени,които са основните играчи при модулацията подбрах така, че ето през тези три студени дни тя не е изпадала в Стенд бай!
До daniel.trifonov Здравейте,направихме вашите настройки на нашата камина също 24ка на Голдан файер. При нас разходът на пелети е доста сериозен 4 чувала на денонощие. Променяхме направените ни настройки с тези ,които вие описвате в даден момент обаче кошницата се напълни с пелети почти до отвора. Намалихме градусите за да може да се изключи и да почисти (достраша ни че пламъка е много близо до отвора)Дайте съвет къде да се пипне за да не се получава това препълване на кошницата. Благодаря предварително
daniel.trifonov - специалист
Настройките са строго индивидуални!
Те зависят от тягата на комина, от пелетите, от възможността камината да засмуква въздух от помещението. Предполагам, че пропускам не малко променливи...

Щом горивната пота се е препълнила, вероятно въздухът за тези порции пелети е прекалено малко. Има и още една възможност за препълване, при мен се получи точно това. Не бях заключил кода за достъп след направени настройки. при това положение при запалване, след разгарарянето директно тръгва на най-високата степен 5, а не на 1-ва, 2-ра и т.н.
Тогава се получава препълване, защото порцията гориво за запалване е голяма, все още не е максимално разпалена и порциите за 5-а степен са също големи.

Очерня ли се бързо стъклото, то въздухът не ѝ стига. При добра работа горивната камера вътре започва да побелява.
vencidgenov - напреднал
Здравеите ползвам прелетна камина Голден файер 24 и искам да попитам дали на някой му се е случило по време на работа пламъка да започне да пулсиращо горене в камината.От какво може да се получи това?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Пелетна камина Golden Fire PS24, 24кВт - впечатления" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: