Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
iletovp - помощник
Здравейте,
Имам проблем със съседите над нас.
Живея на 6-ти етаж в панелен блок. Лятото правихме ремонт на кухнята и сложихме абсорбатор, който вкарахме в комина. Явно и е със свързваща вентилация, защото миризми на готвено идват и при мен от долни етажи когато се готви и ми мирише както в кухнята, така и в мокрото и в тоалетната.

Според съседа миризмите от моя абсорбатор влизат у тях и настоява да си изведа абсорбатора през терсата на кухнята и миризмата да излиза навън.

Интересувам се, има ли правно основание да ме кара да правя това?
Съпругът ми ходи на тавана с домоуправителя да гледат вентилацията, едно време е имало някакъв вентилатор, но не се знае откога не работи, дори моторът липсва..

При предния скандал с комшията, моят мъж видя, че той дори не си е запушил комина в кухнята, седи отверен, сега си го е запушил (май облепил с хартии и парцали, но пак му мирише).

Та приемам всякакви мнение, дори ми кажете, ако е нужно ще се обърна към адвокат, защото този спор някак трябва да приключи... само ми дайте съвет към какъв адвокат да се обърна и какво да изисквам.. ако все пак правото е на моя страна...

Трудно ми е да приема, че аз трябва да си местя абсорбатора. Звучи ми съвсем логично да е сложен в комина. На мен също ми мирише, както споменах по-горе, на манджи от долните етажи като се готви (под нас, никой не живее). Давайте съвети..
profy - специалист
iletovp написа:
Здравейте,
Имам проблем със съседите над нас.
А истината е, че съседите над вас имат проблеми с вас. Даже и целия блок...
iletovp написа:
...
Трудно ми е да приема, че аз трябва да си местя абсорбатора. Звучи ми съвсем логично да е сложен в комина.
Съгласно НАРЕДБА № Із-2377 от 15 септември 2011 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите
(Обн., ДВ, бр. 81 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 30 от 2013 г.)
Чл. 32. В сградите и помещенията не се разрешава:
...
6. нарушаване на целостта и промяна на конструкцията на димоотводи, въздухопроводи и комини, както и използването им за други цели, несвързани с предназначението им;

Причината е проста и ясна - от кухненската аспирационна уредба се отделят мазнини в комина, които са леснозапалими, и могат да предизвикат пожар в комина, а оттам и в сградата.

Ще ви се наложи да преместите аспиратора. В противен случай, при оплакване от съседа ви, кметството, РДНСН
или местната Дирекция по ПБЗН ще ви състави акт с глоба, и ще ви даде срок за преместване на заустването на аспиратора.
Колкото по-скоро, толкова по-добре за вас.
iletovp - помощник
А как да разбера дали съм си включила абсорбатора комина или това е отдушникът?
Защото ако съм го вкарала в отдупника не би трябвало да съм в нарушение или бъркам?
Chefo77 - майстор
Не съм убеден, че в който и да е панелен блок има трасе, предвидено изначално за аспиратори ... Дори и в отдушника да я включите ... как бихте се чувствали, ако в тоалетната или в банята Ви мирише на ... печена риба? Защото няма вентилатор за баня, който да се опре на въздушния поток, създаван от аспиратор.
profy - специалист
iletovp написа:
А как да разбера дали съм си включила абсорбатора комина или това е отдушникът?
Защото ако съм го вкарала в отдупника не би трябвало да съм в нарушение или бъркам?
Принципно има сифонни комини в панелните блокове, в които има и среден отвор, предназначен за отдушници.
Отдушникът обаче е за ЕСТЕСТВЕНА ВЕНТИЛАЦИЯ с тяга 1-2 Па за етаж по целия тракт, т.е. не е вентилационен канал за принудителна вентилация, при аспирационните уредби напорът достига до 150 Па, или ще има връщане и надолу въздух, и миризми.
В панелните блокове няма вентилационни трактове. Дори и в новото строителство трактове за включване на аспиратори се срещат крайно рядко.
Единственото правилно решение е извеждане на фасадата, но с разрешение на ОС на собствениците.
Andri01 - майстор
До преди години съм живял в панелен блок строен 89г. В помещението на ел. управлението на асансьора имаше изсмукващ вентилатор! Управляваше се с часовник. Тракта беше от баните и тоалетните.Имаше отделен тракт-отдушник, обаче в кухнята. Не съм сигурен,но мисле,че се включваше в този с изсмукващия вентилатор-бяха много близо двата.
iletovp - помощник
profy, а имаш ли представа къде мога да направя запитване дали това, което казваш е вярно?

Успях да науча, че изкарването на абсорботара през терасата е незаконно. Единствено с разрешение на живущите в блока ли мога да го направя законно?

И също така - ако сложим филтри с активни въглени, ще облекчим ли положението?
Получих съвет и съседа да си сложи възвратен клапан, защото вмомента му е полуотворено и няма как да не влизат миризми.
iletovp - помощник
Andri01 написа:
До преди години съм живял в панелен блок строен 89г. В помещението на ел. управлението на асансьора имаше изсмукващ вентилатор! Управляваше се с часовник. Тракта беше от баните и тоалетните.Имаше отделен тракт-отдушник, обаче в кухнята. Не съм сигурен,но мисле,че се включваше в този с изсмукващия вентилатор-бяха много близо двата.

точно това, което описваш го има и в нашия блок, но не работи въпросния вентилатор... нямам и идея дали ще е скъпо да се поправи и също така ефективно?

ако някой знае нещо по въпроса, бих се радвала да се включи!
Andri01 - майстор
Някой от съседите с познания в електрозадвижванията и ръцете му да не са завряни в..,а и с желание-може да го направи. Събирате пари за необходимите части и готово!. Но вижте добре как и къде минават въздуховодите ви.
iletovp - помощник
Andri01 написа:
Някой от съседите с познания в електрозадвижванията и ръцете му да не са завряни в..,а и с желание-може да го направи. Събирате пари за необходимите части и готово!. Но вижте добре как и къде минават въздуховодите ви.

Моторът на въпросния вентилатор липсва..

Тема "Абсорбатор в комин и проблем при съседа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: