Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andro440 - майстор
С мотор от чистачки ,,и добре скроена ,лостова система ,даже имам един самоделен мотор ,който въртеше чинията на сателита ,но си трябва стругар и занимавка
Hursa - майстор
Прикачен файл:
завъртане 180 гр 11.jpg
Такъв лостов механизъм, но само като идея. Едва ли е приложим :) , много място би заел, а и прекалено много „лотове”. Усилията в крайните точки не са големи, но движението на крайните точки на "дългите" рамена не е съвсем линейно и ще се наложат компенсации. Вероятно и направляващи ролки поемащи реакцията на лостовете върху штока.
Прикачен файл:
Завъртане на 180 градуса 2.jpg
Завъртане на 180 градуса 2.jpg (47.31 KиБ) Видяна 1538 пъти
Този по би свършил работа, но също не е компактен, а и трябва да е монтиран в края на оста, което доста би затруднило използването му. За задвижването му и отдалечен скрипец с въже може да свърши работа.
Много по компактен би бил стъпков механизъм, със зъбен сектор, като за храпов механизъм – изработват се лесно (прави срезове, няма еволвенти :) ), не се нуждаят от смазка (вместо зъби, могат да се разпробият отвори по периферията на сектора). Едновременно такъв сектор го и фиксира, да не го завърти вятъра. Може да се монтира ниско долу, под наклонения панел. Дори сектора може да е неподвижен, а задвижващия механизъм да е монтиран към завъртащият се панел.
Andri01 написа:
http://greentech-bg.net/?p=3485
Но ако се вземе идеята от линка – работата много се опростява. Наклонена ос с ъгъл оптимален да поеме обедното слънце. Оста през средата на панела – ще е необходимо минимално усилие за завъртане, дори и да тежи значително. Много по-добър ъгъл да поеме сутрешното и следобедно слънце греене – по сравнение с наклонен панел който се завърта само около вертикалната ос (много по оптимално насочване към слънцето, като цяло). Но не може да се монтира много ниско и усилието от вятър ще бъде значително, трябва си укрепване.
soton - специалист
Авно и вие ще стигнете до задънена улица като мен.Няма разумно и дуракоустойчиво решение.
vrangelov - специалист
soton написа:
Няма разумно и дуракоустойчиво решение.
Има, разбира се! То е панелът да не се върти. Защо да бъде сложно, щом може да е просто!
LazarGanev - "Велик майстор"
Да де, ама човека търси сложното :cool:
шоп - майстор
vrangelov написа:
soton написа:
Няма разумно и дуракоустойчиво решение.
Има, разбира се! То е панелът да не се върти. Защо да бъде сложно, щом може да е просто!
+1 добавянето на още един панел ще повиши добива на топлинна енергия повече от следящ слънцето панел.

Иначе по темата зъбно колело или зъбен сектор+ зъбен гребен също са възможни.
preslav - майстор
soton написа:
Авно и вие ще стигнете до задънена улица като мен.Няма разумно и дуракоустойчиво решение.
Разбира се, че има и разумни и дуракоустойчиви решения, но за да получиш правилен отговор трябва да зададеш правилния въпрос.
Погледни си заглавието на темата, погледни си първия пост и всички следващи - какво в същност искаш да направиш така и не стана ясно. С ченгел ти се извадиха поясненията, че на мачта ще въртиш панел - може и да съм пропуснал нещо защото загубих интерес към темата, ама имаше питане дали това ще е панел за БГВ или за ток - има разика дали ще сучеш маркучи или жици. Колко висока мачта, на колко места лагерува, вертикална или под някакъв наклон - все неща, които за теб очевидно са маловажни. Не видях някъде да уточняваш площта на самия панел. Да не говорим, че има значение дали цялата конструкция ще се монтира някъде на поляната или на покрива на къщата или на стената на кочината.
На фона на цялата тая какфония незнайно как ти достигна до мъдрия извод "Авно и вие ще стигнете до задънена улица като мен." - лъжеш се, твоята улица не е моята, нито на някой друг от форума, всички онези, които (като мен) останаха със заблудата, че имаш някакъв проблем и се опитаха да предложат решение.
Ако аз бях на твоята улица щях да си формулирам питането така - колеги, съфорумци, приятели, другарки и другари, купих си слънчев панел (снимка), с размери 2 Х 3 метра, тежи колкото една кошница с яйца, иска ми се да направя така, че панелът да е постоянно ориентиран към слънцето, смятам да го сложа на покрива на бараката (там където до сега беше антената за ефирна телевизия) - разполагам с две леви и много ентусиазъм, бихте ли изказали съображения как най-лесно и надеждно да постигна целта си. Заслужава ли си усилията или ефектът ще минимален на фона на разходите по изработка и поддръжка и т.н. и т.н.
Последна промяна от preslav на пон мар 13, 2017 6:03 pm, променено общо 1 път.
Hoвoceлckи - майстор
Освен всичко друго, следенето на слънцето няма да е съвсем коректно с идеята да се върти носещия пилон (ако съм разбрал правилно). Плоскостта на орбитата на слънцето (в която би трябвало да се следи) и колектора са различни от тази на земната повърхност.
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
Освен всичко друго, следенето на слънцето няма да е съвсем коректно с идеята да се върти носещия пилон (ако съм разбрал правилно). Плоскостта на орбитата на слънцето (в която би трябвало да се следи) и колектора са различни от тази на земната повърхност.
Не исках да изпадам в такива детайли като Еклиптика - запазих си този въпрос за десерт.

Тема "Малко механика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: