Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Здравейте,
Имам DB система от много години, но тъй като реших да сменя колекторите и мястото им, за по-добро слънчево огряване, се оказва, че не мога да направя добър наклон за оттичането на водата...
Въпроса е дали ако сложа пропилен гликол във водата, ще мога да съм спокоен, че колекторите и тръбите няма да замръзнат, ако има останала течност? Тръбите са ТРЪБА MIXAL D.20X2 VALSIR ИТАЛИЯ, не са монтирани още.
Другия вариант е да си направя система под налягане с помпена група, но ще трябва и други тръби и запояване и повече пари ще идат...
Тури си пропиленгликол! Отработено е, знаеш си го.....
saraneron - специалист
Смесваш с вода до минус 30 и си готов. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, КОГАТО ПОМПАТА СПРЕ в колектора не трябва да остане никаква течност!!! Ако остане дори и съвсем малко ще заври. Може да не е фатално но не е добре. По тръбите надолу може да остане но да е антифриз.
Ето една нова ,, Дрейн бег,, соларна система със 120 литра бойлер на Шишков, 23 м. тръба общо в двете посоки, мед, фи 15, неръждаемо казанче 12 литра, помпа 25/6 на първа скорост. Контролер ,,ДТ 3.1,, на ,,Интел,, гр.Поморие с доработен софтуер от производителя по желание на клиента за допълнителни функции. Панел плосък 2.5м.кв. До септември с вода, после за да няма изненади с минусови температури вода + пропиленгликол. Забележка! Серпентините не са свързани съвсем коректно, тъй като тази на парното е старо изпълнение и не е преинсталирана за да не се източва парното. За 40 секунди след стартиране на помпата, системата се напълва и започва циркулация. Делта Т=10+2 градуса.
Някой предимства на ДБ системата:
-Системата не може да прегрее !!!
-Няма обезвъздушители.
-Няма разширителен съд.
-Няма клапа против обратна циркулация и нежелано нощно охлаждане на бойлера.
-Няма предпазителен клапан.
-Няма нужда от UPS.
-Няма необходимост от специална помпа за пълнене.
-Лесно обезвъздушаване.Системата сама се обезвъздушава след няколко пускания на помпата. Обикновенно след първото.
-Системата не е под налягане но е херметически затворена. Няма загуба на течност.
-Животът на пропилени гликола е по дълговечен, защото системата никога не прегрява.
-Системата е дурако устойчива и обслужването и клони към нула.
Особености при монтаж на ДБ системата:
- Монтажът изисква спазване на наклон на тръбите към казанчето, но може и с малки компромиси.
-Помпата се монтира по денивелация под горно ниво на течността в казанчето (при работеща помпа ) минимум 60 см.за да се предотврати кавитация .
-Казанчето се монтира така, че серпентината на бойлера да е винаги пълна с топлоносител при работеща помпа.
Недостатък:
-Нов елемент-казанче за събиране на течността (антифриз).
-По-голямо количество течност(антифриз).
-Губи се тръпката от липсата на постоянния стрес от очаквано прегряване и..... :weedman:

Прикачен файл

IMG_20250606_143928.jpg
IMG_20250606_143928.jpg (43.42 KиБ) Видяна 351 пъти

Прикачен файл

IMG_20250606_095627.jpg
IMG_20250606_095627.jpg (35.13 KиБ) Видяна 351 пъти
kalin72 - майстор
Вече месец откак новата ми дрейбек система работи безпроблемно, но понеже съм дебелоглав, и не ми се искаше да се занимавам, наклона на колекторите е малък. Ще видя как ще бъде и зимата, и на пролет може би ще увелича градуса. Но и местоположението им май не е удачно, защото след сега 17:30 часа няма слънце...
Инак сега зарежда 300 литра бойлер от 25 до 55 градуса за 5-6 часа.

Прикачен файл

20250607_173853.jpg
speka_rs - майстор
При моята система, която си е съвен обикновенна с разширителне съд над колекторите, след 1700 нямам слънще и съвсем добре си подминавам 60 грауса на бойлерите в слънчевите дни. Така съм от 5 години и нямам проблеми. Това с малкия градус на колекторите ще е проблем от Септември до Март, така че ти си преценяваш какво да направиш.

Тема "Пропилен гликол в дрейн бек соларна система?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: