Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rusko_k - напреднал
andy_forresite написа:
Ако аз предлагах тези камини, щеше да има много по-подробна информация, която наистина да е достатъчна за клиента. По телефона да уточним само сроковете за доставка, някоя екстра и цвета.
От всички варианти на Клам по така дадения линк няма нито един под 10 кв на излъчване. В хол 8 на 6 метра ще ти е жега ако я набумтиш. Максималните киловати лесно стават наполовина и дори по-малко, според как подаваш дървата.
Разгледах Energy - http://kamini-clam.com/products/energy.html
Не е обявена цената, но може да се пита. Според мен киловатите на тази са 30 и 35 кв съответно за модел 75 и 85. Съдя по аналогичните Clam. С две-три дървета в нея тези киловати са мираж. Колкото повече дърва й сложиш, толкова повече ще грее, така че силата на огъня може да се ограничи и в значителна степен контролира (докато й хванеш чалъма).
За първи път виждам това двойно изгаряне. Нищо не разбрах от него. Най-вече как работи и какво как точно изгаря с това вкарване на въздух. Иначе ми харесва как е разработено. На живо да можеше да се види ..., да я отвориш, разгледаш, пипнеш. Не е посочено как взима въздуха отдолу. Бих й предвидил тръба към външната среда с клапа. Причината е че въздухът в помещението в един момент няма да е достатъчен за хубав огън. Ако не си обединил няколко стаи или едно голямо помещение, трябва да имаш 5 мм луфт под вратата и често да излизаш и влизаш от стаята с камината, за да има приток на свеж въздух за едно наистина хубаво огънче в стаята. Или пък да я сложиш в обединен хол и трапезария около 40-50 кв.м.
Загряваш водата и слагаш две дебели дървета по 15 см диаметър и дълги 40 см. Е такива дръвца ще прислагваш през 1,5-2 часа и би трябвало да поддържаш температурата. Не си казал какви са конвекторите. Има конвектори по 2 кв, ама има и по над 10. Тези последните като духнат става страшно.
Благодаря за времето, което си отделил да напише своето мнение :) Конвекторите тепърва ще ги мислим като мощности, но ще са в порядъка на 2-4 кв, Продължава обаче да ме притеснява мнението, изразено по - горе в темата, че съм се спрял на най- лошия начин за отопление на еднофамилна къща.... :?
kalin72 - майстор
Ако изолираш къщата както трябва, поне 8 см вата на стените отвън, поне 15 см вата отдолу на покрива, на подовето поне 10 см вата или керамзит, качествена дограма, да, камината ще стопли къщата :)
Но с котел е много по-удобно и чисто.
Последна промяна от kalin72 на ср яну 13, 2016 1:34 pm, променено общо 1 път.
rusko_k - напреднал
kalin72 написа:
Ако изолираш къщата както трябва, поне 8 см вата на стените отвън, поне 15 см вата отдолу на покрива, на подовето поне 10 см вата или керамзит, да, камината ще стопли къщата :)
Плановете са за добра изолация , но явно няма да е толкова удобно и чисто и всичко в името на радостта от огъня в дневната :)
rusko_k написа:
kalin72 написа:
Ако изолираш къщата както трябва, поне 8 см вата на стените отвън, поне 15 см вата отдолу на покрива, на подовето поне 10 см вата или керамзит, да, камината ще стопли къщата :)
Плановете са за добра изолация , но явно няма да е толкова удобно и чисто и всичко в името на радостта от огъня в дневната :)
Камина винаги можеш да си сложиш в дневната.Дали суха или с водна риза,няма значение,пак ще подпомага основното отопление и ще се радвате на уюта от живия огън.Цената на камината няма да е онази безбожна,която видях на сайта, а десет пъти по малко. При мен е така , а и при доста пишещи тук също.
rusko_k - напреднал
Трифон П.Трифонов написа:
rusko_k написа:
kalin72 написа:
Камина винаги можеш да си сложиш в дневната.Дали суха или с водна риза,няма значение,пак ще подпомага основното отопление и ще се радвате на уюта от живия огън.Цената на камината няма да е онази безбожна,която видях на сайта, а десет пъти по малко. При мен е така , а и при доста пишещи тук също.
Още веднъж ти благодаря, въпроса е обаче че на този етап вече трудно може да се намери място за котела, а и още кинти :roll: :roll: :roll: за котел...трудно..предполагаме знаеш как е по време на строителството :roll:
kalin72 - майстор
Нямаш ли място за котелно?
rusko_k - напреднал
kalin72 написа:
Нямаш ли място за котелно?
Трудно може да се намести, да не кажа невъзможно, а и освен това тръбите за втория етаж, където са спалните са положени и изведени към бъдещото място на камината, което пък е в центъра на дневната ....На първия етаж не се предвиждат конвектори, а само лира в банята. Разчитам на това, че камината ще успее да отоплява помещение от около 25 кв.м. на първия етаж.
andy_forresite - майстор
Не се притеснявай. Пиша с 300 удара в минута :) . Камината ще стопли тези 25 кв.м. Все пак максималната й мощност на излъчване е над 10 киловата. Разбирай това е отделяната от самото тяло на камината топлина в стаята. Развиеш ли 80% от тези киловати, на 30-тата минута ще си по тениска.
Че е доста пари, доста е, но може би си ги заслужава. Затова казах че трябва да си я видиш на живо. КПД-то й е като на повечето котли на твърдо гориво. Виждам проблем само в намирането на дърва (сеч + износ, което ще се отрази на всички останали цени на гориво за отопление), да ги цепиш и внасяш под навес.
Моята печка е дърта горнооряховска с нищожна мощност на фона на тази - едва 6 кв излъчване и 5 към водната риза. Стаята ми е 21 кв.м. и за половин час прави от 15 до 20°. След два часа е 22° и след три задържам на 24-25 с малки порции дръвца. Тя и горивната камерка ми е мъничка, но за две стаи толкова.
Притеснявам се и за конвекторите. Трябва да ги купиш с управление, което да ти позволява да ги командваш. Например, не трябва да се спират по температура в стаята, защото произведената топлина няма кой да я поеме. Освен това е добре да се включват при 70-65° на водата в системата и да духат до 58-55, след което да спират. А ти си този, дето трябва да регулира колко да е топло в стаите - чрез количеството и размера на дървата в камината. Спрат ли конвекторите по Т в помещенията те чакат само проблеми. Тя добре има защита от прегряване, но не бих й се доверил без да знам как работи.
andy_forresite - майстор
Във вариант ако в стаята ще се готви и искате да гледате огъня докато гори, може да се насочиш към готварска печка с водна риза, също много мощна, но по-слаба от тази. 17 кв по вода и 7 на излъчване ... трябва да погледна ако ти е интересно.
Мощна камина = голямо количество дърва за огрев каквото и да си приказваме.
По отношение на цената ... за 1600 лева мисля че я гледах въпросната сръбска печка. Много е готина. Фурната е относително малка - 33 см по спомен. Жената трябва да има по-малки тавИ като ти пече питки :-D
Последна промяна от andy_forresite на ср яну 13, 2016 2:34 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
Защитата от прегряване работи както при всички авариини серпентини. Трябва да са захранени със стъдена водопроводна вода и да има канал.

Присъединявам се към мнението на kuuuuuul и на почти всички колеги взели отношение. Избран е лош източник на топлина, скъп и трудоемък. Мръсотията и хамалогията не ги броя. Тях питащият ще ги усети още първият отоплителен сезон. Цената не коментирам! Дори да съм в апартамент бих избрал друг източник на топлина.

В къща никога не е късно да направиш пристроено котелно и външен комин. Тръбите от средата на стаята ще се изведът до котелното.

Живият огън е за кеф и не се пали всеки ден. Една обикновенна или етанолова камина върши същата работа.
Успехи!

Тема "Камини ClAM" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: