• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Any - напреднал
Пробвах това с прозореца и даде ефект, и направо да не повярваш :lol:
Много, много мерси! И даже ламаринките си махнах и сега имам отлична панорама :lol: :lol: :lol:
А това за вентилаторите в Итонга е направо гениално! Ако сложа по- голям диаметър да не изпортя нещата?
future - специалист
Any написа:
Може би не съм задала правилно въпроса си, камината гори добре, но когато отворя вратата й тогава влиза пушак и в стаята.
Не казваш нищо за горния край на комина,височина,шапката,разстоянито до билото.Там може да е проблема.Ако можеш направи една снимка на покрива и повечето ще ти кажат дали това е проблема.
AntonBM - специалист
Отварянето на балконска врата не е много приятно, защото охлажда цялото помещение. По-добре е да пуснеш едно PVC Ф50 до Притито, така, че да подава въздуха към кожуха му и той веднага да се затопля. Сега се сетих и за друго – всички хора, на които камината и кухнята са в общ обем се оплакват от това, че при пускане на апиратора плаъка от камината тръгва към стаята (пушека естествено и той). За тези хора PVC ф50 не стига, трябва поне ф110.
Във връзка с написаното от future сметнах, че при тази мощност 25 kW и описаният от питащата комин, за да се осигури необходимата тяга трябва минималната му височина да е 4 м. Положението на комина спрямо билото е важно, само ако той е под нивото на билото и е на подветрената страна.
Any - напреднал
А тези горни и долни клапи кои са, имам една преди кюнеца дето отваря и затваря кюнеца ако тя е горната, то тогава предполагам, че е с ф200, защото когато я затворя напълно вътре всякакво горене почти спира. А за долната да не би да се брои чекмеджето? Между вратата и скарата имам едно разстояние от около 1.5см, което комуникира директно с чекмеджето. А иначе чекмеджето и горната клапа към кюнеца ги държа постоянно отворени.
Any - напреднал
Комина над билото стърчи доста, той всъщност е разположен върху билото. А от отвора на печката до горе предполагам, че е около 6.5 - 7метра, а може би и повече незнам колко ми е надзида на покрива. Нямам шапка на комина, това проблем ли е?
AntonBM - специалист
Нормално една камина има 3 клапи:
1. На изгорелите газове – тази на кюнеца, както пишеш ти.
2. Долна клапа за свеж въздух – често той се подава през чекмеджето за пепелта.
3. Горна клапа за свеж въздух. Слагат я на различни места...
Първата клапа се настройва еднократно и не се пипа повече. Трябва при добре разгоряла се камина да е се настрои, така че дима да е на границата да започне да пропушва. Ако е отворена до край, камината ще гори по-добре, но топлото ще бяга от комина. Без тази настройка КПД-то на камината никога няма да е толкова колкото я дават по книжка.
Втората клапа се ползва при първоначално запалване на камината. Тогава е добре да се затвори третата (горната) и се отвори долната (втората). Така свежият въздух достига до разпалките отдолу и разпалва дървата най-добре. С времето обаче пепелта задръства отворите от които идва свежият въздух от долната клапа и тогава регулацията е от горната клапа.
Третата вече описах за какво се ползва. С нея се регулира силата на горенето. Не с първата (на комина), въпреки че и с нея може, не с втората (долната) защото тя се задръства, а с горната. Много камини имат насочване на въздуха от тази клапа така, че да се получи въздушна завеса предпазваща стъклото от директен пламък.
Any - напреднал
А този въздуховод къде трябва да се включва, някъде около чекмеджето ли? При мен водната риза е до долното ниво на чекмеджето и де факто само отдолу някъде може да се включи.
Any - напреднал
Такава горна клапа имам подозрения, че при мен липсва :?
tysonlkr - специалист
Не трябва да те притеснява че липсва. Може да е направена така че да не може да се регулира. Просто отвор над стъклото например.

Any написа:
А иначе чекмеджето и горната клапа към кюнеца ги държа постоянно отворени.
Когато отваряш вратата на камината затваряй чекмеджето, за да дърпа въздух от отворената врата :wink:
filmatoplo - майстор
Нищо не помага -иска си въздух , пуши :? си - имам 2 метра хоризонтал и това е проблем , цистя го през месец :wink: кафефите тръби .комина е 25-25 на 15 метра .Мислил съм за тръба до печката с клапа и регулиране по температура ама на обущаря обувките са скъсани :-D Печката ми е в кухнята на 12 санта от външната стена - за да пробия отвор трябва да я местя , мога и отвън да я пробия ама ще паднат плочки , няма как да бръкна с флекса да срежа отвор и на пепелника на печката да вкарам директно свеж въздух :? абе иска си ден с 2 обеда и слънчево време :-DМавриков ела у нас че да ти обещая за догодина да си я направя така . :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Имам много въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: