Всички въпроси за вилата.
от batence81 » чет мар 25, 2010 11:44 am
Моля, някой ако е правил собственоръчно барбекю на двора да ми изпрати схема или скици + списъка с използвания материал. Ако няма чертежи просто по-подробно стъпките за направата. Виждал съм показаната в сайта направа на барбекю, но не е подробна и не искам да се получи грозно и да се разруши.
от kabel96 » чет мар 25, 2010 6:30 pm
Извинявай че ти пиша в темата но ако може да ги побликуват тук да ги видим всички.Мен също ме интересува в момента и по точно как се прави пещ.
от Galy » пон апр 05, 2010 10:00 am
Точно този чертеж от сайта ползвах за основа...малко фантазия по напред и ето какво се получи:

Прикачен файл

DSC02184.jpg
Барбекю
DSC02184.jpg (212.9 KиБ) Видяна 40975 пъти
от alekghe » пон апр 05, 2010 11:17 am
Моля, някой ако е правил собственоръчно барбекю на двора да ми изпрати схема или скици + списъка с използвания материал. Ако няма чертежи просто по-подробно стъпките за направата. Виждал съм показаната в сайта направа на барбекю, но не е подробна и не искам да се получи грозно и да се разруши.

Здравей.Зависи какво искаш.Барбекю което е само скара и е открито или такова което да съчетава скарата с навес и т.н.Ето това е мое творение.

Изображение

Изображение

Изображение
от Galy » пон апр 05, 2010 7:16 pm
Незнам какво барбекю ще избереш, но ако сега аз правя, ще си го направя задължително с механизми да се вдига скарата нагоре-надолу. Много е удобно...по този начин когато имаш силна жар, ще си вдигаш месото нагоре и обратно. Помисли! Също е важно да има откъде да влиза въздух под въглените, който също да се регулира.
от NeoBoss » пон апр 05, 2010 8:40 pm
Galy добра идея даваш но механизъм е трудно да се направи.....

особено ако е в дупка в която да можеш да регулираш въздуха ...

имаш ли някакви идея - щот аз точно от такива имам нужда :)
Механизма на моето са пирони, вградени между всеки ред тухли. По 2 на стена. На три нива. Предостатъчни. Бях си направил и една... хващалка, подобна на двойна вилица, с която дори не се налагаше и да се държи с парцал/хартия/нещо друго за да се вдигне, обаче се затри.
Ако влиза въздух и под въглените и от отвора на ббк-то май ще пуши. Моето е с централен отвор, закрит с ламарина, с предназначение за проход за дима, когато го използвам за опушване. Не го ползвам за въздух за въглените.
Ако ще се прави такова нещо, възуховода трябва да да започва от ниско, иначе няма смисъл. Гледах едно много готино филмче как се правят открити ббк-та, от онези, на които въглените им са най-горната част, няма комин, няма нищо. На тях им осигуряваха въздух с една тръба около 6-7см в диаметър, но от много ниско, която влизаше във въздуховод с размерите на скарата. Много добре работеха, правеха ги дълбоки, изсипваха по една педя въглища и пак се виждаше долните как се разгарят..

Ето една снимка, на която горе-долу се вижда моят механизъм, вложен набързо докато зидах преди около 5г.

Прикачен файл

bbq.jpg
bbq.jpg (151.71 KиБ) Видяна 41179 пъти
такива работи с времето изгаряд пък и като има нещо на скарата стават големи съкатлъци :)
на мен ми стана интересно колегата като каза механизъм за тая цел :)
Galy написа:Точно този чертеж от сайта ползвах за основа...малко фантазия по напред и ето какво се получи:

Получило се е хубаво, но мисля, че е добре да има и един навес от горе.
Аз почнах днес пък да видим какво ще стане.
Изображение
Виж тук какво и как сам го правил http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=10829&postdays=0&postorder=asc&start=30 ще се радвам ако съм ти полезен
от dani_pv » чет апр 08, 2010 10:34 pm
kabel96 написа:Аз почнах днес пък да видим какво ще стане.

Здравейте!
Това, което сте започнали е много хубаво! :yes:
От доста време следя темите и най-накрая реших и аз да се покажа на яве :yawinkle:
Както и да е, това няма отношение към темата.....
На мен също ми предстои изграждане на подобно нещо и за случая имам няколко въпроса:
- какво лепило използвате за огнеупорните тухли?
- плота, който сте направили с какъв цемент е?
.....и молбата ми е ако имате възможност правете повече снимки в самия процес на работа, че не ми е много ясно скосяването към комина как става? :?

Сигурен съм, че ще се получи едно доста добро произведение!
Всичко което се прави с мерак става добре! :)
Успех!
от kabel96 » пет апр 09, 2010 1:13 am
Продължавам по малко щото правя 5 неща едновременно.Само да вметна че се занимавам с електроника а това ми е първи допир с стоителство.Бетона е с керамзит ама и без него май става.За лепило ползвам шамот на чувала пише "труд" а където ми трябва да стегне по бързо теракол за 1400 градуса.Това с сводовете и купола и на мен не ми беше ясно и импровизирах върхо няколко листа хартия.Питах тук как става ама никой не обясни и си викам да не е сърдечна операция че да нямам право на грешки.Кат не стане бутам и на ново.
Изображение
Изображение
Изображение
от dani_pv » пет апр 09, 2010 12:51 pm
До тук много добре :wink: бих казъл даже отлично =D>
Продължавайте в същия дух!


П.С. някакви орентировъчни цени за материалите и от къде сте ги закупили(ако сте от София)?
Благодаря!
от kaishew » пет апр 09, 2010 1:38 pm
До тук наистина върви добре,но малко ме притеснява обслужването на пеща при опалването и в последствие при работата с тавите и разните му там скари,гювечи и тем подобни.След двугодишна употреба се оказа,поне при мен,че всичко става най добре при използване на пеща и за печене и за готвене и за пържене.
от NeoBoss » пет апр 09, 2010 2:07 pm
в другата тема бях писал че така ще е много неудобно, тока като гледам няма и комин на фурната при метър дълбочина както много ще ти е трудно да я опалиш равномерно.

аз съм с комбинирано барбекю и фурна зад него , барбекюто ми не е с плоча като това а е на скара с дупка. Като се прави агне гори горе долу 3 часа с големи дървета и остват доста въглища които падат в тоя отвор (гася ги с вода и имам заредено барбекю за селдващия път) та и въпреки всичкото това фуната я опслужвам със 2 метрова "лопата" и двуметров парцал .

лично аз бих я завъртял входа да е към заоблената стена, кумина да е посредата и да обгръща цялата плоча, така ще може дас е работи спокойно и ще има кумин в края на пеща

иначе поздравления за изработката ства много красиво
от kabel96 » пет апр 09, 2010 5:45 pm
Мястото е такова а и без това пеща ще се ползва най много 2 пъти през годината.Аз като вкус наблягам на чевермето и въглищата.Ако в дълбокото не гори с въздуховод с малко вентилаторче ще и вкарам въздух и пак ще гори.
Продължавай в същия дух.Имай на предвид,че,,крада"идеята ти и искам подробни снимки на следващите етапи-особено комина.Успех!
NeoBoss,може ли да видя и твоето барбекю?
от NeoBoss » пет апр 09, 2010 8:02 pm
kabel96 написа:Мястото е такова а и без това пеща ще се ползва най много 2 пъти през годината.Аз като вкус наблягам на чевермето и въглищата.Ако в дълбокото не гори с въздуховод с малко вентилаторче ще и вкарам въздух и пак ще гори.

и аз си мислех така , ама стана всеки път като съм там да я паля , всичко става уникално вкусно направено във фурната.
И все повече почвам да мисля че ползването на фурната ще е адски друдно. Като я направиш пробвай я и кажи мнение :)


stiv1961 написа:Продължавай в същия дух.Имай на предвид,че,,крада"идеята ти и искам подробни снимки на следващите етапи-особено комина.Успех!
NeoBoss,може ли да видя и твоето барбекю?


http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=30
Как съм ги пропуснал!!!На мен мястото ми позволява точно такова изграждане на пещта-зад барбекюто.Имаш ли още снимки,количествени сметки на материалите.......не искам цени.Или ставам май нахален.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за вилата”