Всички въпроси за вилата.
от diksilend » вт мар 25, 2008 12:59 am
:? някой може ли да каже каде мога да намера иформациа как се реже лозе.предварително благодаря. :?:
от hygro » вт мар 25, 2008 8:55 am
Позакъснял си с резитбата... Раззелени се вече.
от n_a » вт мар 25, 2008 8:56 am
На първата будка за вестници. Има едни много сладурести тънки, евтини и актуални списанийца. Фермер, градинар ... вестникопродавачите знаят.
Все се чудя, що за манталитет е първо да мрънкаш на хората, вместо да си потърсиш сам. Липса на внимание? Мама не те е кърмила?
Ето на първо четене какво излезе от гугъл.
http://ovostarstvo.hit.bg/countent/tex.htm
http://ovostarstvo.hit.bg/countent.htm
от n_a » вт мар 25, 2008 9:01 am
hygro написа:Позакъснял си с резитбата... Раззелени се вече.

Зависи къде му е лозето, може да не го е баш изтървал.
от diksilend » вт мар 25, 2008 10:01 am
не е се разеленило в плевенско е.
от n_a » вт мар 25, 2008 10:10 am
Купи си книжка, прочети я, вземи шише ракия и помоли някой местен да ти помага първия път.
Като го правиш с любов, а не с омерзение, винаги става.
Къде в плевенско?
от diksilend » вт мар 25, 2008 10:27 am
тотлебен.ще викам един комшия
от n_a » вт мар 25, 2008 10:32 am
Добро място. Какви са ти гроздята?
от diksilend » вт мар 25, 2008 10:42 am
Аз много не им разбирам.Има отел,хамборски мискет,болгар,има и друго.
от romanpm » пон апр 07, 2008 9:16 pm
diksilend написа:Аз много не им разбирам.Има отел,хамборски мискет,болгар,има и друго.

Супер са , аз имам повече димят и памид и съм доволен , лозето иска сърце ! :)
от lyki » пон апр 07, 2008 9:47 pm
Само с книжки няма да стане. Най добре викай някой вещ в лозарството и резитбата да те светне.Всеки сорт си има начин на рязане , памида например се реже само на чепове, болгара е може би единствения сорт на който кордона му завършва на майка вместо чеп.
Зависи също как е оформрно лозето ,ниска или висока резитба, зависи също от състоянието на лозето , дали имаш добре охранен летораст годен да износи рязане с повечко пъпки , или лозето е било много натоварено с плод миналата година и при следващо такова има опасност да не изхрани плода и да исъхне.При рязане също има възможност при захабен кордон или цяла лоза да се остави добре развита пръчка за подмладяване. Въобще има тънкости които в книгите няма да намериш.
от Стефан » пон апр 07, 2008 10:07 pm
Много точно си го казал, lyki.
Не всичко става с книжки, както съветва някой остроумник тук. Книжката няма да ти каже нищо, ако само я четеш.
Един познавач на лозето само с един поглед ще определи какво му трябва. Ще прецени каква му е силата, каква е била предната резидба, изложението му, почвата, и т.н. Може от един поглед да определи и следващата резидба - дали ще е Ленц Мозер, Д-р Гийо, двоен Мозер, или каквото и да е. Ниска, висока, на чеп, на майка, или каквото и да е.
Айде със здраве, и наздраве lyki
от Johny » вт апр 08, 2008 12:19 am
Прави сте и двамата, но не пипнеш ли сам, никога няма да се научиш. А на книгите аз вярвам и по тях се ръководя, но не педантично. Влагам и творчество.... Тази година го режа по един начин/за първи път ми е/. Хич да не е 130-150 кг, ще изкарам и това ми стига за вино. Предишния собственик казва, че може да се изкарат 600-700кг. Ако имам грешки, догодина ще се коригирам.
Най-важното, което мо казаха в Плевен-да се пази лозето от мана. За това задължително и навреме първите 3-4 пъти да се пръска със системни препарати, а след това с каквито искаш. Изтървеш ли го от начало-после файда няма.
от diksilend » чет апр 10, 2008 12:13 am
един комшия ми показва и принципно схванах схемата на рязане.догодина ще се пробвам сам.
от davis » вт апр 22, 2008 11:37 pm
Виж и тук за лозето
от diksilend » ср апр 23, 2008 12:37 pm
благодаря има ценна информация

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за вилата”