Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stoyansbg - специалист
Днес като си дупчех стената и ударих един кабел :shock:. Имам някакви предположения откъде минават кабелите но не знам точно и затова като пробивам дупки в "опасни" зони ги правя бавно - проверка за кабел на всеки 1-2 мм прогрес. И с тази беше така, главно изолацията е пострадала, но не съм сигурен кабела колко е наранен. Поразкъртих малко и позачистих останките от изолацията за да видя състоянието на кабела. Изглежда само повърхностно наранен, но не съм много сигурен дали е ок просто да го изолирам или трябва да къртя и да го кърпя (с лустър клема например). Ако беше фаза, нямаше да се замислям толкова, но е нулевия проводник и инсталацията е без ДТЗ. Друго което ми идва наум е да заголя малко и фазовия проводник и (чрез изключване на предпазителите) да видя на кой кръг е, тъй като имам два кръга, които не се ползват и няма и да се ползват и ако се случи да е някой от тях проблема се решава.

Вие какво бихте направили в такава ситуация? :?

Ето и снимка на аварията:

Прикачен файл

cropped.jpg
cropped.jpg (88.4 KиБ) Видяна 6536 пъти
fikata - майстор
Наранена е само изолацията. Аз бих поосвободил още малко от мазилката и със самовулканизащ се бишоп /електроизолационна лента/ ще обвия нараненото място.
moimoimoi - майстор
сигурен ли си че е нулата?
защото в панелните блокове от преди 30 години фазата е с син цвят
Ники274 - специалист
И на мен ми се е случвало няколко пъти да ударя кабел и ако е засегната само изолацията почиствам наранения участък и с топъл силикон запълвам почти до горе дупката.Така си спестяваш шпакловане и т.н.
А историята познава и по-драстични случаи :lol:
fikata - майстор
moimoimoi написа:
сигурен ли си че е нулата?
защото в панелните блокове от преди 30 години фазата е с син цвят
Никога не може да разчита на цвета за нула и фаза...
messershmit77 - специалист
fikata написа:
Наранена е само изолацията. Аз бих поосвободил още малко от мазилката и със самовулканизащ се бишоп /електроизолационна лента/ ще обвия нараненото място.
КОЛЕГА КАБЕЛЪТ Е УДАРЕН! или аз съм кьорав.
moimoimoi - майстор
и на мен ми се струва че половината го няма :drinkers:
lov - майстор
Ники274 написа:
почиствам наранения участък и с топъл силикон запълвам почти до горе дупката. :lol:
Правил си много ама много голямата грешка . Топлия силикон има много ниско пробивно напрежение. Даже е чудно как още не си изревал някъде или си случвал само с едно наранено жило и то на нулевия проводник.
А въпроса на колегата. Ми то половината жило го няма и без кръпка няма как да мине. За целта си има маншончета и кербовачна клещи. Така се минава без много къртене ама в твоя случай като нямаш инструмент класиката ти е известна преполагам. Като можеш да минеш малко по леко като махнеш изолацията в наранения участък че и малко по настрани и намоташ малко проводник витка до витка стегнато с клещите както се прави спайка. После изолента и толкова. Без къртене в никакъв случай няма да минеш ама си прецени колко си чевръз в пръстите.
PCL82 - майстор
И на мен ми изглежда, че жилото е ударено. Вероятно е 4мм2 и не се е срязало.

Предлагам следното:

-Разкъртва се на по 5см в двете страни, за да се освободи кабела.
-Мостчето се разрязва и нараненото място се заголва на 2-3см.
-Калайдисва се. Приготвя се дуближащо парче от същото сечение с дължина 10см. -Парчето се обелва, и калайдисва. Навива се на спирала (но не на гъсто, за да влезе припой между витките) около повреденото място и се запоява.
-Подлага се парче найлон под кабела за да не влиза мазилка-това е операционната.
-Оголеното място се намазва с топъл силикон на пръчки и се увива с лента бишоп.
Замазва се.

Мястото на инцидента се документира за да се знае къде кабелът е попарян и да се избегне бъдещо нараняване. Ако мястото няма да се вижда може да се остави траен маркер-една свинска опашка около кабела оставена да стърчи 1-2мм от стената.
mirk - майстор
Затова такива фенове на дупките по стените като нас трябва а имат метал/кабелен детектор за предварителна проверка и обезателно да се изключва напрежението.

Тема "Ударен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: