Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mak12 - помощник
чет ное 13, 2025 12:14 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет ное 13, 2025 12:00 pmbmahob написа:
Да ама така ще почне едно палене/гасене и заплакта ще се .............
Нали това и аз казах.
чет ное 13, 2025 10:39 amТрифон П.Трифонов написа:
...Отоплението с твърдо гориво е низ от компромиси....Всеки решава сам какво и как.
"Да има"- чисто нашенска черта, не е никак на място при отоплението с дърва, въглища, пелети...
Освен в някои особени случаи.
Вероятно за неговото жилище и 10 киловатова пелетка е много.

пп. 'се едно съм на Ванга внук.
вт яну 09, 2018 7:26 ammak12 написа:
75м2 краен панелен апартамент....
А проблемите не са от вчера.
viewtopic.php?f=10&t=55582&p=903655#p903655
Да имах проблем с конденза тогава, докато не изкарах комина директно навън, след което нямам конденз. Когато купувах пелетната камина, така наречения майстор монтиращ цели инсталации и собственик на магазина ми предложи commo 15 според квадратурата на апартамента. Тогава останах с впечатлението, че по-малки няма, а и все пак се доверявам на човек, който това му е работата. В тази връзка, в крайна сметка явно нямам кой знае какви опции при създалата се ситуация... Тази година санираха и блока, та може да стане и още по-голямо мазало...
чет ное 13, 2025 12:59 pmmak12 написа:
... изкарах комина директно навън, след което нямам конденз...
Имаш конденз и последните ти въпроси го потвърждават.
bmahob - майстор
Я МИ ПИШИ ПАРАМТЕРИТЕ ОТ 1-5 И НА КАКЪВ ВЕНТИЛАТОР, ПИР НЕКАКВО УВЕЛЕЛИЧЕНИЕ НА ВЕНТИЛАТОРА МОЖЕ ДА ПОВДИГНЕШ МАЛКО ТЕМП. В КОМИНА, АМА НЕ И ДА ХОДИ ЦЯЛОТО ТОПЛО В КОМИНА :) АЗ НА ПЪРВА СТЕПЕН ГА КРЕТА СЪМ КЪМ 95-100ГР НА 5ТА КЪМ 130-140. В НАЧАЛОТО И НА МЕНЕ ТЕКНА КОМИНА ОТКЪМ ТАВАНА АМА ВЗЕХ ГО НАЛЕПИХ С КАМЕННА ВАТА И ДА ЧУНА НА КРАТУНА НЯМАМ ДЕРТОВЕ НАДОЛУ ЗА СЕГА ВЕЧЕ ДОСТА ГОДИНИ
mak12 - помощник
чет ное 13, 2025 4:01 pmbmahob написа:
Я МИ ПИШИ ПАРАМТЕРИТЕ ОТ 1-5 И НА КАКЪВ ВЕНТИЛАТОР, ПИР НЕКАКВО УВЕЛЕЛИЧЕНИЕ НА ВЕНТИЛАТОРА МОЖЕ ДА ПОВДИГНЕШ МАЛКО ТЕМП. В КОМИНА, АМА НЕ И ДА ХОДИ ЦЯЛОТО ТОПЛО В КОМИНА :) АЗ НА ПЪРВА СТЕПЕН ГА КРЕТА СЪМ КЪМ 95-100ГР НА 5ТА КЪМ 130-140. В НАЧАЛОТО И НА МЕНЕ ТЕКНА КОМИНА ОТКЪМ ТАВАНА АМА ВЗЕХ ГО НАЛЕПИХ С КАМЕННА ВАТА И ДА ЧУНА НА КРАТУНА НЯМАМ ДЕРТОВЕ НАДОЛУ ЗА СЕГА ВЕЧЕ ДОСТА ГОДИНИ
От петте степени ползвам само до 3-та. 3-та я ползвам даже само при първоначални паления, когато водата в системата е студена. След като си влезе в режим я ограничавам да работи само с 2 степени с цел по-плавно да си постига заданието и да не се губи много топлина. Апартамента като се темперира вече няма нужда от толкова бързо затопляне на радиаторите....такава ми е логиката, с цел намаляване на разходите. Но явно точно това поражда причината за проблема, който установявам - ниска температура на димните газове. Тази година още не съм го палил, защото не е толкова студено и карам на климатици, но довечера като се прибера ще вляза в менюто и ще проверя какви ми бяха последно оборотите на вентилатора. Не знам обаче какъв е вентилатора...
mak12 - помощник
чет ное 13, 2025 4:01 pmbmahob написа:
На първа степен подаването на пелети беше 0,5s а вентилатора 1600 оборота. Втора степен беше 1s а вентилатора 1650 оборота. На трета степен подаването беше 1,8s а вентилатора 1750 оборота. Сега коригирах така... Първа степен подаване 1s вентилатора го оставих на 1600 оборота за да видя как ще бъде температурата на димните газове. Втора степен вдигнах на 1,4s а вентилатора остава на 1650 оборота. Трета степен не съм я коригирал.
Здравейте може ли някой да ми каже защо на камина алфа плам 21 немога да вдигна оборотите при фаза палене повече от 2250 изписва off
gogo7777 - майстор
пет ное 14, 2025 6:46 pmПепи Лом написа:
Здравейте може ли някой да ми каже защо на камина алфа плам 21 немога да вдигна оборотите при фаза палене повече от 2250 изписва off
Защото колкото по-умна система имаш, толкова по-калпава е тя. Това важи за всички модифицирани кюмбета.
bmahob - майстор
пет ное 14, 2025 6:46 pmПепи Лом написа:

Не съм си играл да вдигам обортите при фаз аплане но са сметнали че 2250об стигат, може би ако вентилатора е прекалено силен намя да разпалва, ти що искаш да вдигаш? :?

Тема "Настройка на пелетна камина Алфа плам 21" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: