Най - вълнуващия въпрос зимно време.
https://www.toplif.com.mk/izbor-na-kunci/
Капацитетите в този раздел не случайно спряха да пишат.
Остана поле за изява, без полза никому, а и хората в нужда не знаят да си намерят информация.
Или пък ги мързи, щото така по-лесно, но полза никаква.

viewtopic.php?f=26&t=35283
chapara - майстор
Имах малко, чисто свободно време и реших да премисля казуса Ти. Поставих се на твое място и как бих постъпил каквото и да ми коства, така че да не си залагам бомба със закъснител.
При всички гледни точки, знам че матерялите които си вложил са много скъпи, но бих го преправил целия, да си стане прав и читав и да няма мъки за теб и идните поколение. Какво има да преправиш? Да направиш нова дупка на покрива и обшивка, както и да затвориш предишната. Нищо сложно. Нови дупки на плочите и затваряне на старите, пак е нищо толкова. Мисля че с подходящ диск и флекс може да премахнеш лепилото за сглобяване. Може и на по голями части, не по елементи. Ще се поизмъчиш малко, но ще спиш спокойно. Да, няма да е за отопляване постоянно, но няма и да е паметник на глупоста и мързела. Ако ли не, аз бих се отказал от нея.
Това е чисто лично мнение, а ти прецени ще разнасяш ли кюнци в обзаведен дом или просто ще се откажеш да я ползваш.
Успех, ще ти трябва🙄😉
Ал_ - специалист
Трифоне, да не си в пости? :?
За мен има голяма разлика между случаите в пуснатата от теб тема и конкретния в тази, а също и в източниците на топлина :partyman:
пет юли 04, 2025 4:49 pmАл_ написа:
Трифоне, да не си в пости? :?
За мен има голяма разлика между случаите в пуснатата от теб тема и конкретния в тази, а също и в източниците на топлина :partyman:
Персонален чат на ачика не е по вкуса на модераторите.
Официалния отговор е- Ходя по гости.
BAT_GOIKO - специалист
пет юли 04, 2025 3:59 pmchapara написа:
Имах малко, чисто свободно време и реших да премисля казуса Ти. Поставих се на твое място и как бих постъпил каквото и да ми коства, така че да не си залагам бомба със закъснител.
При всички гледни точки, знам че матерялите които си вложил са много скъпи, но бих го преправил целия, да си стане прав и читав и да няма мъки за теб и идните поколение. Какво има да преправиш? Да направиш нова дупка на покрива и обшивка, както и да затвориш предишната. Нищо сложно. Нови дупки на плочите и затваряне на старите, пак е нищо толкова. Мисля че с подходящ диск и флекс може да премахнеш лепилото за сглобяване. Може и на по голями части, не по елементи. Ще се поизмъчиш малко, но ще спиш спокойно. Да, няма да е за отопляване постоянно, но няма и да е паметник на глупоста и мързела. Ако ли не, аз бих се отказал от нея.
Това е чисто лично мнение, а ти прецени ще разнасяш ли кюнци в обзаведен дом или просто ще се откажеш да я ползваш.
Успех, ще ти трябва🙄😉
Здравей, Чапара, благодаря ти за откровенния отговор и побутването в посока нов прав комин или без отворена камина. След прочетеното от теб се замислям дали не е по добре да изградя външен комин, тъй като камината ще бъде разположена до външна стена и това дава възможност да бъде изпълнен един външен комин, който е от страна на къщата, която не ми е важна като визия и така ще може да реша този ребус.
Ето и една картинка за да можем да сме по конкретни
Прикачен файл:
kamina2.jpg
Външния зид е отвесен и има един малкъ прозорец един етаж по-нагоре (на втори етаж) над мястото на излаза. Ако трябва да го вдигна над козерката ще трябва да премина през стрехата която е 80 или 90 см дълбка.

Някой да предложи решение за Канализационната тръба в ъгала като визия за камината, без да я препрявам, защото това ще е в повече.

Поздрави
BAT_GOIKO

Прикачен файл

kamina3.jpg
kamina3.jpg (82.95 KиБ) Видяна 196 пъти
BAT_GOIKO - специалист
пет юли 04, 2025 1:39 pmТрифон П.Трифонов написа:
https://www.toplif.com.mk/izbor-na-kunci/
Капацитетите в този раздел не случайно спряха да пишат.
Остана поле за изява, без полза никому, а и хората в нужда не знаят да си намерят информация.
Или пък ги мързи, щото така по-лесно, но полза никаква.

viewtopic.php?f=26&t=35283
Благодаря Трифон, определено споделените теми са близки до моя случай с кюнците. Благодаря ти.

Поздрави
BAT_GOIKO
Бай Ганчо, майстора на зидани камини, винаги осигурява на камината свеж въздух, който е нужен за горенето и спокойствието на Бат Гойко.
Най хубавия комин, проектиран така, че да има перфектна тяга, няма как да работи когато е запушен отдолу.

Този "свеж въздух" е задължителен и за съоражения, които нямали нищо общо с твоя случай- пелетни камини, обикновени печки, котли......всичко което гори каквото и да е.
Та, твоята отворена камина, ако няма от къде да вдишне кислородец, ще се получи едно плюене на майстора, ум да ти зайде.

А майстори тука бол, както се вижда.
BAT_GOIKO - специалист
съб юли 05, 2025 1:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
Бай Ганчо, майстора на зидани камини, винаги осигурява на камината свеж въздух, който е нужен за горенето и спокойствието на Бат Гойко.
Най хубавия комин, проектиран така, че да има перфектна тяга, няма как да работи когато е запушен отдолу.

Този "свеж въздух" е задължителен и за съоражения, които нямали нищо общо с твоя случай- пелетни камини, обикновени печки, котли......всичко което гори каквото и да е.
Та, твоята отворена камина, ако няма от къде да вдишне кислородец, ще се получи едно плюене на майстора, ум да ти зайде.

А майстори тука бол, както се вижда.
Здравей, така е както си го написал. В момента имам отворена камина и съм и осигурил такъв чрез черна тръба 25х12 см (дължина около 5 метра) заровена в замазката свеж въздух от фасадата, до т.н. пепелник под огнището (горивна камера)... Та и тук нещо подобно но ще е с много по къса тръба защото съм до външна васадна стена. Пътеката по край къщата ми е на 10 см под ниво 1 плоча така че там някъде ще излиза и тръбата за приток на чист въздух.

Това си е задължително условие за да работи камината.

Поздрави
Белслав
chapara - майстор
Ох, Трифон, милия в никоя тема не никакъв, още по малко капацитет, отново почва да говори кято дете от ,,детската'' и да прави препратки, като свежия въздух. И децата знаят е огъня иска подухване за да се разгори. А кои и кога са били капацитетите тук и той не знае, но е решил че е той като пожарникар, Смешна работа, мазол в главата. Хубавото колега е че успя да си събудиш мисленето. Външния и топлоизолиран комин е често срещан в САЩ, като безопасен, дървени конструкции. Добре облицован е акцент за всяка сграда. При запалването му е напълко безопасен. Мисли и твори, не слушай жабоците😜😄
MamaMy - майстор
Аз бих се доверил на 100% на външен комин от неръждавейка, но с условие да е пълната система, а не частични измишльотини. Това в последствие спестява толкова главоболия, че не е истина. Чистенето с четка се отлага за след 10 години. Конденз ако има въобще не влиза в къщата. Боклука при почистване, също. При евентуално запалване нулев проблем. Нужда от катерене по покривите и трошене на керемиди, никаква. Не съм му рекламен агент, но по-високата цена се избива още на третата година. Особено ако викате коминочистачи и майстори за покрива след тях. Ако се справяте сам ви отпадат всички тези досадни ангажименти през отоплителния сезон и притесненията за шапки през дъждовните сезони.

Тема "Въпрос за изместване (сгъване) на комин/димоотвод с 1,5 метра от вертикалната ос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: