• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
spiderpro - помощник
на AutoADAPT я пускам имам 6 радятора ама са с по 34 глидера дълги и ще слагам още 2 радиатора на есен
s_s1 - специалист
s_s1 написа:
От 31.03 вечерта реших да опитам колко ще икономисам, като пускам котела вечер и в 23ч. го гася и го паля отново в 05.30 и гася в 8.30-9ч. Температурите в къщата са непроменени, но имам чувството, че в коридора е малко по-хладно. Също по-студено е в банята, т.к. лирата там е свързана заедно с бойлера на 60С. Заредил съм 90 кг и ще видя до кога ще изкара.
Изкара точно 5 денонощия. А по-рано без да го изключвам при същите температури вън гореше около 25 кг на денонощие.
Сега съм заредил отново пълен бункер до горе-100кг. и правя тест без изключване.
s_s1 - специалист
s_s1 написа:
s_s1 написа:
От 31.03 вечерта реших да опитам колко ще икономисам, като пускам котела вечер и в 23ч. го гася и го паля отново в 05.30 и гася в 8.30-9ч. Температурите в къщата са непроменени, но имам чувството, че в коридора е малко по-хладно. Също по-студено е в банята, т.к. лирата там е свързана заедно с бойлера на 60С. Заредил съм 90 кг и ще видя до кога ще изкара.
Изкара точно 5 денонощия. А по-рано без да го изключвам при същите температури вън гореше около 25 кг на денонощие.
Сега съм заредил отново пълен бункер до горе-100кг. и правя тест без изключване.
Изкара точно 4 денонощия и 2 часа. Равносметката е: ако работи без изключване със 100 кг. отоплява 98 часа, а ако гори с изключване в часовете, в които е направил необходимата температура /22С през деня и 18С през нощта/ с 90 кг отоплява 120ч. Загубите на котела и свързващите тръби са сериозни и затова е най-топло в гаража при котела.
Отделно и консумацията на ел. енергия от 2-те помпи и вентилаторите на котела не са за пренебрегване. От друга страна при палене 2 пъти в денонощие също има разход на ел. енергия, котела изстива и загрява, което не знам до колко му е полезно и някъде четох, че горивото без подаване догаря не в горелката, а вътре в шнека и го нагрява, което също не е полезно и му съкращава живота.
vrangelov - специалист
Здравей,

Според мен по-големият ти разход е заради това, че най-вероятно котелът ти е много по-голям от моментните нужди от топлина на къщата. Предполагам при теб се получава така, че докато котелът започне да влиза в режим и да предаде управлението на ламбда сондата, вече е време да гасне. Трябва разбереш на коя мощност е най-ефективен и да го накараш да работи на нея възможно най-дълго време! Топлината в гаража е заради лошата или недостатъчна изолация на котела.
Според мен, ако добавиш към системата един 1000 литров буфер, ще си решиш проблемите!

Поздрави!
filmatoplo - майстор
Снощи не съм палил Притито, нима тази година приключвам с отоплението. :? как е при вас.
chungata - специалист
filmatoplo написа:
Снощи не съм палил Притито, нима тази година приключвам с отоплението. :? как е при вас.
Спокойно, още ще палим поне 3-4 дни ако прогнозите на синоптиците са верни.
n.ganev - майстор
От Великден съм спрял, но времето нещо се зъби.
LazarGanev - "Велик майстор"
И аз бях до Великден :)
шоп - майстор
Виждам ли от терасата си сняг на Витоша парното си го паля. Вкъщи всички сме си зиморничави и парно си се пали и месец май.
filmatoplo - майстор
Вчера термометъра при мен вън показа 30 градуса и то на полусянка, ако не бяха измислили бирата не знам. :wink:
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: