Най - вълнуващия въпрос зимно време.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Точно в това време 120кг. въглища ги одумка за 200ч. без да угасва.
Примерно Екоенергия 25 с най-простия контролер Титаник без запалка.
Режим поддръжка - на 99мин. подава за 6с., вентилатора завърта на 2 скорост за 59с. и спира още толкова. На въглища може и да изкара 7-8часа и повече и без да се подава и да духа изобщо.
На слънчогледови пелети на 25мин. подава за 15с., вентилатора завърта на 2 скорост за 59с. и спира още толкова.
На други камини: Забиваш минимален вентилатор, ако не може да спре изобщо, чакаш засичаш и гледаш за колко време ще се опита да угасне. Задаваш да подаде малко преди това. След 3-4 цикъла, ако почнат да преливат ще зададеш по-малко подаване или повече време между тях. Процеса е бавен, иска чакане.
burner - специалист
Аз живея в България, а не в Якутия. При 25 градуса топлина не паля печка, а пускам климатик за охлаждане.
чет окт 24, 2019 6:57 pmburner написа:
Аз живея в България, а не в Якутия. При 25 градуса топлина не паля печка, а пускам климатик за охлаждане.
А по горе кво попита и защо? Човека си напрай труда, не че го интересува кой си ляга по прашки.
Ясно е, като бял лист, че никой няма да си запали печката, при 25 външна, в масовия случай, но може да се направи.
Burnit2018 - помощник
чет окт 24, 2019 8:27 amgrants написа:
ср окт 23, 2019 5:43 pmBurnit2018 написа:
Вземи си един ббойл и си готов
Колега проблема не е до периферията ами до самия начин на свързване. В Алиекспреса са от сорта на 4-50лв с NTC сензор и wifi свързаност.
Както съм показал има няколко начина на свързване към AUX входа на контролера
Изображение

Миналата година май беше, пробвах да подам фаза и нула на този вход и изгорих контролера, така че този варинат явно не работи :)
Сега след като малко помислих предполагам, че ако замостя(ги да на късо) тези 2 изхода 24 и 25 ще заработи AUX входа :?
Та в такъв случай трябва да се ползва такава схема на управление на стайния термостат
Изображение

Помня че някой беше свързвал стаен термостат към нашите камини, дано се включи в дискусията че предишния път беше бая зор докато си намеря нов контролер :lol:

Поздрави !
Аз съм със стаен термостат на ббойл който мисля че работи по този начин прави мост и включа и изключа има си wi fi следиш стайната Т на 1дна стая която е най студена командваш го онлайн от телефона камината е с фумис контролера
morfei1 - специалист
чет окт 24, 2019 6:57 pmburner написа:
25C през деня, има дни в които до 13:00 е мъгла и повече от 13-15C не качва. Следобед хваща 25C за няколко часа. Вечерта си пада до около 10-12C, тази сутрин в 8:00 термометъра на колата показваше 6C, а живея доста на Юг.
Не знам при вас как е, но мойта къща си иска отопление само вечер от 2 седмици насам. Долната граница на комфорт ми е 22.5C. Покажат ли термостатите и термометрите 22.5C в 19:00 (по три във всяка стая) до сутринта ще е паднало с поне още 0.5C, а това вече не е готино, като се събудиш да ти е хладно. Няма смисъл да имам 7.5т пелети, пък да стоя на студено и жената да бучи като развалено радио.

Октомври не е страшен, за 12 часа повече от 1 чувал не може да удумка и да иска в моят случай. Така да беше цяла зима..... пей сърце.
Освен дървесните пелети,други гори ли.Защото на сестрата камината напримес със слънчогледови се задръства и постоянно я чистят.
MVenzy - помощник
Здравейте на всички!
Поизчетох малко или много от темата но... пак останаха няколко въпроса.
От вчера съм с Burnit Comfort Plus 13kw. Контролерът е Fumis Alpha. Нямам термостат и термоглави на радиаторите, топля апартамент 100 кв.м. без изолация с PVC. 4 броя радиатори + една бъдеща лира за банята. Дойде "майстора" (в кавички, защото ме лъга два месеца само за доставката, за другото не ми се говори) пусна я, зададе настройки, които не видях на момента, тъй като ми се наложи да излеза. Има няколко неща, които ме тормозят и не намерих отговор.
1- Камината е във всекидневната и е адски шумна. Мисля, че е вентилатора. В стаята не се стои от шум, заглушава телевизора... Как да се преборя с това?
2- Задавам Т на водата на 60 градуса в режим АUTO, камината ги достига обаче не спира да подава пелети, съoтветно ми се вижда доста разход. Няма ли някакви граници, в които да спира подаването и да пада до към 52-53 градуса и да започва пак да гони 60-те? В момента на достигане на 60 градуса ги държи без да мърдат дори с един градус.
3- Как да разбера зададените от "майстора" настройки на камината, за да ви ги покажа и да кажете как ви се струват?
Благодаря на всички, които ще се отзоват, а ако има такива, които не желаят да ми помогнат- нека подминат!
Лек и успешен ден!
Благодаря!
ср окт 30, 2019 3:16 pmMVenzy написа:
Здравейте на всички!
От вчера съм с Burnit Comfort Plus 13kw. Контролерът е Fumis Alpha. Нямам термостат и термоглави на радиаторите, топля апартамент 100 кв.м. без изолация с PVC. 4 броя радиатори + една бъдеща лира за банята. Дойде "майстора" (в кавички, защото ме лъга два месеца само за доставката, за другото не ми се говори) пусна я, зададе настройки, които не видях на момента, тъй като ми се наложи да излеза. Има няколко неща, които ме тормозят и не намерих отговор.
1- Камината е във всекидневната и е адски шумна. Мисля, че е вентилатора. В стаята не се стои от шум, заглушава телевизора... Как да се преборя с това?
2- Задавам Т на водата на 60 градуса в режим АUTO, камината ги достига обаче не спира да подава пелети, съoтветно ми се вижда доста разход. Няма ли някакви граници, в които да спира подаването и да пада до към 52-53 градуса и да започва пак да гони 60-те? В момента на достигане на 60 градуса ги държи без да мърдат дори с един градус.
3- Как да разбера зададените от "майстора" настройки на камината, за да ви ги покажа и да кажете как ви се струват?
Благодаря на всички, които ще се отзоват, а ако има такива, които не желаят да ми помогнат- нека подминат!
Лек и успешен ден!
Благодаря!

Ето едно клипче от форума на EcoSpar - всичко е обяснено
чет окт 24, 2019 8:33 pmBurnit2018 написа:
чет окт 24, 2019 8:27 amgrants написа:
ср окт 23, 2019 5:43 pmBurnit2018 написа:
Вземи си един ббойл и си готов
Колега проблема не е до периферията ами до самия начин на свързване. В Алиекспреса са от сорта на 4-50лв с NTC сензор и wifi свързаност.
Както съм показал има няколко начина на свързване към AUX входа на контролера
Изображение

Миналата година май беше, пробвах да подам фаза и нула на този вход и изгорих контролера, така че този варинат явно не работи :)
Сега след като малко помислих предполагам, че ако замостя(ги да на късо) тези 2 изхода 24 и 25 ще заработи AUX входа :?
Та в такъв случай трябва да се ползва такава схема на управление на стайния термостат
Изображение

Помня че някой беше свързвал стаен термостат към нашите камини, дано се включи в дискусията че предишния път беше бая зор докато си намеря нов контролер :lol:

Поздрави !
Аз съм със стаен термостат на ббойл който мисля че работи по този начин прави мост и включа и изключа има си wi fi следиш стайната Т на 1дна стая която е най студена командваш го онлайн от телефона камината е с фумис контролера
Колега точно това е идеята - BBoil дава на късо AUX входа на контролера. При фумис контролера за да се управлява от BBoil се променя параметър 76 от 1 на 2 и камината се управлява от този вход а не следи температурния датчик на самата камина. Ако не се даде на късо AUX и параметър 76 е 2, когато запалиш камината работи около 5 минути и гасне защото чака управление през AUX, след като се окъси се пали сама. Предполагам че при стария контролер (от картинката реших, че си с него) е същото трябва да се промени някой параметър предполагам A07 - на 0 - поне така пише в книжката (режим ON OFF), защото в момента както не е окъсен AUX трябва да гасне сама, или управлението е на обратно т.е. когато се окъси ще загасне или казано с други думи се управлява с нормално затворен контакт. Дано съм бил полезен.
teodor7192 - напреднал
ср окт 30, 2019 3:16 pmMVenzy написа:
Здравейте на всички!
Лек и успешен ден!
Благодаря!
Здравей! Аз ползвам 25kw модел вече 4ти сезон.
1. Стои на метър от мен във всекидневната и не мога да кажа,че е много шумна.
Вероятно на твоята трябва да се промени една настройка на вентилатора,защото вероятно не работи по зададени обороти,а на определен волтаж. И затова е толкова шумна. В началото на темата някъде имаше постната книжката с настройки.
Голяма главоблъсканица е за всеки нов потребител! Друг вариант е да търсиш някой друг да дойде да я пипне ако твоя майстор не иска.

2. Няма как камината да спре да подава пелети когато достигне зададената Т на водата,защото ще угасне!

Изпрати ми Л.С. за да ти дам номер ако искаш да ти дам някой съвет!

Аз моята така и не успях да я накарам да изгаря всичко в горелката!
Ползвал съм над 10 вида пелети и съм сменял десетки пъти настройките(лично) идваха няколко пъти различни майстори-инсталатори,но тая моята камина си е така и това ми е много досадно!
Винаги остава пепел в горелката и я чистя задължително всеки ден,защото при запушени отвори не гори добре!
Основното й почистване отнема около час и половина и разглобяване сякаш двигател на автомобил ще се ремонтира! При конкуренцията се отвиват 4 гайки на ръка и си готов за 5 мин.
Сменяха ми бункера,защото отвора към шнека беше малък и шнека оставаше без пелети при пълен бункер-не бяха го доизмислили!
Сменяха ми шнека-изрони зъбите!
Смениха ми горелката,защото се спука при отвора за запалката!
Какво ли още ме чака? :/
Много съжалявам за покупката на тази камина!
Поствам пелетните си настройки,които сам съм си настроил:
С01- 2,0---U01-1700
С02- 1,5---U02-1800
C03- 1,5---U03-1300
C04- 2,0---U04-1400
C05- 2,5---U05-1500
C06- 2,7---U06-1550
C07- 3,5---U07-1650
C11- 1,0---U11-1100

P05-10,00
Карам я на 2ра или 3та степен,а при много студено време понякога на Auto.

Топла зима на всички!

Тема "Настройки на пелетна камина BURNit PM Comfort plus 13 и 25 kW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: