• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
thebugger - специалист
Здравейте, скоро един приятел ми даде стар,мисля руски, осцилоскоп и си бачка ок (с малко бъгове по сондата),но много трудно се синхронизира. по 5-10мин си играя да го стабилизирам и дори в най добрия случай осцилограмата мърда и прескача. отгоре има една дупка за отверка и пише sweep corr. предполагам корекция на развивката,ама и тя не помага особено. та въпросът ми е как до го калибрирам. в интернет никъде не мога да намеря упътвания за този осцилоскоп (и на английски няма) само основните параметри му намерих.
miroton - майстор
А профилактика направи ли му?
thebugger - специалист
профилактика какво ще рече? аз от руски не разбирам ако има на английски ще е супер.
miroton - майстор
[quote="thebugger"]профилактика какво ще рече?

като незнаеш какво е профилактика за каквоти е осцилоскоп

сменяваи всикчи електролити с качествени,потинциометрите ги смажи със спреи за пот.,галетите ги почист и тях.
hidrazin - майстор
И хлебаркитееее... и техните яйца и други работи. :-D
:partyman:
miroton - майстор
hidrazin написа:
И хлебаркитееее... и техните яйца и други работи. :-D
:partyman:
забравих за тях,може да има и котешка пикня
thebugger - специалист
демек трябва да го отворя и да сменя повечето неща така ли? не сериозно какво ще рече профилактика? фино настройване на потенциометрите или? на по ниските честоти до няколко Кhz се синхронизира (пак трудно но става) но на по високи честоти си е мъчение да го настройвам.
pansim - майстор
Профилкатика, ще рече да се заменят всички електролитни кондензатори. Те са руски, и имат навика да губят капацитет т.е. не се особено качествени. След това е добре да се проверят потенциометрите, и ако е възможно да се заменят с качествени такива, не китайски от 1 лев.
После галетните превключватели със спрей основно почистване.
Ако и след това не заработи - Хидразин е дал линк със схеми...

Ако знаеш колко търсих точно такъв осцилоскоп, и не намерих...не че си нямам...работя с един Филипс двуканален 100мХц и руски имам...
Ако мислиш че няма да се справиш...дай го насам...измисли разумна цена.
thebugger - специалист
аз вчера го отворих и ги видях тези руски кондензатори за които говориш. проблемът е че са огромни и вертикални повечето но ще опитам да ги сменя. ще пробвам да го оправя ако не мога ще пиша. всички потенциометри да сменя? не мога ли със апрей за потенциометри да ги напръскам?
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за стар осцилоскоп c1-118a" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: