• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Rakeem - напреднал
съб яну 10, 2026 1:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
ДТ на ТП не можеш да регулираш със скорсостта/дебита на ЦП на отоплителните кръгове!
Къде четеш да пиша, че съм тръгнал да регулирам нещо на ТП, сам ми вменяваш нещо и после трябва да обяснавам, че нямам сестра?
Така само можеш да влияеш на работата ѝ.
Ще си дойдем на думата!
Е това е целта, да й създам условия да работи в оптимални граници, чрез настройки по отоплителния кръг, било това с повече радиатори или вариации в дебита на водата.
съб яну 10, 2026 1:23 pmRakeem написа:
ДТ на ТП не можеш да регулираш със скорсостта/дебита на ЦП на отоплителните кръгове!
Къде четеш да пиша, че съм тръгнал да регулирам нещо на ТП, сам ми вменяваш нещо и после трябва да обяснавам, че нямам сестра?
Така само можеш да влияеш на работата ѝ.
Ще си дойдем на думата!
Е това е целта, да й създам условия да работи в оптимални граници, чрез настройки по отоплителния кръг, било това с повече радиатори или вариации в дебита на водата.
Лека-полека, "че си дойдеш дома" като ползваш правилните термини.

Ето тук
viewtopic.php?f=10&t=74747&start=110#p1210854
не си "точен", поради което и Лазар пита, понеже не е никак ясно.
Неговият въпрос е конкретен, а ти не уточняваш. Чак сега го правиш, което оставя предположения, че нещата ти се изясняват в движение.

С въпросите тук сте двама, за сега. Задавайте ги правилно!
LazarGanev - "Велик майстор"
съб яну 10, 2026 1:06 pmRakeem написа:
Като говоря за делта т, говоря за разликата в температурата на подаващата и връщащата вода от ОТ.
Все съм си мислел, че имат значение при ТП, па макар и хидравлично разделени от буфер.
Ц, температурите след буфера нямат никакво значение за работата на термопомпата, независимо дали ди го чул от инсталатор или в някоя група във ФБ. С други думи - намаляването на скоростта на някоя помпа ме може да подобри работата или ефективността на ТП, но може да я влоши. От мен да го знаете :cool:
zMeeV - напреднал
съб яну 10, 2026 2:13 pmLazarGanev написа:
съб яну 10, 2026 1:06 pmRakeem написа:
Като говоря за делта т, говоря за разликата в температурата на подаващата и връщащата вода от ОТ.
Все съм си мислел, че имат значение при ТП, па макар и хидравлично разделени от буфер.
Ц, температурите след буфера нямат никакво значение за работата на термопомпата, независимо дали ди го чул от инсталатор или в някоя група във ФБ. С други думи - намаляването на скоростта на някоя помпа ме може да подобри работата или ефективността на ТП, но може да я влоши. От мен да го знаете :cool:
Аз мога само да се съглася и потвърдя мнението на Лазар. Пробвал съм всякакви комбинации и по опитен път намерих къде е правилната настройка за моята система. ТП по никакъв начин не регистрира моите експерименти. Разглеждам обема в буфера като складирана енергия и аз решавам по какъв начин да я консумирам.

Поздрави,
Митко
Rakeem - напреднал
Ок, да приемем, че няма голямо значение за ТП с каква температура се връща водата от отоплителния кръг при наличие на буфер, на каква база настройвате помпата с какъв дебит да върти и как разбирате с какъв дебит върти реално(освен ако и дебита няма значение)?
Следенето на делта-т между подаваща и връщаша може да ни даде косвени данни за дебита и по това по-точно да си настроим системата.
Той буферът хубаво е топлинен акумулатор, но и съща така и термодинамичен стратификатор, което също е важно, а твърде голям дебит създава турболенции, които разрушават това разделение на топлинните слоеве(Теси с пистън ефекта при бойлерите, който действително работи).
Голям дебит и висока скорост в тръба е едно, "голям" дебит през буфер съвсем друго.
За какъв топлинен акумулатор говорим, при отопление с термопомпа?

Съвсем скоро споделих едно линкче. Ако си го погледнал, забеляза ли лекия сарказъм по-надолу в мненията?!
Хората не се занимават с разтягане на локуми по форумите.
съб яну 10, 2026 6:06 pmRakeem написа:
Ок, да приемем, че няма голямо значение за ТП с каква температура се връща водата от отоплителния кръг при наличие на буфер, на каква база настройвате помпата с какъв дебит да върти и как разбирате с какъв дебит върти реално(освен ако и дебита няма значение)?
Следенето на делта-т между подаваща и връщаша може да ни даде косвени данни за дебита и по това по-точно да си настроим системата.
Той буферът хубаво е топлинен акумулатор, но и съща така и термодинамичен стратификатор, което също е важно, а твърде голям дебит създава турболенции, които разрушават това разделение на топлинните слоеве(Теси с пистън ефекта при бойлерите, който действително работи).
Не е вярно, че няма значение температурата на връщащата вода. Напротив, има голямо значение - колкото по-ниска е температурата на връщащата вода, толкова е по-голяма ефективността ма ТП, колкото по-голям е дебита, толкова по ефективно работят и ТП и ОИ, така че няма никаква логика изкуствено да се ограничава дебита на една циркулационна помпа с цел повишаване на ефективността. Ако големият дебит създава шум в тръбите - да, тогава може да се мисли за ограничаването му. Буферът обикновено е малък и има функция на акумулатор на топлина единствено за цикъл Размразяване, а не за отопление, както и важната функция на хидравличен изравнител, така че стратификация тук не се търси
Rakeem - напреднал
То хубаво, ама тоя голям дебит през ОИ трябва да има какво да го поеме и отдаде, а при инсталация с радиатори не е толкова лесно да се постигне.
В крайна сметка идва един момент, в който при голям дебит подаващата и връщащата започват да се изравняват, това съм го наблюдавал и при текущата система с твърдо гориво, като пусна помпата на макс, Т. на входа пада, а Т. на изхода се повишава.
Ясно ми е, че отопление с ТП и радиатори е възможно най-лошото решение и за това се ровя за трохички, ако бях с подово или конвектори нямаше да го мисля.
Продължавам да не разбирам какво те притеснява, ако започнат да се доближават температурите ма подаващата и връщащата вода, тоест да пада ∆Т? Ами като почне да пада, ТП реагира, като започва да си модулира мощността и да харчи по-малко. Е, какво по-добро от това? И с радиатори се получават нещата, не е фатално, всичко е въпрос на сметки
Аман с тия радиатори!

Пита, пишеш с подробности как е на практика, примери даваш, специалист обяснява и пак- "ама, но, е как така, неее..."

Ами направи си подово, наслагай конвектори и те така! .......така ,но и за тях ще е същият сериал, подозирам.

https://photos.app.goo.gl/UF2ZMNypA6iiUuW16- клипче с радиатори
https://photos.app.goo.gl/tP6Fs61XkgPR7phy7- клипче с контролер на отоплителни кръгове и температура.

пп. Явно температурата, която показах, е била след размразяване.
В 6ч. беше 42, около 7ч видях 32. Преди около час беше вече 46, а в момента е 43.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: