• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bullet - специалист
На пролет ми предстои да купувам електрически тример.
Въпросът ми е, за да върти здраво, с каква минимална мощност трябва да е, при положение, че ще се ползва удължител от около 30-40м.?
Justy - майстор
Дължината на кабела няма значение. Гледай мощността да е към киловат. Малките са играчки.
bullet - специалист
Justy написа:
Дължината на кабела няма значение.
А няма ли загуби по трасето :?
rulom - модератор
С 1 KW-ова ел.косачка и 100 м. кабел 2х0.5 кося цялото място на вилата, че и пътя пред нея.Няма никакви загуби.Всичко си работи перфектно.Остава малкото неудобство от прехвърлянето на кабела, ама съм си хванал система на работа и не ми прави впечатление.Ако ще се косят по-големи площи косачката е по-удобна за работа.Тримера е за косене около такива места където не може да мине косачката.
Милен - майстор
И как го разбра че няма никакви загуби? Я пусни тая косачка, през 100м кабел 0.5кв. натовари я и измери напрежението на изводите на мотора. Определено ще бъде далече от допустимата загуба.

Ето една интересна табличка за този случай. В нея някой се е постарал да сметне допустимата дължина на кабела при съответна мощност и сечение за напрежение 220В. Според която при 40м. и 1.5кв. допустимата мощност е 1.5кВт.
Като се има впредвид, че става въпрос за елмотор и cosf<1 трябва и тази дължина да се намали или да се мине към по-голямо сечение.

Прикачен файл

220V_zagubi.jpg
220V_zagubi.jpg (174.22 KиБ) Видяна 8828 пъти
Justy - майстор
0.5 кв. е малко. Старите електричари казват - квадрат на киловат :wink:
rulom - модератор
Това за квадрата и киловата го знам :-D Лошото е че винаги сме в пусто безпаричие....Тогава взех кабела уж временно , и вече 2-ра година си го ползвам, като тайничко се надявам кабела да даде фира и да си взема по-добър, ама не,работи си и не иска да знае...
laki1968 - специалист
да не пускам нова тема........я кажете тия ръчни косачки с жилото отдолу,нали на тях им се казва тример....вършат ли работа, за около 200м2 трева ми трябва.гледах некви немски за 50лв. и се чудя дали да си взема :?
stanetzz - специалист
За 200 кв.м. трева няма да ти свърши работа, освен ако не си мноооооого упорит и търпелив, а освен това и няма да стане равномерна коситбата. Тримерчето е главно за места, където не може да се мине с косачката- близо до огради, бордюри, алеи и т.н.
romanpm - майстор
Тримерът дори и слаб китайски вършат добра работа аз изгорих един вече който го имах две години взех друг подобен малко по-мощен , но се сетих навреме преди да го ползвам да изведа засмукващите въздух отвори ,от където се охлажда, по-високо с първите ми попаднали гофрирани тръби и книжно тиксо и така мотора не засмуква тревни остатъци които попадат на колектора и изгаря :)
  • 1
  • 2

Тема "Електрически тример" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: