• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Моля за практически съвети за технологията на поставянето и , стъпка
по стъпка.
Justy - майстор
Класически сачак или други плоскости ?
EDI - майстор
За стена - първо си правиш разчет за скарата.Аз ползвам чам 40Х50.След като оразмериш и разкроиш скарата, хвашаш летвите с дюбели.Ползвам 8Х120.Слагам ги на около 50 см един от друг и в краищата задължително на около 40-50 мм.След това слагаш вата, ако правиш изолация.Вземаш ламперията, отрязваш с зегето на дължина/с около 10 мм по-късо/, нивелираш първата дъска и я заковаваш/завинтваш с видия/.Започваш от ляво надясно.След това по нея нареждаш другите, като ги ковеш в нута с пирони 20 мм, или използваш видии.Може и клинци за подковаване - става много хубаво.С видиите и клинците действаш в средата на дъската.
В общи линии е това.
Justy - майстор
За носещите летви / майките / не е ли много 40Х50 мм. ? 20Х30 мм. е напълно достатъчно.
EDI - майстор
Сложих 40Х50 в къщи, защото сложих вата 50 мм за изолация.Иначе може и по тънки летви за скара, както казва Джъсти.
Благодаря за изчерпателните отговори.Това ми върши работа.
greek - помощник
EDI написа:
Сложих 40Х50 в къщи, защото сложих вата 50 мм за изолация..
Аз имам идея да правя нещо такова обаче ме притеснява ,че понеже съм външен панелен апартамент в двата ъгъла(горе и долу)на външната стена има лек мухъл---та възможно ли е като сложа ватата и закова ламперията да вземе всичко отдолу да се овлажни и мухляса та да се видя в приключение да разковавам после...?
крум - специалист
Малко да разширя въпроса на колегата, че и мен ме интересува:
Ако се сложи от вътре навън както следва:
- вата (за да изолираш студената стена, в моя случай - бетонов трегер)
- влагоизолация - от онези многослойни прошнуровани найлони
- дъски (ламперията)

тогава няма ли да се спре влагата в топлата част и така да се предпази от конденз/мухлясване в студената (в моя случай бетоновия трегер)?
velsi - Почетен майстор
Според мене няма да има проблеми с влагата. Но ти ако искаш си направи един такъв експеримент. Вземи една празна стъклена бутилка, увий я с вата и там каквото друго си решиш, сложи я в топла стая и после я напълни внимателно (ползвай фуния) със студена вода от хладилника. Докладвай за резултата, но аз съм убеден, че конденз по бутилката (под ватата) не би следвало да има.
  • 1
  • 2

Тема "Поставяне на чамова ламперия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: