Най - вълнуващия въпрос зимно време.
unicata - специалист
Значи да уточня щом не е достатъчно, дебита който идва от теца е 2500(предполагам л/ч), циркулационната помпа показва 6, предполагам вътрешния дебит в тонове. температурата идваща от теца е 67 градуса, температурата влизаща в сградната инсталация е 50 градуса. В задачата се пита защо при външна изолация и пвц дограма в апартамента е 19 градуса, а комшийте дето нямат външна изолация са с по 17 градуса, а плащаме парно. Условието разбира се е, че радиаторите са отворени на 5, за да не каже някой че съм си притворил крановете и чакам да се стопля.
А спорът започна с един от началниците в топлофикация(не на висок пост), който каза че тия 16 градуса са в нормите на пада и едва ли не ми каза че е нормално да не мога да се стопля при изолация и дограма, а за комшийте дето нямат изолация и държат по 17 градуса не ми се мисли въобще, а до колкото знам при термоглава на 3 трябва да поддържа 20 градуса а на 4 22, обаче това в нас не се получава, кажете сега какво да правя?
kozl - майстор
Коло е населена сградата? Радиаторите какви са? Колко е входящата от ВОИ Т в топлообменника? Има доста причини, които не могат да ви стоплят. Само ще дам пример от нашия блок, че има живущи дето мръзнат на 23 градуса, а над тях тези издържат на 19 и не си отварят крановете на радиаторите. Т.е. долните ги отопляват. За подобни явления не обвинявай топлофикация. И още един пример в едната от стаите проектанта така е сметнал глидерите, че не се стопля като другите стаи. Предполагам защото взел в предвид, че стаята е южна, но не се е съобразил, че в повечето време е в сянка.
По важно е да се провери дали управлението на системата ВОИ може да осигури по-висока Т, защото контролера следи външната Т и спраямо нея управлява изходящата Т на ВОИ. Освен това топлофикация подава различна Т и пак в зависимост от външната Т.
За твоя информация мога да отбележа, че и при нас, аз изходящата вода повече от 50 гр. не съм засичал, въпреки че от топлофикация е влизала вода със 74 градуса. Това което съм установил на нашата абонатна, е че при изцяло механично отворен клапан на подгряващата вода от ТЕЦ се получава същата Т като при управление от контролера, което означава, че или топлообменника е затлачен или е с недостатъчна мощност и контролера държи клапана 100% отворен, но изходящата Т към радиаторите не може да достигне заданието от контролера. Т.е. системата е наситена.
Чия е абонатната? Нашата си е наша и ние си я поддържаме.
nandrolon - специалист
Температурата идваща от теца в момента може и да е 80 градуса.

А аз бих ги попитал тях за решение.
VLADO66 - майстор
Пусни помпата на максимално и отвори тази задвижка

Прикачен файл

IMG_20161219_134452.jpg
jabata - специалист
Значи като цяло има нещо сбъркано, или в изчисленията, или в консумацията.
Да започна отзад напред, межу температурите на входящата вода от тец-а и изходящата вода към системата зависи най-вече от съотношението дебит на входящата вода от Тец-а и консумацията в сградата. Но 48 градуса изходяща вода за инсталацията е прекалено малко, както и 65 входяща от ТЕЦ-а. Но това са факти, като причини за тези разлики мога да назова, затлачен топлообменик (на първо място) а също така и прекалено голяма консумация в сградата спрямо изчислената от Топлофикация. Защото го има като теоритичен вариант включените мощности да са много по-високи от планираните (някой се включил нелегално). Но при днешните топлообменици, автоматики, и т.н. предполагам че има някъде запушване.
VLADO66 - майстор
А не мислиш ли че някой който не се отоплява с ТЕЦ е пипал контролера на абонатната с цел да плаща по-малко за общи части? :wink:
jabata - специалист
VLADO66 написа:
А не мислиш ли че някой който не се отоплява с ТЕЦ е пипал контролера на абонатната с цел да плаща по-малко за общи части? :wink:
Това е другата част на нерегламентирата намеса, за която не се бях сетил.
Какво ли не би измизлил Ганьо, във междусъседската война, само и само да спести някой и друг лев.
burkov - специалист
Ние имахме подобен проблем.
В един момент някой реши че трябва да се пести от отопление на общите части и сложиха станцията в автоматичен режим в зависимост от външната температура.
Та ама направиха амплитудата малка и целия блок почна да зъзне.
Вече сме с нови топломери(централни) и нещата се оправиха. В абонатната влизаме само 2 души и няма своеволия.
unicata - специалист
По принцип познавам отговорника за станцията, само той си влиза и има ключ за там, даже тия 2500 са много, по неговите думи за тази абонатна топломера е изчислен да работи с номинал 1800-2000 но понеже всички зъзнат той е отворил малко, но проблема си остава, подозирам че енергетици или някой не е сметнал както трябва нещата, а температурата е мерена когато беше по-тпло 5-6 градуса навън, сега в момента в абонатната влизат 75 градуса, и толкова им е заданието, говорих с човека.
kozl - майстор
unicata написа:
По принцип познавам отговорника за станцията, само той си влиза и има ключ за там, даже тия 2500 са много, по неговите думи за тази абонатна топломера е изчислен да работи с номинал 1800-2000 но понеже всички зъзнат той е отворил малко, но проблема си остава, подозирам че енергетици или някой не е сметнал както трябва нещата, а температурата е мерена когато беше по-тпло 5-6 градуса навън, сега в момента в абонатната влизат 75 градуса, и толкова им е заданието, говорих с човека.
То мое и причината да е в отговорника ако не е зиморничав.
След топлообменника на ВОИ къде постъпва водата от ТЕЦ-а? Има 2 кръга, превключват се с кранове. Единия кръг осигурява последователно свързване на топлоносителя. Така като излезе от топлообменника на ВОИ минава през топлообменника на БТВ. Другия вариант е паралелен. Т.е. след топлообменника на ВОИ течността постъпва в изходящата тръба на ТЕЦ-а. Поне при нас втория вариант дава с една идея по висока Т във ВОИ.
Направите тест с ръчно отворен клапан и пробвайте с делта пе регулатора на различни положения как ще е температурата на ВОИ.

Тема "Колко трябва да е пада на температурата след топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: