filmatoplo написа:Най добре е да се свърже като пиролизен-ако имаш възможност .
Всъщност контролера и вентилатора работят по същия начин като термостатът със синджир. Само че с контролера можеш съвсем прецизно да укажеш температурата, която целиш и с колко разлика (2градуса съм сложил) да включи пак.
Управлението на помпите е просто. При определена температура (настроено при мен е 35гр.) помпата за парното включва. За помпата за бойлера, включва при постигната температура 35гр. + втори параметър (5гр, т.е. 40гр) и при условие че е по-висока от тази в бойлера (Котелът идва с ел. термометър дето се вкарва в предвидени за целта дупки в бойлера).
За малка площ на отопляване, една помпа е достатъчна, като вместо втора помпа за бойлер, се слага термостат с ел.задвижка, нормално затворен. Когато контролерът пусне ток за втората помпа, задвижката се отваря и движението на водата във серпентината се осъществява от помпата за парното.
За летен режим, когато целта е само топла вода, се затварят колекторите към парното и в такъв случай помпата ще върти само по серпентината.
Не очаквай от котролера повече от това. Няма контролиране на скоростта на вентилатора в зависимост от текущата и указаната температура. Или работи, или не работи. Режими на работа "Приоритет парно" и "Приритет бойлер" са малко подвеждащи. Не е приоритет. т.е. ако приоритетното си постигне целта да пусне и другото. Не е така. Просто е или едното, или другото. Ако искаш и двете, режимът на работа е "Паралелен". И там а всяко нещо си играят съоветните условия за старт/стоп.
След малко донастройка и корекция на дебита на тръбите на малкия кръг (преди тръбата беше доста широка и голяма част си се въртеше винаги в малкия кръг), сега вече всичките ми радиатори са доста по-горещи отпреди, в това число и в долата си част. В който и да е край, без значение на връзването, дори тея с "долу долу" връзване са еднакво горещи на всеки глидер. Ползвам биметален термометър с пружинка и го слагам на различни места. Показва същата температура, каквато е в котела. Даже не ми се налага да ходя да видя колко е. Поглеждам към радиатора, където съм сложил термоментъря и ми е ясно. Като спадне на 60гр е време да сложа ново дърво. С въглищата имам малко проблеми. Мокри са и всеки път като реша да изсипя известно количество, огънят се спъва, почва да фъщи и да се изпарява водата.
Коминът го затвярям след като се разгори хубаво огъня. Имам 4 позиции на клапата, Слагам я на почти затворен, за да запазя топлото в котела, а не да ми излиза през комина.
Вече не спа с шал и шапка