• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gomes_ - напреднал
Здравейте колеги пускам темата,защото ми омръзна от всякакви набедени майстори,които имат за цел само да ти вземат парите,а като ги питаш нещо се почесват зад ухото гледайки те умно.Иначе пък претендират че разбират от всичко.Та да обясня на кратко за какво става дума.Покрива е доста изгнил и се налага подмяна на дървения материал.Къщата е близнак на 2 етажа плюс приземен етаж.Строена е с тухла единичка и е разделена с преградна стена на източна и западна част.Като таваните на втория етаж са гредоред.Площта на къщата е 11x11 с квадратна форма,като в тези размери влизат и дебелината на външните зидове,които са по 25см.Покрива ще е четирискатен.Пуснал съм и няколко снимки с проекта по който мисля да се осъществи.Зеленикавите полета са междинни вътрешни стени които обаче не мисля да използвам за подпорни защото в тях съм вкопал ВиК тръби и не ми се иска да ги натоварвам с излишна тежест.
Та въпросите които ме интересуват са:
1.Понеже къщата е строена без никакви колони и трегери,освен тези над вратите и прозорците,мисля да отлея бетонни пояси на външните стени на къщата.Мисля да ги направя с размери 25x20см.Интересува ме само достатъчно ли ще е желязо с диаметър 12мм. с четири пръчки в ъглите на арматурните заготовки,или трябва по дебело желязо.
2.Какво сечение да избера за биндерни греди,които ще са по три за всяка една половина на къщата,които мисля да подпра само на външната стена и на междинната стена разделяща къщата на две половини.
3.Правилно ли ще е сечението на поповете и столиците ако ги направя с греди 14x16 а подложната столица с 12x12.Майите мисля да са с греди 14x14,а маказите с 12x12.За централния поп мисля да сложа две греди 14x16 една до друга за да има по голяма площ да се съберат четерите майи в една точка.Ребрата 6x12,като се има напредвид че покрива ще е на двойна скара с хартия,но без обшивка от дъски или OSB.
4.Проблем ли ще е ако пусна средната столица на 2.40 от централния поп,като разстоянието от същата столица до външния зид ще остане около 2.90.Само да поясня тези размери са по хоризонтала,а не измерени по наклона покрива.Налага се да е на този размер за да се избегнат комините.
5.И един последен въпрос за сега:правилно ли е проектиран покрива или ще се наложат промени?
Извинявам се за качеството на снимките но рисувах с една програма а после се оказа че не мога да изтегля снимките за това ги снимах с телефона.Ако трябва снимка от друг ъгъл мога пак да снимам.

Прикачен файл

DSC_0302.jpg

Прикачен файл

DSC_0301.jpg

Прикачен файл

DSC_0300.jpg

Прикачен файл

DSC_0299.jpg
schuldiner - майстор
1. Поясът си е добре, както си го предвидил.
2. Като нямаш колони, гредите за какво са? Подложните столици ги дублират и са достатъчни за целите на покривната конструкция. Просто поясът ще минава и по преградната стена. Самият гредоред трябва по-детайлно да се обсъди, нещо не ми е ясно кое къде стъпва и какви са размерите.
3. Сечението на поповете зависи от подпирания елемент, най-вече като удобство за работа. Поставени вертикално 10х10 и 14х14 нямат съществена разлика в носимостта, поне за границите, в които те интересува. Столици и маии зависят от максималния товар и от максималното разстояние между подпиранията. Аз бих препоръчал попове и столици 12х12, маии 14х14, ребра 6х12. Централния поп не бързай да го сдвояваш, при монтажа на маиите може да се окаже по-удобно хващането им с допълнителни скосове (това ли са маказите?). Допълнително подпиране ще има и на маиите от междинната столица към стрехите.
4. Междинната столица дели полето на 2,40/2,90. На око наклона го виждам 30 градуса или там някъде, т.е. коефициентът по наклона е 1,15 и за маията остава 3,40/4,70 по наклона (маиите ти са около 8 метра до външната стена). Това 4,70 е твърде много, дори с допълнително подпиране от средния поп. Има варианти, но не са прости. Един от вариантите е допълнителен поп, лежащ върху хоризонтална 3-метрова греда 14х14, която пък стъпва на крайината греда от гредореда и на подложната столица (върху външния зид) някъде около 1,50 от ъгъла.
5. Нямам представа. Който ще го работи този покрив, той да си каже.
ivouz - специалист
Аз спънах столиците върху зидовете с диагонали по ъглите върху които сложих допълнителен поп
за да подпра маите.

Прикачен файл

pokriv.JPG
pokriv.JPG (16.5 KиБ) Видяна 5737 пъти
gomes_ - напреднал
По точка
2.Какво имаш предвид "подложните столици ги доблират"?А иначе да бетонният пояс ще минава както по външните зидове така и по преградната стена разделяща къщата на две.Що се отнася до гредореда както казах къщата е близнак и разположението на стаите е напълно еднакво от двете страни.На снимката сините одебелени линии са разположението на вътрешните преградни стени,които разделят стаите и са с дебелина 12см.Самите размери на стаите са стая1-5/4; стая2-4/4; баня-3/2; стълбище-6/1.Обозначих ги и на снимката.А самите размери на всяка една от двете половини на къщата са 5.50x11.00м.в това число и дебелината на външните зидове.Това ще рече че биндерните греди ще са с размер около 5.35м.само не знам с какво сечение ще трябва да са,но със сигурност ще трябва да е нещо над 18см. като съдя по старите.
3.Междинните столици както писах ще са на 2.40 от централния поп,като всяка една от тях,ще бъде подпряна с по три попа на разстояние 2.40 един от друг.До колкото знам скосовете са греди монтирани на 45* спрямо попа и столицата,а за макази имам предвид гредите,които опаянтват поповете спрямо биндерните греди,така както съм ги нарисувал на снимките макар че ми се струва че съм ги пуснал в повече.
4.Наклонът ще е 27*,а за маията и аз я изчислих около 8м.дори и малко отгоре и наистина ще трябва да я подпра на поне още едно място.

Прикачен файл

1.jpg
ivouz - специалист
Помоли Вадим да си каже мнението!
Вадим Владимиров - специалист
Работя по въпроса :)
Имаме 27 градуса наклон. Следователно височината на ската е 6,17м., а маята е 8,27м. При подпиране с междинна столица на 2,4м получаваме дължини 2,7 и 3,47. Втория размер е дължината на реброто до външния ръб на стената. Необходимо е да се предвиди и стреха. Затова ти препоръчвам да сложиш междинната столица на 2,8м. Ще получиш 3,14 и 3,03м. За да разбереш колко ще ти е дълго реброто(по наклона) при стрехата направи следното. Раздели хоризонталния размер на стрехата на cos(27) и ще разбереш дължината на реброто от стената до челната дъска. Прибави я към 3,03м и ще получиш размера на реброто от междинната столица до челната дъска.
За маята ползвай cos(20). Всичко зависи от гредореда, върху който ще се монтират поповете за междинните столици. И мисля, че подкосите(маказите) са в повече от необходимото.
gomes_ - напреднал
Вадим предлагаш да преместя столицата на 2,80 защото полученият размер от 3,47 за ребрата е прекалено голям без те да бъдат подпрени допълнително,или защото размерът от 3,47 на ребрата плюс размерът на стрехата ще надхвърли 4,00м. и ще трябва да поръчвам по дълги греди?Бях решил да пусна столицата на 2.40 за да избегна врязването и в двата комина.А за да не се случи това може да се наложи да я пусна на 3.20 от централния поп а не на 2.80 както предлагаш ти.
Вадим Владимиров - специалист
И какво ти пречи да прекъснеш столицата? Покрай комина ще си го направиш с "весла" и си ОК!
gomes_ - напреднал
Вадим какво означава ''весла''.Ако можеш публикувай някоя снимка на тази сглопка
BLUEPUPIL - майстор
gomes_ написа:
Вадим какво означава ''весла''.Ако можеш публикувай някоя снимка на тази сглопка
Няма да ти я покаже, щото ще я разкритикувам по отношение на носимоспособност.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за подмяна на стар покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: