Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
totko - специалист
Ок, благодаря!
Същото предполагам важи и за изводите за душбатерията?Като казах душбатерия, в повечето ръководтсва на производители на смесителни батерии се препоръчва разстояние от 15 см между центровете на двата изхода.Толкова съм оставил и аз, надявам се да съм спазил стандарта?
Time2Burn - специалист
Да 15 см е добре, но в магазаина явно не са ти казали че има готово УКБ (Универсален Комплект за Батерия) Който е доста по - сигурен относно съосието на двата прехода.
totko - специалист
Знаех за това УКБ, но сметнах че и без него мога да ги докарам тези 15 см разстояние. Ако бях решил да използвам такъв комплект, трябваше да къртя нови канали. Даже докато пазарувах тръбите и елементите, любезно помолих продавача да измерим какво е разстоянието между двата изхода на един такъв УКБ и се оказа че не са 15, а 14 см., иначе имаше вероятност да го купя и в последния момент да реша да го сложа.
А за точното захващане/фиксиране на тръбите,ще ползвам една идея от една тема от форума - там наш колега беше фискирал първоначално тръбите с полиуретанова пяна.
tassel - специалист
Май най-точното разстояние е 15,5см. Аз също не използвах готов модул, а колена. За шаблон ползвах една стара батерия и стана перфектно. Дори сега съм ги сложил временно само с нипели 1/2 на 3/4 и стоят идеално. Даже може да не им слагам крачета после. Ако ще мажеш, пусни си майки от двете страни на батерията възможно най-близо и по тях фиксирай.
Time2Burn - специалист
Въпреки че малко противоречи на стандарта (15 см разстояние между двата центъра на изводите за батерията) наистина 15.5 см е най - подходящото разстояние.
totko - специалист
Снощи направих всички тестове - за проходимост и дебит на изходите за топла и студена вода и за течове. Единствено от единия холендър на водомера капе съвсем малко, тъй като пластмасовото уплътнение не беше в цветущо състояние, но скоро ще го сменя.
Ето и исканите снимки на новия водопровод.Предварително се извинявам за качеството.

Кухня
Изображение
В кухнята водопровода сме го оставили на този етап.Намерението ни е след като се постави кухненската мебел, да добавим към десния водопровод (студена вода) една тетка.На единият и изход който ще е за пералнята ще сложим кранче, а другия изход е за смесителната батерия.И двете тръби за топла и студена вода сме ги оставили по дълги за всеки случай, в последствие ако се наложи може да ги скъсим.

От кухнята водопровода отива в банята
Изображение
Водомера в банята не сме го сменяли, за сега, по препоръка на служител от ВиК.Сменен е крана преди него, за съжаление общия щранг също остана несменен, но така е орташката работа.Махнахме втория кран след водомера защото ни се струва излишен. Относно водомера - служителя от ВиК ни препоръча ако ще го сменяме, то това да го направим след като завършим изцяло ремонта на банята, за да не се цапа и драска новия.Съвета ни се стори удачен.
За изходите на душ батерията мисля да ви послушам, като за целта ще купя два нипела и ще сложа старата душ батерия за да докарам точно разстояние от 15,5 см.
Изходите за стоящата батерия на мивката ще ги оставя на растояние 10 см - такава е препоръката на повечето производители на мивки.

От банята отиваме в тоалетната
Изображение
Тук разклонението на надолу е за тоалетното казанче, някъде на около 60 см е изхода, а другото кранче е за бойлера.

Очаквам вашите коментари и забележки - приемаме такива с охота.Знам че може и по-добре, но имайте в предвид че със съпругата ми и нашия помощник - кръстник сме абсолютни аматьори. По важното е да не сме допуснали големи, скъпоструващи грешки.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Няма такова нещо като "излишен" спирателен кран. Този, с червената врътка, какво производство е? Всички изглеждат еднакво. 2 китайски ми се спукаха!
tassel - специалист
Не знам, колко ти е разстоянието от бойлера до мивката в кухнята, но няма да е зле да си оставиш изводи за едно малко бойлерче 10-литрово под кухненския плот. Слагаш и един кран и готово. Кеф ти топла вода от големия, кеф ти от малкия. :-D Водомера, как смяташ да го скриеш, не е ли много близо до мивката? Бойлера няма ли дойде и той много до гърнето?
totko - специалист
Около 4 м е разстоянието от бойлера до мивката.Не ми харесва идеята за малък, допълнителен бойлер под кухненския плот.
Водомера наистина е близо до мивката, в смисъл че е по нагоре.Когато правех скица как и от къде да минават тръбите, първоначално имах намерение да го сваля надолу, но след това се отказах, защото дори и на тази височина ( 50 см ), няма да пречи на мивката ( сифона), още повече когато махнах втория кран след водомера.
За скриването - към момента ни минават разни идеи да си иззидаме от газобетон две стенички, над тях да сложим някакъв плот + вградена мивка, а отпред някакви вратички.Или пък да си купим готово шкафче + мивка за баня. По принцип банята и тоалетната като ремонти са предвидени за следващата година.А ти имаш някакви идеи за скриването ли - приемаме такива още от сега?!
За бойлера и гърнето - прав си че малко ще виси над главите ни докато сме седнали на гърнето :) , но предпочитаме да е в тоалетната и да запълни нишата, отколкото да е в банята. Преди да решим окончателно къде да бъде, имаше голямо сядане и ставане от гърнето с жена ми, за да преценим дали ще ни пречи :) . Стигнахме до извода че и двамата по скоро стоим леко приведени напред , отколкото да се облягаме назад :)

Тема "Как бихте решили този проблем в банята?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: