Мястото, където може да се пише на воля.
Видях на Chefo77 една снимка със стълби и идеята ми е колко горе долу би струвала подобна такива до последният детайл с работата.

И по-важното - проекта дали ми е осъществуваем,а той е следния:
**имам малко над 20кв мазе и се пада точно под спалнята.Размерите са му на стандартна стая,Височината е 240,стените са 340 на 640. Искам да пусна подобен вид стълба по късата стена.
Изображение
Осъществяем е. Трябвя обаче да ги "врътнеш" горе и долу, за да не оставяш площадки. Тва при условие, че стъпалата са стръмни (малко над 19см) и плитки (27см).
Колко ще струва си зависи от материалите, които искаш и майстора :wink:
Ще е несериозно някой да ти даде отговор без подробен оглед на мястото.А относно тази стълба-за мен е дизайнерско безумие ,неотговарящо на правилата за безопасност при изграждане на стълба .Освен това изисква мнооого сериозна структурна намеса при вече направено жилище .Иначе ти трябват 15 стъпала високи 17 см и широки 29. (при стълби височината се замерва :горен под -долен под).Отвора на стълбата ще ти е 3,25 м на 1,10 м
Привет!
Повярвай ми, не ти трябва такова стълбище!
Това нещо както го виждаш, продължава поне 40 сантиметра в самата стена, които 40 сантиметра са някаква смесица от арматура и бетон. Самите стъпала представляват четири Г-образни винкела 50х50 или 60х60, които образуват нещо като корито, в което се заварява мрежа от арматура и е залято с бетон. Както казах, самите стъпала са продължени в стената, като там винкелите са заварени за някакви големи релси, които са "опънати" по диагонал - де факто по профила на стълбището.
Та това цялото нещо е абсолютно безумие, защото някои от стъпалата бяха увиснали още преди да монтираме паркета. Няма и как да са иначе, защото силно ме съмнява едното да е под 100-120 килограма.
Та ... като краен ефект е красиво, спор няма, но аз го видях в процес на работа и ти е бедна фантазията за каква галимация става дума, при това при строяща се къща!
Като оставиш всичко друго, най-малкото цената на обличане от всички страни няма да ти хареса :) Само отгоре е естествената дебелина на пиланг-а (18 мм), от другите 3 страни е шлайфан до 5 мм. Не питай колко ще ти вземат само да се изшлайфа :)
Направи си нормално стълбище и не го мисли това от снимката :)
Единственно което искам е да заема възможно най-малко място.Затова се спрях на този модел,които са плътно до стената.Даже искам 2-пъти по-къси стъпала.
Какво ще рече нормално стълбище?
Ако искаш най малко място се използва друг вид стъпала -т.нар "пача стъпка".Изкачването и слизането става с десен крак,малко неудобна е но се свиква .Можеш да намалиш широчината до 90 см.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (23.91 KиБ) Видяна 3989 пъти
Ами както го правят обикновено - с кофраж, с ниша отдолу ...
Чефо,като гледам как се размахват снимките ,които си качил,не ми си мисли ако ги види Х.Г.,как ще реагира. :axe: :datz: Наскоро ходихме да му правим нещо на двора и е станал много чепат.
ozimen написа:Чефо,като гледам как се размахват снимките ,които си качил,не ми си мисли ако ги види Х.Г.,как ще реагира. :axe: :datz: Наскоро ходихме да му правим нещо на двора и е станал много чепат.


Офтопик - мислех си за теб - да те включа да споделиш какво представлява това стълбище отвътре :)
Иначе ... имах си разрешение да снимам :)
Здравейте колеги.Може да се предложи и този вариант ако се търси нещо по различно,но и си иска доста работа.

Прикачен файл

Εικόνα 049.jpg
Εικόνα 049.jpg (130.58 KиБ) Видяна 3901 пъти

Прикачен файл

Εικόνα 047.jpg
Εικόνα 047.jpg (126.76 KиБ) Видяна 3901 пъти

Прикачен файл

Εικόνα 046.jpg
Εικόνα 046.jpg (135.62 KиБ) Видяна 3901 пъти

Прикачен файл

Εικόνα 044.jpg
Εικόνα 044.jpg (132.92 KиБ) Видяна 3901 пъти
Варианти на стълбища има много. Но това от снимката на адаша Чефо77 въобще не струва, според мен. Грозно ми изглежда, и несигурно като изпълнение.

Ето моето изпълнение на вилата ми в процес на страеж. От снимката се вижда всичко. Използвал съм затворен профил 40/40/4 и огъната на абкант по подходящ начин ламарина с дебелина 1,2 мм. За да не "кънти на ламарина", отдолната страна на ламарината ще запълня с полиуретанова пяна. Отгоре ще облицовам с ламиниран паркет. Стъпалата са с височина 165 мм и дължина 300 мм. Има застъпване на стъпалата от около 20 мм.

На мен си ми харесва, за Вас не знам.
Само дето, снимка няма и нищо не се вижда
:-D
ArturDent написа:Само дето, снимка няма и нищо не се вижда
:-D


Е, представи си го де :) :)

На снимките на XIOS също е много добър варианта! Плотовете от камък могат да бъдат заменени от такива от масивна дървесина, захванати към металните стъпала отдолу нагоре с винтове.
Варианта на доктор хаус все още ми изглежда най-добър за това което иска колегата. (Прочетете началото)
ArturDent написа:Само дето, снимка няма и нищо не се вижда
:-D


Аааа... Ето

Прикачен файл

P1010093.jpg
P1010093.jpg (85.67 KиБ) Видяна 3834 пъти
Адаш, не се сърди, но си мисля, че диагоналните винкели ще се огънат с времето и ще станат на дъги. Помисли да ги подпреш с нещо отдолу.
Chefo77 написа:Адаш, не се сърди, но си мисля, че диагоналните винкели ще се огънат с времето и ще станат на дъги. Помисли да ги подпреш с нещо отдолу.


Нищо им няма - една талпа челно към квадратите и заспиват. Хем ще подхожда на ламината.

ПП Аз се чудя как ги ползвате тези стълби без перила, ама ваша работа...
Тате има такива стълби като на Стефан, само че самите стъпала са от дърво. Не са мръднали над 20 г., но са за тавана, по-малко на брой и се използват рядко.

Както казах, самите стъпала са продължени в стената, като там винкелите са заварени за някакви големи релси, които са "опънати" по диагонал - де факто по профила на стълбището.

Когато искахме да направим стълбите в една от съществуващите стаи, строителната инж. ни разубеди, точно по подобни причини. Каза, че по-лесно ще ни е да си изградим стълбищна клетка.
Та не знам вече, баба ми все арматура ли е блъскала в стъпалата :?
Chefo77 написа:Адаш, не се сърди, но си мисля, че диагоналните винкели ще се огънат с времето и ще станат на дъги. Помисли да ги подпреш с нещо отдолу.


Давам поне 100/ или колкото искате повече / годишна гаранция, че няма да се огънат. Даже в това състояние, в което ги виждате на снимката.

Адаш, тия диагонални винкели са направени като ферма. Към стената са захванати с анкерни болтове Ф10/ само дето не се виждат :lol: /, и към колоната в близък план също. След време там ще има рафтове, и ще бъдат подпрени по подходящ начин/ диагоналите в близък план/. Който не вярва, за дойде на вилата ми, и сам да пробва.

Всичко съм премислил, преди да се реша да постна каквото и да е, направено от мен. Знам, че веднага ще бъда нападнат от критици. Именно за това в последно време се ограничавам да пускам каквито и да са снимки на мои работи.
Бъдете живи здрави! Форума нищо няма да загуби от моята пасивност, но и Вие нищо не печелите с критиките си към мен. Гледайте офертите на майсторите професионалисти, които в тая креза все още искат да смъкват кожи от бедния народ. Но вече не сме 2008ма година, когато беше строителния бум.
Като става дума за странни инженерни решения отностно стълбища, сигурно някой от ас гледа стъклен дом и е забелязал стълбището в къщата на Сияна, за който не е, тя е еднораменна, но профилът на самите стъпала не е като нормалнис тъпала, ами си следва чупките на стълбището (на зигзаг), без греда нито пос редата, нито отстрани. Храна за размисъл каке направено :)

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Говорилня”