Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Знам от личен опит,че не всички лози стават за асмалък. Понеже повече боледуват и мръзнат през зимата.Плюс това имат по особенна резидба.Нямам претенций,че съм спец или нещо подобно, но според мен е така. Тааа мисълта ми беше да направим една приятна темичка за всички бъдещи и настоящи мераклий на хубавите асмалъци.

Нашите лози са" Шевка "винен сорт,стават и за хапване но не са нещо особенно.За сметка на това обаче не искат много пръскане,може доста да ги натовариш и се получава страхотна сянка за лятото.Сега смятам да правя нов асмалък и ми се иска този да го направя само от десертни сортове но незнам на кои да се спра :?
от bullet » чет окт 01, 2009 8:11 am
Аз имам намерение да правя асмалък, и бих приел всякакви практически предложения за засаждане и отглеждане. Искам хубаво бяло десертно грозде, примерно болгар.
от has » чет окт 01, 2009 10:20 am
АЗ СЪЩО ТЪРСЯ ХУБАВ БУЛГАР ЗА АСМАЛЪК :-D
bullet написа:Искам хубаво бяло десертно грозде, примерно болгар.


Болгара е бяло грозде, но не е добро. Аз предпочитам сорта АФУЗ АЛИ. След узряване става кехлибарено жълто, и е страхотно на вкус.
от atanasov2004 » чет окт 01, 2009 3:30 pm
Здравейте на всички! Ето една интересна тема,поне за мен,любитела
лозар и овощар. Това заедно с пчеларството ми е любимо. Значи първо
имам 43 сорта лози.Имам две лозета и едно експериментално от 74бр.
Сега ще садя още 5 декара -десертни без семе/ранно/ за "бизнес" :-D
За асмите - ами сортове много-1.десертно,винено или за двете :-D
2.Да се "пръска" или мързеливо. 3. За сянка или за грозде :-D
Абе до утре мога да пиша! НО СЕГА СЕРИОЗНО: Има много нови българ
ски сортове и много вече вносни които са подходящи за нашите услови
я. Много харесвам добре оформена асма,на красива конструкция...
Обаче не всички лози стават за всяка почва и климат/надморска височина-респ.слънчево греене,почвен състав-Ph,карбонати,хумус и тн
Моя съвет: За асми -по буйно растящи сортове,издръжливи на студ,
болести, слани,засушаване,с добри вкусови качества,трайни.
Ако сеете на по висока надморска височина или по студен район-задължително по ранни сортове с по къс вегитационен период,късните
ще им трябва още половин година :-D Ако искате ще ви пиша още!
от Deo-x » чет окт 01, 2009 5:40 pm
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 6:34 pm, променено общо 1 път.
atanasov2004 написа:Здравейте на всички! Ето една интересна тема,поне за мен,любитела
лозар и овощар. Това заедно с пчеларството ми е любимо. Значи първо
имам 43 сорта лози.Имам две лозета и едно експериментално от 74бр.
Сега ще садя още 5 декара -десертни без семе/ранно/ за "бизнес" :-D
За асмите - ами сортове много-1.десертно,винено или за двете :-D
2.Да се "пръска" или мързеливо. 3. За сянка или за грозде :-D
Абе до утре мога да пиша! НО СЕГА СЕРИОЗНО: Има много нови българ
ски сортове и много вече вносни които са подходящи за нашите услови
я. Много харесвам добре оформена асма,на красива конструкция...
Обаче не всички лози стават за всяка почва и климат/надморска височина-респ.слънчево греене,почвен състав-Ph,карбонати,хумус и тн
Моя съвет: За асми -по буйно растящи сортове,издръжливи на студ,
болести, слани,засушаване,с добри вкусови качества,трайни.
Ако сеете на по висока надморска височина или по студен район-задължително по ранни сортове с по къс вегитационен период,късните
ще им трябва още половин година :-D Ако искате ще ви пиша още!

Ако ти се пише,дай малко съвети :)
Аз примерно смятам :? Новият асмалък да е от най-ранозреещите сортове до най-късните десертни.
П.П М-то търся един сорт бяло десертно.Но му забравих името .Мисля,че беше без семки :? От къснозреещите е,има доста дебела люспа.След беридбата трябва да се съхранява извесно време и чак тогава е годно за ядене иначе има тръпчив вкус.
от atanasov2004 » пет окт 02, 2009 10:22 am
Здравейте отново :) Към колегата Def-x - гроздето което смятам да сея
напролет е два сорта - "Троя" и "Армира/Афродита"- специална селек-
ция на проф.Д.Бабриков,с който поддържам добри контакти и съм го
виждал лично в неговите лозя близо до с.Поповица. Направихме по
съвет на професора почвен анализ, подготвихме договор и т.н. Сега
чакаме да завали щото е сухо и да риголваме.Правилно си разбрал за
щирината на редовете :wink: ,но това зависи и от техниката с която ще
обработваш. Безсеменното грозде се консумира изключително на Запад/не обичат със семки/,рано е 10-15 юли,може да се реализира по
нашето море.Видях как чакат хладилни камиони за "Троя".Проекта го
правим с мой братовчед съвместно,ще има и капково и т.н...
За асмите: Относително е: Имам хубав "Плевен","Наслада";"Надежда";
"Сторгозия";"Супер ран болгар";френско"Прима";добре е "Хамбуски
мискет";"Плевенски мискет",по късните:"Италия";"Кралски рубин" и Хиб
рид VI-4; Русалка и моного други...
от atanasov2004 » пет окт 02, 2009 10:42 am
Продължавам със съветите-за "любителски" цели,мога да предложа по
някоя пръчка :) като режа напролет. Но....има винаги но!Хубавото е
че са сигурни,а не каквото ти пробутат примерно търговци по пазара.
Ето някои съвети за асми и любителски "лозенца":
1.Прекопайте добре и почистете плевелите на подходящи СЛЪНЧЕВИ
МЕСТА! Добре е да не става голямо течение през зимата.
2.Дупките са 50х50х50см приблизително,добре е да има на дъното добре угнила оборска тор размесена с пръст или поне една кафена
чашка комбинирана N-P-K тор, ако садите обикновенни вкоренени пръ
чки-задължително на дъното половин кофа ситен речен пясък. При ло-
зи които се поливат по рядко- кибритена кутийка ТЕРАУЕТ. Сейте на
разтояние от 1,20-1,60м от лоза до лоза и ширина 1,5-3,00 метра между
редие,в зависимост от начина на обработка...
3.Купувайте САМО от сигурни и лицензирани производители! Има много
разпростанен бактериален рак по лозите! :evil: Пак ще пиша :wink:
от boltik » пет окт 02, 2009 10:17 pm
,
Здравейте.Атанасов да кажеш няколко думи и за този сорт.Не знаяа от коя част на света го докарват,но има страхотен аромат.

http://media.snimka.bg/4414/015083811.jpg

А така стават големите измами.Не е ли твой близък?

http://media.snimka.bg/4419/015092497.jpg
от lyki » съб окт 03, 2009 5:50 pm
Ето моята асма.
Изображение
Изображение

Гроздето е безсемково и супер ран сорт, обира се и изяжда преди да
почнат да го ядат осите и пчелите , после ползвам асмата само за сянка.
Имам и други сортове но на лозе , не е приятно пред къши да падат
развалени зърна от грозде повредени от осите.
от atanasov2004 » пон окт 05, 2009 7:43 am
Бравос за асмата :) Добре подредена!
Към колегата дето е дал снимка, - ами доста трудно е така по снимки :-D , не знам точно какъв сорт е щото е "елесовидна форма",странна е
малко формата на зърното. Друго характерно за лозите е че се срещат
20 000 сорта лози,те пък имат "вариатети при опрашване" и т.н.......
Откъде е купено гроздето? Какъв е аромата-мискетов,ванилов, неопре
делен, на какво подобава? Заинтригува ме?
от bullet » пон окт 05, 2009 8:14 am
atanasov2004 написа:Здравейте на всички! Ето една интересна тема,поне за мен,любитела
лозар и овощар. Това заедно с пчеларството ми е любимо. Значи първо
имам 43 сорта лози.Имам две лозета и едно експериментално от 74бр.
Сега ще садя още 5 декара -десертни без семе/ранно/ за "бизнес" :-D
За асмите - ами сортове много-1.десертно,винено или за двете :-D
2.Да се "пръска" или мързеливо. 3. За сянка или за грозде :-D
Абе до утре мога да пиша! НО СЕГА СЕРИОЗНО: Има много нови българ
ски сортове и много вече вносни които са подходящи за нашите услови
я. Много харесвам добре оформена асма,на красива конструкция...
Обаче не всички лози стават за всяка почва и климат/надморска височина-респ.слънчево греене,почвен състав-Ph,карбонати,хумус и тн
Моя съвет: За асми -по буйно растящи сортове,издръжливи на студ,
болести, слани,засушаване,с добри вкусови качества,трайни.
Ако сеете на по висока надморска височина или по студен район-задължително по ранни сортове с по къс вегитационен период,късните
ще им трябва още половин година :-D Ако искате ще ви пиша още!

Ами аз искам да засадя: 1.десертно, 2.да се "пръска", 3.за грозде
Та в тази връзка дай някаква идея и сорт - бяло.
Колко лози за около 10м. дължина - може би 2 или 3? Как се познава добрия посадъчен материал и какво трябва да му се гледа?
от atanasov2004 » пон окт 05, 2009 9:21 am
Привет отново :) Ето съвет за колегата с мерак за асми-за 10м можеш
сложиш -3 или 4 лози. Най добре от Института в Плевен,064-680-256.
Доволен съм много и от Лозарска кооперация в с.Кортен,както и други
производители за лозов материал. На лозовия мателиал се гледа какви
са коренчетата-трябва да са буйни, при подстригване с ножица млечно
бели до кремави свежи.,добре е чепа при ашламата да е парафиниран,
и да има добър калос/топчеста вдървена спойка/.
За четири лози-препоръчвам 2 ранни- "Плевен","Супер ран болгар"или
"Брестовица", препоръчвам 2 късно грозде: "Италия" или"Кралски рубин". Така ще имате дълго време красиви гроздове и по дълго време
на масата ще имате на масата прясно грозде...Може да садите и есен и
пролет. Направете си подготовка със запасяващо наторяване и успех.
Благодаря за изчерпателния отговор. Ще се вслушам в съветите.
Здравейте!Разкажете повече за сортовете които щяхте да засаждате кога зреят и и какъв добив имат от декар от къде могат да се купият , цени, във кой район виреят най добре.Опасности от измръзване.
Здравейте! Tепърва навлизам в агроджентълменството :) Купих си вила и искам да си напрвя асмалък с десертно и някой редче грозде за домашно винце. Гледах сортовете в Плевен и в Кортен до тук добре, но ми трябва по-конкретен съвет. Имота се намира на около В. Търново на 250 м надморска височина на склон със северно изложение. От това което прочетох в нета почвата най-вероятно е "Светлосива горска ", но намен ми жълтее, мястото е заобиколено от широколистна гора, предстои му цялостна оран. Търся съвет за десертно грозде за асмалък с листна маса за сянка, и някакъв сорт за редове или за асми около оградата, и по кое време ще е подходящо за засаждане. Аз мисля, че есента ще е по-добре заради влажноста на почвата, пролет-лято никаква я няма. Като за начало е това.
Никой нищо.
Аз пък пролетта купих три Асмички от Бриколаж. Едната е Виктория, Хамбурси Мискет и Първенец май беше. Отделно си имах една пръчка някакво подарено, роди няколко грозда ситни. Но го запазих за сянка към една люлка.
Понеже не разбирам се чудя в София Княжево/Горна Баня дали ще се развива добре или нищо няма да излезе. Купих само пръчки с корен а вече едната е над 2 метра висока. Другите са към метър и половина. Но дали ще има грозде след някоя година. Да не се окаже че са само за сянка.
Приятели,
Извинявам се, че използвам чужда тема за въпрос, но се нуждая от съвет.Обещаха ми тази есен да подготвят пръчки за засаждане от лозов сорт „МОЛДОВА”. Мястото където имам намерение да ги засаждам е с надморска височина 615м. в Софийското поле, на южните склонове на Стара планина. Дали този сорт е подходящ за този район и ако не е, то какъв сорт би бил подходящ, като желанието ми е черен, винен сорт грозде, който би могъл да узрее на тази надморска височина.
Благодаря предварително на отзовалите се.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”