С двата крана котела може да се изолира, а през термометъра да му се направи хидравлично изпитание... Лесно ще се разбере дали е спукан или здрав 
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan
- Дървен философ
42 мнения в "Проблем с парно на твърдо гориво"
idealist
- специалист
torbalan написа:Не каза дали си правил хидроизпитания на котлето?Само пневматично изпитание на 1.2 атм. и нЕма проблеми.
alsted написа:Аз подозирам "този" обезвъздушител. Сигурен ли си, че не е дефектирал? Автоматичен ли е? Можеш ли точно, когато се чува шумá като завиране да го задействаш ръчно с цел да провериш дали там не се е събрал въздух?Въпросният обезвъздушител е автоматичен, но винаги е затворен. Изключения при пълнене/източване на с-мата. В момент на завиране изпуска въздух за по-малко от секунда. Естествено, когато го отворя.
petko__kostadinov
- помощник
Правил съм системи от този тип поради същите съображения - разширителния съд е в банята но камината не е там. Първите бяха точно от същия тип но в последствие започнах да свъзвам разширителния съд към връщащата линия поради един дребен недостатък на първия вариант:
Когато помпата е превключена на максимален напор и радиаторните вентили на подаващата линия са леко притворени то тогава почти целия напор на помпата се явява приложен върху последните.
Поради ниското хидравлично съпротивление на водната риза на камината налягането на изхода на помпата е близко до +2 метра воден стълб. Поради намаления дебит на помпата напора който създава достига стойности от порядъка на 2,5 / 3,5 метра воден стълб.
Крайният резултат от тези събития е понижаването на налягането в смукателния колектор на помпата, връщащата линия на системата и радиаторите до стойности +2 -(2,5/3,5) = -0.5/-1.5 метра воден стълб /минусът означава налягане по ниско от атмосферното/.
При тези обтоятелства евентуален пропуск на въздух от остта на спирателен кран или ръчен обезвъздушител в зоната на подналягане би довело до изпълване на помпата с въздух /по нататък е ясно какво става/.
Мисля че трябва до провериш остта на крана преди помпата. Ниското работно налягане на системата не може да предизвика сълзене в последната /говорим за момента когато е изключена системата/.
Когато помпата е превключена на максимален напор и радиаторните вентили на подаващата линия са леко притворени то тогава почти целия напор на помпата се явява приложен върху последните.
Поради ниското хидравлично съпротивление на водната риза на камината налягането на изхода на помпата е близко до +2 метра воден стълб. Поради намаления дебит на помпата напора който създава достига стойности от порядъка на 2,5 / 3,5 метра воден стълб.
Крайният резултат от тези събития е понижаването на налягането в смукателния колектор на помпата, връщащата линия на системата и радиаторите до стойности +2 -(2,5/3,5) = -0.5/-1.5 метра воден стълб /минусът означава налягане по ниско от атмосферното/.
При тези обтоятелства евентуален пропуск на въздух от остта на спирателен кран или ръчен обезвъздушител в зоната на подналягане би довело до изпълване на помпата с въздух /по нататък е ясно какво става/.
Мисля че трябва до провериш остта на крана преди помпата. Ниското работно налягане на системата не може да предизвика сълзене в последната /говорим за момента когато е изключена системата/.
petko__kostadinov
- помощник
Само споменах какви проблеми съм имал.
torbalan
- Дървен философ
idealist написа:Колега Петко Костадинов, съгласен съм с аргументите ти, но как ще обясниш факта,че имам проблем с парното за пръв и единствен път от 1995 година. Начинът на подвързване на с-мата не е променян никога. Вярно, че винаги има първи път, ама мамка му и прасе ...Натрупвания на отлагания с годините...
Тема "Проблем с парно на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература