Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Той е готин и креативен революционер.
Предлагам неща,коити знам, освен това ще опростят схемата, ще я направят по евтина и пак толкова ефективна.
Придържам се и към темата, докато отговарям на конкретен въпрос.
Вичи - специалист
пон юли 30, 2018 11:20 amшоп написа:
И защо си мислиш, че автоматичното горене на въглища е от миналия век, а автоматичното горене на пелети не е?
Шопе,
Не искам да споря с теб, защото гледаме на нещата от различни позиции, различна гледна точка и в крайна сметка говорим на различни езици.
andy_forresite - майстор
С термоглави в по-меко време ще гори до "изчакване", ще загуби пламъка поради дългата пауза от добрата изолация и дограма, ще зареди пелети да запали, пак бързо ще се стоплят стаите и това ще се повтаря по няколко пъти на ден. Резултатът ще е по-висок разход от минимално възможния за тази къща. Под определена външна t°C това няма да се случва. Затова му предложих многозонов термостат (по-точно два термостата с един приемник - комплектът е 185 лева) със спиране на циркулацията през едната зона и след затопляне и във втората, да минава към гасене. Лошото тук е че задвижките са много скъпи и ще трябват две бройки. Пак ще е по-малко пари от пелетерм за 6600 лева, който се оправя безпроблемно само с пелети от дървесина.
Щом термоглавите са налични , да взима един комплект горелка с котел и това е. Впоследствие може да се добави воден акумулатор, може двузонов термостат с приемник и задвижки, помпи и въобще каквото му душа иска и ако поиска.
filmatoplo - майстор
Говорил съм с чехи и поляци -горят си въглища с такива горелки и хич не им пука ,Но -въглищата им калибровани ,чисти без прах ,тоест качествени .Не съм ги питал дали държавата им иска да премахне въглищата :? .Почти всички не могат да си вдигнат главите от работа цял ден по заводи те ,тук там има по някой пенсионер в къщи котлетата им си горят,то е ясно че това е в преградни райони с къщи на 1-2 етажа .
bad_mad - помощник
Колеги, след много четене и ровена на база Ваши съвети и идеи (за което благодаря много!) има доста по-ясна представа за схемата и изпълнението на инсталацията. Все още имам пропуски кое,защо и как точно но продължавам да ги попълвам :-D
За хидравличен баланс на системата съм се спрял на два варианта (единият от Бг, другият от UK - и двата идват на цена около 300лв), моля за мнение:
Прикачен файл:
s-l1600 (1).jpg
Прикачен файл:
HW60-375A 1.png

На много места пишат, че този хидр.разединител/балансьор и тн... може да замести трипътен/четирипътен вентил и помпената група към него(т.е. да осигури мин. t на връщащата вода към котела), но дали това е така?
Ще ми се да опростя схемата (както предложиха някои колеги по-горе, но искам-не искам трябва двата етажа да бъдат отделни)...
Въпрос към колегата "andy_forresite" - може ли линк към производител и модел на този стаен термостат, защото единствения многозонов, които намирам е Salus IT500.
И последен въпрос за сега, към включилите се в дискусията момчета :)
Ползи и недостатъци при изпълнение на малкият кръг на котела с четирипътен, трипътен и термостатичен вентил? Има много изгодни четирипътни със задвижка в Полша на Afriso - около 260лв и това ме провокира да видя и този вариант.
milenskior - специалист
http://www.quantrax.hu/en/computherm-q8rf/

Ползвам такъв.Продават се в България потърси в нета.
Идва с 2 термостата мисля и още 2 можеш да си купиш и свържеш

Намерих линк в България http://toplomax.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE% ... herm-q8rf/
шоп - майстор
@bad_mad, понеже форума е направи си сам, ще ти предложа да не даваш 300 лева грешни пари, а хидравличният изравнител да си го направиш сам.

Руснаците го наричат:"гидро стрелка"
Напиши в гугъла това име и ще ти се изясни всичко. Дори само от снимки без да разбирате руски.

Гидрострелката може да се направи от черна тръба, ППР или неръждавейка. Аз ги правя от неръждавейка.

Относно дали в система с гидрострелка е нужен трипътен има много писано, спорено и т.н. Всичко зависи от конкретиката. Масово само с балансиьор се избягва конденза, но има много случай, където изравнителя не помага.
Аз лично слагам и трипътен антикондензен термосмесителен вентил Херц за 60-80 лв и проблеми няма.
Успехи!

Прикачен файл

gidrostrelka-princip-raboty-naznachenie-i-raschety-13.jpg
gidrostrelka-princip-raboty-naznachenie-i-raschety-13.jpg (24.46 KиБ) Видяна 2189 пъти

Прикачен файл

gidrostrelka-princip-raboty-naznachenie-i-raschety-5.jpg
gidrostrelka-princip-raboty-naznachenie-i-raschety-5.jpg (28.08 KиБ) Видяна 2189 пъти

Прикачен файл

gidrostrelka-5.jpg
gidrostrelka-5.jpg (11.27 KиБ) Видяна 2189 пъти

Прикачен файл

gidros7.png
gidros7.png (19.56 KиБ) Видяна 2189 пъти
bad_mad - помощник
За пореден път се убеждавам колко е полезен форума. Благодаря колеги :!:
А относно плюсове и минуси на система с термостатичен или управляем четирипътен вентил?
шоп - майстор
вт юли 31, 2018 5:28 pmbad_mad написа:

А относно плюсове и минуси на система с термостатичен или управляем четирипътен вентил?
Трипътен термостатичен антикондензен вентил струва до или около 80 лв
няма нужда от ток и общо взето е безпроблемен. Термостата на двигателя на всеки лек и товарен автомобил е на този принцип.

Четрипътен вентил по-принцип е по-скъп и има нужда от задвижка ( и тя струва пари) нуждае се от ток и като всеки машинен елемент с движещи и въртящи се части е предразположен на износване, амортизация и логично...повреда.

Ако четрипътника ще се използва само за да няма конденз в котела, то икономически не е оправдано използването му. Потенциала му е в други посоки.
Успехи!
filmatoplo - майстор
:) Колега започни да си съставяш схемата -котел,помпа малък кръг,термовентил -херц,есбе или термовар,хидрострелката .След нея са колекторите разпределители -може да са от стомана ,мед,бронз или ппр .На горещия подаващ колектор се поставят помпите с възвратна клапа с посока към консуматорите -радиатори,бойлер и др.До тук добре , трябва да решиш ще има ли смесителен трипътен вентил преди радиаторната помпа .

Тема "Избор на котел на пелети за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: