Съвети за начинаещи готвачи.
Искам да си направя кисело зеле , ама малко(поради липса на място).Някои би ли ми казал колко сол да сложа на литьр вода :?
Аз го правя така - слагаш сол във водата и бъркаш, докато изплува потопено яйце. После разреждаш с чиста вода 1:1 и това ти е саламурата. Преточваш всеки ден!
Не ,не - на 100 л бидон 2кг морска сол ! Мойто вече стана . Идеално е . И не преточвай всеки ден , а най мн. през ден , а после когато се сетиш :sad: Питах китайците как си го правят по китайски . Става като в кит. рест. В буркан 3 л. го нарезваш. Вода захар и оцет и сол на вкус . Слагат го в хладилника и след 4 тия ден е готово !
Когато emil_v r ти каже "Добър ден", за всеки случай погледни нагоре, за да видиш къде е слънцето.
За всеки случай, сложи 4% спрямо водата, и нямаш грижи.
И никакъв оцет, захар и др. не ти трябват.
Нее, с оцет и захар е втора рецепта -каквото е в китайският ресторант . Все пак китайците са правили кисело зеле още когато ние Българите сме говорили български само с колегите си.
А бе,защо чак сега наклавате зелето? Зелето се прави най-късно до 1 ноември.Но щом питате колко сол,ще кажа и моята рецепта.Изпитана рецепта,взета от една стара готварска книга.На 100 кг зеле се слагат 4 кг сол.Предварително се разтваря във вода.Заливат се предварително сложените зелки,като най долния ред се нарязват на кръст, а горните пластове само веднъж.Веднага се протаква.След 3 дни пак.Така 3-4 пъти през 3 дни.Според мене не е нужно всеки ден.И след 15-20 дни преставаш да протакваш.До Нова година е готово.
Ха наздраве, хубаво мезе Изображение
ние пък издълбаваме 4уканите на зелките и леко на кръст с ножа и се сипва морска сол ж образуваната дупка и се нареждат с дупката нагоре дане излезе солта може и ко4ан царевица дасе сложи за по добър вкус-успех
Въпросът ми е към Емо! А захарта не ферментира ли по време на престоя на зелето , и още остава ли трайно и с леко сладък вкус? Искам да си направя по тази рецепта , нищо че вече е малко късно. Ама ми се ще да знам дали ще трае повечко , че да направя малко по-голямо количество (повече от 3-литров буркан) Благодарско :wink:
Илия не прави пове1че от 3 литра . То само почва да ферментира ,и се унищожава! След тва правиш още. Не знам казах ли че стои в хладилник . Иди на китайски рест. и го опитай първо. Нарязва се предварително средно едро . Питай все пак китайците как го правят , но мн. трудно казват.
Саламура - 400грама сол ( морска , не готварска ) на10л.вода, 25л.вода - 1 кг.сол(мери точно, яйцата са за пържене,а не за мерна единица) .Претакаш няколго дена и това е ! ( Ако искаш сложи ябълки,червено цвекло, кочани царевица).(Да не е много топло в помещението !
яйцата са за пържене,а не за мерна единица

Като имаш яйца, можеш да ги ползваш за много неща преди да ги изпържиш! :-D Освен това пробвай веднъж да направиш зелето с 2.5% саламура вместо 4% и ще се убедиш, че освен много по-полезно е и много по-вкусно! А пък чорбата става мехлем! Всички знаем за вредата от солта, а се надпреварваме кой да слага повече - за да издържи по-дълго време зелето? Ако се преточва редовно и често се предотвратяват всякакви вредни процеси, които да му развалят вкуса поне до края на януари без консерванти.
Благодаря за съветите :) Китайци не познавам а и аз също съм чувал че не си казват рецептите (поне не на български) :wink: А за яйцето ми се струва добра идея! То всъщност дава представа за наситеността на соления разтвор , само че може би трябва да се пуска в бидона при някаква постоянна температура. Защото иначе концентрацията ще е различна :? Емо ти каза , в друга тема че имаш везна , която сам си правил , ама май забрави да дадеш чертежче! Ако имам възможност , ще претегля 1 яйце , ще му сметна обема и ще видим плътността му. Някой по- навътре в нещата миже да изчисли с колко сол за литър се постига тази плътност на разтвора.Или пък може опитно да установим с колко сол за 1 литър вода плътността на разтвора се изравнява с плътността на яйцето и ........ :irre: Май се поувлякох а? Наздравеееее!
Везната , откъде знаеш пък за нея . Спирам да пиша , че така заспамих темата на човека , че и бах мамата :sad:

Прикачен файл

cc.jpg
cc.jpg (243.38 KиБ) Видяна 49216 пъти
Най правилно е да измерите количеството на водата ,а не на зелето. Приготвя се 4% разтвор на едра сол и вода .Това означава,че на 1литър вода се слага 40грама сол, съответно на 10л вода-400г сол и т.н. Солта се разтваря във водата и се изсипва върху подреденото в бидона зеле.Може съда в който разтваряте солта да е 10 литрова кофа за улеснение : на всеки 10 л вода -400 г сол и наливате върху зелето.Нямате шанс да сбъркате уверявам ви Така прочетох в една книга и до сега много години вече зелето става перфектно .Успех!
anika1127 написа:Най правилно е да измерите количеството на водата ,а не на зелето. Приготвя се 4% разтвор на едра сол и вода .Това означава,че на 1литър вода се слага 40грама сол, съответно на 10л вода-400г сол и т.н. Солта се разтваря във водата и се изсипва върху подреденото в бидона зеле.Може съда в който разтваряте солта да е 10 литрова кофа за улеснение : на всеки 10 л вода -400 г сол и наливате върху зелето.Нямате шанс да сбъркате уверявам ви Така прочетох в една книга и до сега много години вече зелето става перфектно .Успех!

:-D това момче изглежда е правило :-D сомо да допълня зелето се се срязва на кръст и се на режда със срязазото нагоре колкото по плътно толкоз по добре -най отгоре сие изплита обръч от лозови пръчки и се затиска с голям речен камък! и 4% защото после ако е по малко хм !
Солта е само за вкус!
Прави се между 2 и 4 % разтвор
Аз го правих миналата година за сефте, след много чете из разни форуми.
По сметка беше 3,6% според водата която налях и солта, която разтворих в нея.

Мога да допълня от скромния ми опит че наистина
Излишен труд са:
всякво цепене, дълбане на кочани редене с кочана на горе , листа от вишни дюли смокини царевица и други променят процеса на млечно киселата ферментация и може да се скапе или оправи злето . Аз не рискувах и не ги позвах и стана убиец зеле.


Най важното е зелето да е добре почистено от кофти листа и да не се изплува отгоре поне 25 см да има вода над зелето . Добре става като се ползват бутилки от мин вода пълни със чушмяна един ред и отгоре някаква решетка и камък да ги държи някой нахални парчета зеле когато го режеш.

преди да го направя извиках "специалст с ноу хау и дълъг опит" баба ми
каза женат как да го направи изслушах и казах ще рискувам по новия начин седа гледа и се смя и кръсти докато изчистим зелето от лошите листа и го сложим в буидона и го залеем с соления разтвор за вкус.
вика ако стане догодина и аз така. то така много лесно. еми стана може би късмета на начинаещия но и таз година ще пробвам по същата технология.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Готварство, туршии и зимнина”