• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacomo - специалист
P01 защо е 6, а не е на 2, както трябва да е по подразбиране? Другите ми се виждат ОК.
Има ли вариант да се виждат температурите до десети, заедно с честотата Hz на компресора и мощността % на помпата?
Последна промяна от Jacomo на пон яну 20, 2025 2:52 pm, променено общо 1 път.
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 2:49 pmJacomo написа:
P01 защо е 6, а не е на 2, както трябва да е по подразбиране? Другите ми се виждат ОК.
Защото още повече циклеше,изключва на 37 и включва на 33 при зададени 35 на Р05
Jacomo - специалист
пон яну 20, 2025 2:52 pmjamezon написа:
Защото още повече циклеше,изключва на 37 и включва на 33 при зададени 35 на Р05
Сега като си махнал компенсацията, направи същия тест като предишния с P01 (dT) да е 2 градуса + същите снимки. На последния тест на колко включваше?
jamezon - специалист
Има ли вариант да се виждат температурите до десети, заедно с честотата Hz на компресора и мощността % на помпата?
Да ама от дисплея на машината.Довечера мога да проверя.
ivanovbg - майстор
пон яну 20, 2025 2:07 pmjamezon написа:
пон яну 20, 2025 1:58 pmivanovbg написа:
пон яну 20, 2025 12:38 pmJacomo написа:
Редактирах снимката
Така е по добре.
1. За мен втория буфер е излишен, щот не работи като буфер и трябва да прекъснеш връзката между двата долни извода на първия.
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 2:53 pmJacomo написа:

Сега като си махнал компенсацията, направи същия тест като предишния с P01 (dT) да е 2 градуса + същите снимки. На последния тест на колко включваше?
Р01 не е делтата,делтата е в заключените параметри.Това е на колко под зададената да включва.

Там на предишното май-на 29 включи,ама то след като включи я намалих на 30° Р05 за да видя какво прави. Сега го вдигнах пак на 35°
Jacomo - специалист
пон яну 20, 2025 12:45 pmjamezon написа:
пон яну 20, 2025 12:23 pmjamezon написа:

И аз се чудя защо ми дава разлика,между темп на буфера и темп на влизащата в ТП....

Да ама първо трябва да намеря кой е параметъра за да го увелича,защото до сега никога не е модулирала.
Дефакто и моя е както с примера-2° защото винаги 2 повече от зададената изключва,ама явно не са и достатъчни,че да почне да променя мощността.
Имай предвид, че ако помпата не работи постоянно, буфера ще го ползваш по-скоро като бойлер, съответно долу ще е студен, горе топъл. Това значи, че много рязко ТП ще засмуче по-топла вода, докато е работила продължително време на макс и изобщо няма да има време за модулация. Затова по-добре помпата да работи постоянно, за да е по-равномерно разпределена темп. на водата в буфера, така ще модулира по-дълго време, докато ТП работи и няма да имаш голяма разлика в буфера горе-долу.
Прикачен файл:
IMG_20250120_140301883_HDR.jpg
Сега ще ти обясня защо я направих да спира.
Основния буфер е с 4 тръби(класическо свързване)
Аз обаче го промених,понеже добавих още един последователен.
Подовото връща във втория,който пък е с 2 изхода,долу е вход от подовото,горе е изход към ТП(най топлата вода)
Когато ЦП на ТП не работи(явява се някакъв вид тапа),подовото върти водата през двата буфера.Взема от основния,връща я долу във втория и през горния му край я вкарва пак горе в основния.
Когато презз 10 Мин се ключва ЦП на ТП,тя вкарва топлата вода от горния край на втория буфер,в горния край на основния буфер.
С други думи ако работи постоянно я източва за норматив(тествано)
Добавях доста кранове по система и спирах пусках,докато постигнах,добър ефект.
Ще ти драсна една схема,че с обяснения е малко трудно.
Сега като имаме схемата, може ли да обясниш какво означава, че я източва за норматив?
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 3:19 pmJacomo написа:

Имай предвид, че ако помпата не работи постоянно, буфера ще го ползваш по-скоро като бойлер, съответно долу ще е студен, горе топъл. Това значи, че много рязко ТП ще засмуче по-топла вода, докато е работила продължително време на макс и изобщо няма да има време за модулация. Затова по-добре помпата да работи постоянно, за да е по-равномерно разпределена темп. на водата в буфера, така ще модулира по-дълго време, докато ТП работи и няма да имаш голяма разлика в буфера горе-долу.

Подовото връща във втория,който пък е с 2 изхода,долу е вход от подовото,горе е изход към ТП(най топлата вода)
Когато ЦП на ТП не работи(явява се някакъв вид тапа),подовото върти водата през двата буфера.Взема от основния,връща я долу във втория и през горния му край я вкарва пак горе в основния.
Когато презз 10 Мин се ключва ЦП на ТП,тя вкарва топлата вода от горния край на втория буфер,в горния край на основния буфер.
Сега като имаме схемата, може ли да обясниш какво означава, че я източва за норматив?
За 20 Мин пада от 38 на 30 градуса,а когато е на цикли отива около 2 часа.
Jacomo - специалист
пон яну 20, 2025 3:22 pmjamezon написа:

Може ли по-подробно обяснение, аз явно нещо не схващам. Какво те притеснява, че падат градусите? Ти не ги губиш в атмосферата? Нали се отдават на системата и ТП трябва да ги компенсира, по възможност чрез модулация и по-редки On-Off? То с този метод ти реално предизвикваш On-Off.
jamezon - специалист
пон яну 20, 2025 3:32 pmJacomo написа:
пон яну 20, 2025 3:22 pmjamezon написа:

Може ли по-подробно обяснение, аз явно нещо не схващам. Какво те притеснява, че падат градусите? Ти не ги губиш в атмосферата? Нали се отдават на системата и ТП трябва да ги компенсира, по възможност чрез модулация и по-редки On-Off? То с този метод ти реално предизвикваш On-Off.
Без втория буфер,още в началните постове писах как работи,работеше час и нещо и почиваше 20 Мин. Като този час и нещо пак ест на макс мощност.
Сега както е работи 30-40 Мин и почива около 2 часа.
Ако ЦП работи постоянно,пак започва да цикли на 20 Мин почивка час работа...
Със сигурност ако започне да модулира ще има пак промяна,в момента просто крепя положението.
Този начин на свързване и на разхода се отразява-в положителна посока,беше 22-24kw за денонощие сега е 18-20...

Винаги мога да му ударя крановете и пак да си е в класическия вариант.Това е времянка.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: