• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
Половинка кайма от свински бут или шол
Една глава кромид лук
Една филийка стар хляб
100 гр. прясно мляко
Щипка чубрица
Щипка джоджен
Телешки бульон
Магданоз няколко стръка
Щипка черен пипер
Сол
Олио
Едно яйце
Брашно

В купичка накисваме хляба с прясното мляко,след което го изстискваме.Лука и магданоза нарязваме на ситно.Счукваме телешкия бульон.Слагаме всички продукти без брашното в дълбок съд и започваме да месим.Сместа оставяме за няколко часа в хладилника.След което пак замесваме и я оставяме около половин час да отвърне.Оформяме голями топки с размерите на лимон,овалваме в брашното и слагаме да пържим, в предварително згорещена мазнина от двете страни.
При оформянето на кюфтетата, потапяме ръцете си в вода, за да не залепва сместа по пръстите ни.
За гарнитура може да използваме както салати, така и пържени картофки или пюре.

Прикачен файл

P1040340.JPG
Последна промяна от booooo55 на вт фев 22, 2011 8:37 pm, променено общо 1 път.
Във фрутюрник ли ги пържиш?
имам кайма, ама телешка с много малко свинско...

дали ще се получат?

а тоя момент много ми допадна:

booooo55 написа:...След което пак замезваме ...


напълно съм фен и изключително силно подкрепям замезването по време на готвенето :)
Сори.Вместо замесваме съм написал замезване.Но с таз бира пред компа само за мезе си мислех. :-D
Колкото до каймата,тя е според предпочитанията.Важното е да е смляна от прясно месо.Лично на мен ми харесва 100 процента свинско.
На едно място бях пробвал с кайма от магаре и останах приятно изненадан.
boltik написа:Във фрутюрник ли ги пържиш?

Не, в дълбок тиган.Нямам фритюрник.
А защо не ги печеш в тавичка? Аз така правя. Вътре в замесеното кюфте понякога слагам и кубче кашкавал. Печеното е по-здравословно от пърженото. Мислете и за здравето си!

ПП Не искам да правя реклама, но фиксовете на Маги за кюфтета са много близо по вкус до това, което си описал в рецептата. Единствено добавям допълнително лук и яйце. Наздраве от мен!
Като стана въпрос за здраве, какво слагат във въпросните фиксове? От къде се появява този концентриран аромат? :?
smlxl написа:А защо не ги печеш в тавичка? ......

Защото е въпрос на вкус...!
Илиян Илиев™ написа:Като стана въпрос за здраве, какво слагат във въпросните фиксове? От къде се появява този концентриран аромат? :?

Продават ти доста сол на цената на подправките....
Да и с фиксовете става хубаво.Ако не ти се занимава много, е добър заместител.
До сега не съм пекъл кюфтета в тавичка.Ще пробвам да видя как стават.
Последна промяна от booooo55 на ср фев 23, 2011 2:52 pm, променено общо 4 пъти.
Илиян Илиев™ написа:Като стана въпрос за здраве, какво слагат във въпросните фиксове? От къде се появява този концентриран аромат? :?


Мононатриев глутамат
Благодаря Торбалане.

Демек, ако съм разбрал правилно е нещо безвредно, но все пак изкуствено, като повечето храни към днешна дата.
booooo55 написа:Да и с фиксовете става хубаво.Ако не ти се занимава много, е добър заместител.
До сега не съм пекъл кюфтета в тавичка.Ще пробвам да видя как стават.


Пробвай задължително. Или по-добре недей... че ще си нонстоп дежурен по кухня :lol: Наистина стават много вкусни. Опитай и това с парченце кашкавал вътре. Важното е каймата да е читава, че иначе замесваш кюфте, а от тавата вадиш супа топчета :-D
smlxl написа:
booooo55 написа:Да и с фиксовете става хубаво.Ако не ти се занимава много, е добър заместител.
До сега не съм пекъл кюфтета в тавичка.Ще пробвам да видя как стават.


Пробвай задължително. Или по-добре недей... че ще си нонстоп дежурен по кухня :lol: Наистина стават много вкусни. Опитай и това с парченце кашкавал вътре. Важното е каймата да е читава, че иначе замесваш кюфте, а от тавата вадиш супа топчета :-D

Обещавам,че ще пробвам. :partyman:
Извинявай Готвачо, виждам, че си мераклия, но след n-тата тема не се сдържах! Нищо лично и не е моя работа, ама немаш спирка! :rolleyes:
И всички рецепти ли са ти с пилешки/телешки бульон? Как е готвила баба ми без тях? Пък даже са вредни.

ПП: утре очаквам тема "Пържени яйца". :lol:
booooo55,май нафлязохме в чужда територия [-o<
silllveto написа:Извинявай Готвачо, виждам, че си мераклия, но след n-тата тема не се сдържах! Нищо лично и не е моя работа, ама немаш спирка! :rolleyes:
И всички рецепти ли са ти с пилешки/телешки бульон? Как е готвила баба ми без тях? Пък даже са вредни.

ПП: утре очаквам тема "Пържени яйца". :lol:


Сори ако съм те засегнал или нещо друго.Щом трябва ще спирам.Колкото до бульоните наистина не са задължителни,но придават добър вкус.А бабати сигурно и гсм не е ползвала на времето.Но както и да е.
Поздрави.
silllveto написа:Извинявай Готвачо, виждам, че си мераклия, но след n-тата тема не се сдържах! Нищо лично и не е моя работа, ама немаш спирка! :rolleyes:
И всички рецепти ли са ти с пилешки/телешки бульон? Как е готвила баба ми без тях? Пък даже са вредни.

ПП: утре очаквам тема "Пържени яйца". :lol:

Колега booooo55 от утре започваш да побликуваш теми "как се монтира дограма", какво публикуваш тия рецепти, това да не ти е раздел "Готварство, туршии и зимнина" :)
Илиян Илиев™ написа:Благодаря Торбалане.

Демек, ако съм разбрал правилно е нещо безвредно, но все пак изкуствено, като повечето храни към днешна дата.

Аз съм чел някъде, че е доста вреден, даже имал ефект към пристрастяване. Дори съм склонен да вярвам на последното от личен опит.
silllveto написа:Извинявай Готвачо, виждам, че си мераклия, но след n-тата тема не се сдържах! Нищо лично и не е моя работа, ама немаш спирка! :rolleyes:
И всички рецепти ли са ти с пилешки/телешки бульон? Как е готвила баба ми без тях? Пък даже са вредни.

ПП: утре очаквам тема "Пържени яйца". :lol:


И кое точно им е вредното на бульоните? Баба ти най-вероятно и електричество не е имала, ама това означава ли, че и сега не трябва да го ползваме от солидарност към баба ти...
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Готварство, туршии и зимнина”