Проявете вашата изобретателност.
Здравейте от доста време насам кръстосвам всички възможни сайтове и форуми с надеждата да намеря някакъв материал с които да мога да осъществя една идея- да отгледам Кладница у дома. Вече мисля че съм събрал достатъчна информация около процеса на отглеждане и мисля да я споделя с вас.

Като за начало искам да уточня че хора които нямат търпение и достатъчно желание не трябва да се захващат с подобно нещо. Ще споделя начина за отглеждане на гъбите върху утайка от кафе и картон.

Списък с необходимите неща:
    1. Мицел от Кладница- купува се от тук: http://kladetel.alle.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/
    2. Утайка от кафе /аз ползвах утайка която е престояла около 1 месец в затворена кутия/
    3. Картон /ползвах картон от кори за яйца /
    4. Удобна пластмасова кутия /от тези по супермаркетите виж снимките/
    5. Удобен уред за пробиване на дупки в кутията /ползвах поялник понеже кутията ми беше от доста мека пластмаса/
    6. Кофа / в нея ще поставите кутията с мицела и сместа, на дъното на кофата се слага малко вода/
    7. Найлон (черен за да не прониква светлина) / с него след като сме го надупчили покриваме кофата/
    8. Удобна връв с която да завържем найлона върху кофата
    9. Пулверизатор с вода / за оросяване на субстрата /
    10. Лъжица
    11. Гумени ръкавици /от тези за почистване/
    12. Тъмно и прохладно място.

Самият начин на изготвяне на субстрата:
Всичко трябва да ни е стерилно чисто за да не заразим мицела и да провалим работата.
Картона от корите за яйца се изварява докато не стане на каша, след това вече изстинал се смесва с утайката от кафето. в зависимост от това колко мицел искате да посеете ще пресметнете и колко картон и утайка ще ползвате. За моя експеримент съм ползвал 1/2 кора за яйца и 150 гр. утайка плюс 1 шепа мицел. Направете дупките на кутията започнете от средата нагоре, направете дупки и по капака на кутията. След като сме смесили кашата от картона и утайката добавяме и мицела, омесваме всичко заедно и го поставяме в кутията.
Важно!
РАБОТЕТЕ С РЪКАВИЦИ И ВИНАГИ СЛЕД РАБОТА СИ МИЙТЕ РЪЦЕТЕ!
Кофата се пълни с 2 пръста студена вода кутията се поставя вътре и с пулверизатора пръскаме наоколо и вътре в сместа. Пръскането в сместа е позволено само през първия ден на слагането на мицела след това се пръска само около кутията вътре в кофата. Поставяме найлона и го завързваме с връвта. Слагаме кофата на тъмно и прохладно място. Това е целия процес на приготвянето, от тук насетне вече е чакането. Ето информация за това какво ще правите след като сте "посели" гъбите.

Инкубационен период
21 дни- температура не повече от 28 градуса влажност 80 %, проветряване 1-2 пъти в денонощието

Начален стадий на развитие 5 - 7 дни - 18 `C влажност -85 % светлина 12 часа на ден по 1000/1500 lux ( лукса), проветряване- 2 пъти на час за 3 - 4 min

Образува-не на плодните тела- 7 дни температура- 16` C, влажност- 90 % осветление- 12 часа на ден 1000/1500 lux, проветряване 4 пъти на час за 3 - 4 min.

Това е от мен, качвам снимки да видите до момента какво съм сътворил. Ще кача още да следите процеса.

Това е на 6 ден
Изображение


Това е на 10 ден
Изображение

Това е на 14 ден
Изображение

Това е на 21 ден
Изображение

Това е кофата с найлона
Изображение

Изглед от вътре на кофата с кутията и мицела /вижте водата на дъното не я забравяйте/
Изображение

Какво ще се получи:
Следва продължение ...
Последна промяна от iron_cool на съб юли 21, 2012 4:43 pm, променено общо 3 пъти.
А каква е цената на мицела и може ли да се транспортира с куриер или иска по специални условия
bayan написа:А каква е цената на мицела и може ли да се транспортира с куриер или иска по специални условия


Цената е 25 лева за 6 кг. мицел, производителя ти го пуска на сутринта и до обяд е при теб. Препоръчително е по Еконт, те имат практика с подобни пратки. Мицела представлява заразена пшеница със спорите на гъбата.
Здравейте опита да направя нещото за което написах първия пост не се получи, не знам защо. Мицела засъхна и всичко се провали. Сега направих следното - понеже в сърцевината на мицела всичко е ок, го поставих в един плик които е на дупки на тъмно за неопределен период от време. Това ме посъветва да направя един познат. Мисля че сега щ
е се получи. За да нямате ядове като моите просто измислете начин да поддържате постоянна влага и необходимата топлина в субстракта. Ще пиша пак с резултата.
А като купиш 6кг как го съхраняваш.Заслужавали си 25лв за количеството гъби което ще получиш.
stanimir62 написа:А като купиш 6кг как го съхраняваш.Заслужавали си 25лв за количеството гъби което ще получиш.


Мицела е добре да се съхранява на студено- това е всичко. До колкото до това дали си заслужава- да, но ако съумееш да го оползотвориш иначе ще се получи като при мен.
Идеята много ми хареса и реших да опитам, като се възползвам и от опита на sspoco използвайки триците от дървата за огрев. Но, винаги има но....., мицела от "Мицел" не е течен, а е на върху зърно като твоят, а в упътването, което са ми пратили се говори за течен мицел. Та въпросът ми е как да оразмеря необходимото ми количество мицел – от течния трябват 2-3%, а от този?
na6'ta mama написа:Идеята много ми хареса и реших да опитам, като се възползвам и от опита на sspoco използвайки триците от дървата за огрев. Но, винаги има но....., мицела от "Мицел" не е течен, а е на върху зърно като твоят, а в упътването, което са ми пратили се говори за течен мицел. Та въпросът ми е как да оразмеря необходимото ми количество мицел – от течния трябват 2-3%, а от този?



Това което бях сложил аз беше около една пълна шепа, моят съвет е сложи повече разпредели го правилно и осигури необходимите условия. Мисля че това е достатъчно.
Идеята да се отглеждат гъби в домашни условия е добра. Надявам се скоро да ни зарадвате с положителни резултати и да споделитв положителния , а отрицателния си опит!

na6'ta mama написа:Идеята много ми хареса и реших да опитам, като се възползвам и от опита на sspoco използвайки триците от дървата за огрев.
Надявам се, че не са ти рязали дървата с верижна машина :wink:
Имаш предвид маслото ли?
Виж как се сети! Точно за него си помислих!
колеги малко е стара темата, ама някой няма ли да каже какво се е получило?
Колеги, аз като не разбирам, и като чуя "гъби", първата ми асоциация е "отровни". Как да се уверим, че отгледаните гъби са годни за ядене? И има ли вероятност по пътя от доставчика на мицел до трапезата да станат опасни за ядене?
Днес получих отговор от http://kladetel.alle.bg от където се съгласиха да ми изпратят и по малко количество мицел от от предлаганите 6литра .Офертата е 4лв за литър което смятам че устройва много от нас и решава проблема със съхранението на неизползвания мицел.
Можете ли да ми обясните как точно се отглеждат гъбите ако си купя от големите торби по 13 кг (мицел + компост)?
Трябва ли да се правят дупки в найлона или гъбите си пробиват сами?
Колко интензивно се поливат?

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “От нищо нещо”