Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
dangelov
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
swetlio напреднал

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
RosBos напреднал
|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2010 5:21 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте,
От месеци го гледам това захранване и немога да се реша да го купя. Та искам да те питам, реални ли са данните(24V 14,6A) и как е мощността при 24 волта защото при 12 волта е много зле. А за въпроса ти по напред във форума има обсъждано точно това. Тези мотори греят доста при задържането на позиция, някой беше направил лека промяна по дряновската платка(ако не се лъжа) и премахна задържането но е приложимо само при определени винтове. Но всичко това вече го има във форума.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
RosBos напреднал
|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2010 5:31 pm Заглавие: |
|
|
Може ли да дадеш и малко повече инфо за контролера. Колко излезе със доставката, за колко време го доставиха и като цяло какво ти е впечатлението от него.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
mika напреднал
|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2010 6:02 pm Заглавие: |
|
|
"*Attention: This driver is the 1.5A-3A version, it's specially designed for stepper motors with rated current from 1.5A to 3A, it's NOT compatible with stepper motors with rated current below 1.5A or above 3A!"
Твоите мотори са под 1.5А.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
velsi модератор

Регистриран на: 24 Яну 2006 Мнения: 4917 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2010 6:30 pm Заглавие: Re: Двигателите греят |
|
|
swetlio написа: | Знае ли някой "рецепта" да не греят двигателите - пловдивски са на 5V, захранването е 24V 14.6A.
когато се въртят няма проблем , но когато са в процес на "задържане" доста загряват. дали захранването не им е прекалено силно? |
Моите мотори са съвсем същите. Не греят от напрежението, а от тока, който преминава през тях. Аз установих, че при ток около 1 ампер работят добре. При по-нисък ток губят мощност, а при по-голям започват да греят. Освен това уточни какво означава "доста загряват", защото по оринцип стъпковите мотори държат на температури от порядъка на 80-90 градуса. Ако можеш да си държиш ръката примерно това е перфектна температура и съвсем не е много.
_________________ Седя и си мисля, седя и си мисля.... По едно време усещам, че само си седя...
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nunep напреднал
|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2010 7:08 pm Заглавие: |
|
|
@swetlio в сайта на ebay за контролера има една табличка: DIP Settings: ключета 1 и 2 май рагулират тока. Пробваи 4-те комбинаций. Следващото е да намалиш напрежението примерно на 12V и да видиш дали още греят и имат ли достатъчно сила.
Успех
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
swetlio напреднал

|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2010 7:38 pm Заглавие: |
|
|
Греят греят колко да греят , май доста неможеш да си държиш ръката на тях , в момента съм ги сложил на 50% от джъмперите - малко по-добре е но пак са си горещи.
Явно наистина не са подходящи за този контролер.
Ще пробвам и с по ниско напрежение - дано да стане.
А може ли да съм объркал кабелите при свързването
иначе цената на която го взех е £46.99+£7.00 за доставка , т.е около 130лв. Пристигна за две седимици.
_________________ http://www.ecoles-bg.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
velsi модератор

|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2010 9:16 pm Заглавие: |
|
|
Не, не намалявай напрежението! Дори ако можеш го увеличи. Простата логика: по-високо напрежение - по-малък ток и обратно. Моите мотори работят на около 32 волта. В началото на 12 волта така загряваха, че не се пипаха.
_________________ Седя и си мисля, седя и си мисля.... По едно време усещам, че само си седя...
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Slax
|
Пуснато на: Съб Авг 07, 2010 8:58 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте!
Първо искам да кажа, че мойта машинка е в процес на разработване и искам да науча софтуера, че иначе няма смисал да я правя, ако не мога да я управлявам.
Искам да попитам има ли някъде ръководство за работа с Mach3. Намерих едно което е само за конфигуриране. Проблема е, че след като заредя мой G-Code (съсдаден с LazyCam от DFX файл), програмата не трагва и на визуалния екран не се изобразява нищо. При зареждане на код от тези които вървят с Mach3, всичко е наред. Какво да правя?
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
swetlio напреднал

|
Пуснато на: Сря Авг 11, 2010 10:20 am Заглавие: |
|
|
Velsi сподели дали така е правилно свързването на двигателите на ЗАЕ Пловдив:
А+ --червен
А- --жълт
В+ --кафяв
В- --бял
останалите зелено и черно не се използват?
Трафа за 32V сам ли си го навива или го купи от някъде готов?
PS. Виждам , че темата е доста разисквана за CNC-тата и стана доста голяма - дали не е по добре да си се направи отделен раздел с обособени секции за електроника , механика, шпиндели и т.нт - много по лесно ще се намират предишни мнения
_________________ http://www.ecoles-bg.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
gorgidanchev специалист

|
Пуснато на: Сря Авг 11, 2010 1:04 pm Заглавие: |
|
|
Моите мотори са същите.30 волта и 1 ампер.Парят си поносимо.Работят идеално.Ако може да вдигнеш волтажа още и смъкваш ампеража.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
velsi модератор

|
Пуснато на: Сря Авг 11, 2010 4:44 pm Заглавие: |
|
|
swetlio написа: | Velsi сподели дали така е правилно свързването на двигателите на ЗАЕ Пловдив:
А+ --червен
А- --жълт
В+ --кафяв
В- --бял
останалите зелено и черно не се използват?
Трафа за 32V сам ли си го навива или го купи от някъде готов?
PS. Виждам , че темата е доста разисквана за CNC-тата и стана доста голяма - дали не е по добре да си се направи отделен раздел с обособени секции за електроника , механика, шпиндели и т.нт - много по лесно ще се намират предишни мнения  |
Съжалявам, но не мога да отговоря на въпроса ти за кабелите. Моите, ако не ме лъже паметта бяха с четири кабела и те бяха само сини и бели. Свързани са два по два. Ходих да ги видя, но всичко е увито с изолирбанд... От това, което си написал излиза, че твоите са със среден извод. Като подадеш захранване мотора примръдва и лесно разбираш кои са изводите на фазите. С мултицет измери и ще разбереш кои цветове са средните изводи. Тях остави свободни.
Захранващия трансформатор ми даде приятел. Не съм толкова напред с материала, че да си го навия сам.
Колкото до темата тя в момента представлява най-големия по обем материал по въпроса в българското Интернет пространство. Разделянето и на части, освен че е голямо количество труд ще доведе до разпиляване на информацията и мисля, че не е редно да се прави.
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
RosBos напреднал
|
Пуснато на: Сря Авг 11, 2010 7:27 pm Заглавие: |
|
|
Аз взех 4 такива мотора и при всички кабелите са различни цветове. Най-лесно се разделят с мултицет, даваш на съпротивление и ги разделяш на две тройки. След това за всяка тройка отделяш по два, който дават еднакво съпротивление към третия и двойно помежду си. При мен не се получи точно така но може да е грешка на мултицета. Ако бърка някъде моля да ме поправите. А за + и – съм ги правил на късмет дано няма значение.
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
gorgidanchev специалист

|
Пуснато на: Чет Авг 12, 2010 4:50 pm Заглавие: |
|
|
Това са кабелите и схемата.
Description: |