съб фев 16, 2019 11:26 amHursa написа:zhoro25,пет фев 15, 2019 10:56 pmzhoro25 написа: На тавана на къщата в подпокривното пространство (над стаята) сън наковал дъски. Мисля да сложа паро-пропусклива черна хартия върху тях, и върху нея да накова тези топлоотразителни платна. (Само не разбрах - станьола нагоре към покрива ли да е обърнат, или надолу към стаята?) Не знам дали сте ги виждали, но станьола по платната е много дебел и плътен. Чудя се дали ако сложа платната на 1-2см едно от друго, ефекта на конденза би изчезнал, или пък да надупча с шило 10 -15 дупки на всяко платно, за да диша.Не съм специалист по топлоизолации, но мисля, че „правилния” вариант е – (отвътре-навън) ламперия, паронепропусклива мембрана (за да се избегне проникването на водни пари от помещението в слоя изолация), вата между градите, вата върху тавана (колкото повече, толкова по-добре), паропропусклива/водонепропусклива мебрана („Дишаща” я наричат, не знам дали е задължителна особено, ако тавана не е вентилируем. Но мисля, че трябва да се сложи, защото може да капе конденз от покрива, а проникнала вода във ватата, трудно изсъхва.)
След това - от долната част (вече съм в стаята), между гредите ще натъпча каменна вата. После, ще я покрия с паропропусклива хартия и тогава ще сложа ламперията.
Така мисля, че лятото ще е хладно, а пък зимата малко по-ефективно при задържането на топлото.
Hursa, макар да те цитира, не ти подчертава в писанието, че имате съществени "цветови" различия. Аз съм съгласен с него и това е класика при "класическите" топлоизолации.
Ако искаш файда от паната през зимата, според мен, те трябва да са над сачака с "огледалото" надолу (същото е да се вземе вата с фолио).
Ако е за лятото - някъде по покрива. Добър вариант също е вентилируемо подпокривно/покрив.