Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dancherry - напреднал
Какви стойности са нормални при измерване с мегаомметър на трифазни и монофазни кабели н.н. Какви са стойностите при повреди.
Trifun - специалист
С мегаомметър се измерва изолационното съпротивление на жилата на един кабел спрямо земя, както и на едно жило спрямо останалите жила в кабела. При нови кабели това съпротивление трябва да клони към безкрайност. Колкото е по-високо това изолационно съпротивление - толкова е по-добре - няма ги т.н. токове на утечка.
При повреден кабел това съпротивление може да падне до много ниски стойности (от порядъка на килооми) , а в някои случаи дори може да стигне и до пълно късо. Такъв кабел подлежи на ремонт - реже се на мястото на повредата и се правят 2 муфи - просто кабела се снажда с парче здрав кабел.
Милен - майстор
Нормативното изискване е минимум 0.5Мом дадено е в таблиците накрая на Наредба 4 http://www.bbce.org/files/mie/Naredba4-11.doc По принцип 0.5 Мом е минимално допустимо изолационно съпротивление за всички уредби за ниско напрежение ако производителят няма по високи изисквания. Например някои западни производители на ел.двигатели изискват минимално изолационно съпротивление 5 Мом. Съпротивление на изолация 0.5Мом гарантира че тока на утечка е по-малък от 1мА, което е безопасна стойност.
dancherry - напреднал
А на практика някой измервал ли е и какво е получавал.
Милен - майстор
Напрактика съм измервал изолационно съпротивление 100ком на напукан гумиран кабел, след което го смених :lol:
Запомняш само че над 0.5Мом е минималното допустимо съпротивление и си ОК.
Уреди и инсталации не би трябвало да се допускат до работа при понижено изолационно съпротивление, поради опастност от злополуки. Измерването на изолационното съпротивление е едно от измерванията при въвеждане в експлоатация на нови обекти.
pavelari - майстор
аз монтирам подово и нагревателя е със защитна оплетка. между нагревателния/съпротивителния/ проводник и оплетката често е 500 МОhm, което е най добрия вариянт. Минимума тук е 20МOhm - това изискване се налага заради риска от намокряне, когато кабела е поставен в открита площ или баня и не само - ниското изолационно съпротивление е знак, че при замазването на кабела някой го е повредил /настъпил, минал с количка и т.н./
Orlio - напреднал
а къде по точно се слагат двете сонди при различните мерения?
Милен - майстор
Orlio написа:
а къде по точно се слагат двете сонди при различните мерения?
Най общо се правят две измервания: първо между всяка фаза и корпус/земя и второ между отделните фази/проводници. При еднофазни консуматори се мери между фаза и корпус/земя. Измерването се прави при изключено захранващо напрежение и изключени консуматори.

Трябва и да се работи с повишено внимание понеже мегаомметрите генерират постоянно напрежение 500/1000/2500/5000V в зависимост от модела. :hot2:

Тема "Измерване с мегаомметър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: