Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dyordanov - помощник
Здравейте,
Вчера ни монтираха камина с водна риза, но тъй като искахме помпата да е в друго помещение, се наложи да се прокарва кабел от термостата, който е монтиран на печката до самата помпа. Този кабел сега минава през цялото помещение и ме притеснява, че децата може да го срежат, а той се оказва, че е под напрежение 220V. Аз предполагах, че по кабела тече ниско напрежение, което служи само за управление на високото такова, с което се захранва помпата, но май греша.
Термостата е мисля контактен тип, по външен вид прилича на този.

Интересува ме дали няма подобен електронен термостат и някакъв контролер, с който да се комбинира, така че веригата на термостата да е с ниско напрежение, с което да се управлява 220V захранването на помпата?

Благодаря!
crez - майстор
Ака е монтиран правилно,би трябвало да прекъсва "0"-та на помпата,но винаги трябва да се има едно на ум за този кабел.
dyordanov - помощник
Може и така да е, не съм замервал за да проверя. В тази тема, прочетох че фазата се свързва към термостата, и затова реших че и при мен е така. Търся сега някакви контролери из нета, с които да избегна високо напрежение във веригата на термостата, но повечето са сложни и скъпи, явно предвидени за "по-умни" системи, а на мен ми трябва нещо по-просто.
dyordanov - помощник
Намерих едно реле, което би трябвало да ми свърши работа - Salus RM-16A, в документацията има примерна схема на свързване на "термостат с безнапреженов изход":
Прикачен файл:
salus-rm-16A.png
salus-rm-16A.png (69.7 KиБ) Видяна 2933 пъти
Много ще съм благодарен ако някой ме посъветва дали това е подходящо, и дали моят контактен термостат Prodigy може да работи без напрежение, или ще трябва друг?
kalin72 - майстор
Що си усложняваш живота? Пусни кабела по стената с кабелен канал.
шоп - майстор
kalin72 написа:
Що си усложняваш живота? Пусни кабела по стената с кабелен канал.
+1 така е и по-пригледно.

Аз винаги прекъсвам фазата и досега почти не съм видял обект при който да се прекъсва нулата. Така, че най-вероятно и при теб по този забел и затворени контакти на термостата имаш фаза.
dyordanov - помощник
Да, мислех го това, но този кабел е предвиден явно за високо напрежение и е по-дебел (горе-долу като коаксиален), освен това трябва да мине през врата, тоест трябва да се дупчи някъде рамката на вратата. Ако е кабел за ниско напрежение, или без напрежение, ще е по-тънък и по-лесно ще се скрие, и пак може да е в канал. Ако с едно реле ще си реша проблема, това не е чак толкова сложно все пак.
шоп - майстор
помпите обикновенно са с мошност 5-70 вата
така, че и кабел 2х0.5 ще ти свърши работа

Топката е у теб, каквото си си наумил-това направи.
Успехи!
dyordanov - помощник
Благодаря, ще пробвам с това реле и термостата свързан както е показано горе, да видим дали ще сработи.
baeto - напреднал
Ако имаш захранване /220v/ близо до помпата можеш да използваш едно реле което да се командва от термостата чрез 12v верига. Така по кабела ще има 12v а не 220v.

Тема "Електронен контактен термостат?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: