Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stelibg - специалист
Наблюдавайки работата на котела в това преходно време - сутрин от 05:20 до 11 часа, и следобяд от 17:20 до 23, си мисля, че ще е прекрасно, ако помпата има два режима на работа:
- първият, когато горелката се запали, мине през Ignition, после следващите етапи - 3-та, 2-ра, първа ... докато сабилизира в Р1 или Р0. При мен настроената температура, която гони горелката е 55 градуса, развъртането на помпата е при 49 градуса. Обаче, след като котела се изгаси по време, и е стигнал да речем 58 градуса (Ро е BMG), то водата в бойлера се охлажда до 49 градуса, когато изключва помпата.
- вторият, когато контролера мине през гасене (Extintion) и температурата на водата е по-висока от зададената температура на помпата, то помпата да спре да върти, за да не охлажда системата.

Разбира се, че има други начини това да се направи, но изисква монтаж на допълнителни механизми, а може да бъде направено в контролера.
Ако не - имам едно излишно Raspberry и реле ;)
vesonp1 - специалист
За сега не мисля че е проблем .......просто го пускам 2 часа по рано от както почва да изстива къщата и всичко е добре, но явно при по големи студове , ще трябва да работи по-дълго или да не се остава да изстива....демек нон-стоп :)
За сега за 8 часа ми отива около едно чувалче със загряването отначало.....може би ако не го оставям да спира ще работи на по ниска степен и няма да харчи чак двойно или тройно.....ама това ще го пробвам като стане около нулата
Su-37 - специалист
А ако нещо се обърка в синхронизацията било по часовете или нещо се сбъгяса? Може би ще разберем дали защитния клапан по налягане работи...
Аз гоня 61, имам смесителен вентил на 50 и помпата тръгва на 54. Всъщност пуска я на 55 и я спира на 53. Съответно бойлерът от 58-59 гр изстива до 53-52. Но той е малък, 80-ка и бързо навакса с 3 kw нагревател до 58-60, не знам до колко че термометърът освен че е супер лагав няма и числа, а само деления. Имам и смесителен на бойлера, но съм го отворил почти докрай. Не ми се занимава да нацеля термоглавата на колко да я сложа че да си запази температурата. Хайде сега 5-6 минути на ток ... за сега е така.
stelibg - специалист
Su-37 написа:
А ако нещо се обърка в синхронизацията било по часовете или нещо се сбъгяса? Може би ще разберем дали защитния клапан по налягане работи...
Аз гоня 61, имам смесителен вентил на 50 и помпата тръгва на 54. Всъщност пуска я на 55 и я спира на 53. Съответно бойлерът от 58-59 гр изстива до 53-52. Но той е малък, 80-ка и бързо навакса с 3 kw нагревател до 58-60, не знам до колко че термометърът освен че е супер лагав няма и числа, а само деления. Имам и смесителен на бойлера, но съм го отворил почти докрай. Не ми се занимава да нацеля термоглавата на колко да я сложа че да си запази температурата. Хайде сега 5-6 минути на ток ... за сега е така.
То и сега може да се "сбъгяса" - да залепне реле например. Часовника няма нищо общо.
Просто алгоритъмът е следният:
Ако режима е разпалване, то следва, че режим на помпата е според зададената температура (в моят случай 49 градуса),
Ако режимът е Extinction, последван от режим OFF - (за да сме сигурни, че горелката наистина е OFF) и температурата на водата е > от зададената температура (49) то следва СПИРАНЕ НА ПОМПАТА.
Какво може да се обърка?

При последващо запалване Ignition режима на помпата отново става "нормален" и така до безкрай
Su-37 - специалист
Нищо. Ами ние тук няколко човека искаме ламбда контрол, но никой от грейко не иска да си развива продукта софтуерно. Явно поръчки има и не им се занимава. Те сега не успяват да си обучат кадрите, какво остава да усложнят още нещата... Виждам го реализирано с групова поръчка и договор. Иначе никой няма да ни вземе на сериозно да го изработи. Щото той може да го изработи и може неща, които поискаме ... поне повечето, но за да поевтинее един продукт, в случая управляващия софтуер, трябва да има клиентела. Първата бройка, знаеш, винаги е много скъпа. След това като се пусне масово в продажба нещата стават съвсем приемливи и всички са доволни.
bai_bradyra - специалист
+1
Тук сме доста грейковци и постоянно прииждат нови. Предполагам ще се съберем достатъчно хора за новите платки с ламбда контрола. Натурела го имат контролера ( NPBC-V5) за друг клиент и предполагам ще иска съвсем малко модификация за нашите горелки. Да вземем да се преброим ли :lol: и да нададем масово вой.. Инсталаторите и те да помагат :prayer:
Sasho82 - помощник
Su-37 написа:
Сложи 0% на поддържането и си готов. Не 1, не 2 ... не 5. Нула. Само така работи.
Пробвах режима "висока мощност" и е същата работа като "Реторта". Явно това с високата мощност в поддържащ режим при 1.8/1.4 е премахнато.
Искаш да кажеш че ще си работи без проблем 50 мин. Потдържане без вентилатор???Интересно звучи.
Su-37 - специалист
Не, казвам че само така работи - с 0% вентилатор. Иначе управлението си търси датчика за въртене на вентилатора и като отчита че трябва да се върти, пък той не се върти, дава грешка. На практика до 10-15% вентилаторът не се върти изобщо. Не съм го пробвал при колко % започва да се върти. Над 39% слага по 50 оборота на процент. Нещо такова.
50 минути в съспенд ще повярвам че ще изкара само ако го видя. Над 15-20 много трудно, дори невъзможно ако съдя само по моя. Рекордът ми е 11 минути а излизането беше на магия.
filmatoplo - майстор
Дали действа коректно или само работи като регистратор ,трябва да има и от къде да изхождат тези данни .В смисъл някой ще даде едни данни за кислорода в димните газове ,но при какви мощности ,пелети ,температури .Къде е еталона ,айде газ ,бензин и тафта са почти констаннтно гориво ,а пелети от кол и въже :? .Да не се окаже не нужна вещ която дава там някакви цифри . :wink:
Колкото и да е скъп, първият контролер с Ламбда за Грейко е мой. Заплюх си го.
Мога да си купя контролер на друг производител, но не искам.
Не е честно по добрите горелки да карат с по орязано управление.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: