И нещо по темата да споделя в края на отоплителния сезон - средния СОР на моята ТП се очертава да е около 3,5 за отоплителния сезон. Аз съм доволен, като си знам мижавата изолацоя и липсата на топлещи съседи. Работата на ТП е по външна и по стайна тенпература, което е голямо предимство спрямо предните ми 2 ТП, които работеха изключително по температура на водата. Тук напротив - нито мога да задам работна температура, нито знам колко е в даден момент, нито пък ме интересува. Задавам си стайната температура и софта се грижи кога колко градуса да подава. Само съм задал ограничение 48⁰, заради подовото
нед май 03, 2026 9:10 amMrjone написа:Interesting discussion forums like this are useful for sharing ideas and solving common technical or community-related issues, where users help each other with practical advice and experience. ok222вт дек 09, 2025 12:22 amLazarGanev написа: Здравейте! Пускам тази обща тема, тъй като чувствам, че има нужда от такава. През последните години интересът към този вид отопление и охлаждане нарастна значително, особено с нарастване на цените на горивата и въвеждане на различни рестрикции и еконорми. В същото време заради големия интерес самите термопомпи се радват на бурно техническо развитие и технологично усъвършенстване, което пък още повече повишава интереса на потребителите. И разбира се, както към всяко ново нещо, чувствата са смесени, има доста недоверие, различни слухове, въпросителни. И точно затова мисля, че е добре да има такава тема, в която да се дискутират различни общи въпроси, които вълнуват всеки, който е започнал да мисли в тази посока и търси базова информация, за да направи информиран избор. Моля споделяйте своите вълнения, похвали и оплаквания, за да ги дискутираме заедноЗдравей! Мисля, че темата, която си пуснал, е много навременна. Наистина с покачващите се цени на енергията и новите екологични изисквания все повече хора се интересуват от термопомпи, но за много от нас това е ново и леко объркващо направление. Лично аз също имам въпроси относно ефективността им при по‑студен климат и началните разходи, така че е супер полезно да обсъждаме опит и факти в подобна общност.![]()
И като разнообразие, за кратки паузи между четене на такива технически теми някои наистина използват мобилни развлечения като [/url], просто за да си починат малко. Но когато става дума за важни решения като отопление и охлаждане, добрата информация и споделяният опит са това, което наистина помага.