Най - вълнуващия въпрос зимно време.
georgi82 - специалист
Пропуснах да попитам,ако монтирам термовентил без термоглава като обикновен кран който е отворен докрай ли работи?
нед мар 08, 2020 2:02 pmgeorgi82 написа:
Пропуснах да попитам,ако монтирам термовентил без термоглава като обикновен кран който е отворен докрай ли работи?
Да. Идва си с капачка и може да си го връткаш като обикновен кран.
Със секретните вентили си нагласяш дебитите през радиаторите така, че да започват да греят едновременно първияТ и най далечнияТ радиатор, а не както е при теб, в момента. Не обръщай внимание на членуването.
С обикновените кранове, може да направиш абсолютно същото, като леко притваряш най близките или радиаторите, които загряват първи. Само дето, ни детето, ни жената ше им дойде на акъла да врътнат секретен вентил, но кранчето задължително.
Идеята е топлото да оди едновременно навсякйде, доколкото има нужда. Където няма, завинтваш му главата.

Прикачен файл

DSC_0300.JPG
нед мар 08, 2020 1:59 pmgeorgi82 написа:
...не вярвам да поевтинее осезаемо,все пак сме в БГ.От съседи които се греят на газ и техните сметки все ми се струва,че на пелети все още е по евтино(изключвайки разправиите при пелетите,при мен аз съм ги свел до 2 пъти седмично за по 5-10 Мин)...
Свел си ги до два пъти седмично, ама друг път.
Кой ги търси лятото? Кой организира транспорт, стоварване, пренасяне, нареждане? После чак идват двата пъти седмично.
Миналия декември, с едно младо момче, за първа година отопляващо собствен дом с пелетна камина, седнахме да посмятаме. Не беше убеден, че си заслужава инвестицията в отопление с газ.
Сметките ми стигнаха до 8 стотинки на киловат от дървесни пелети (някаква средна цена) и 9 стотинки от газта.
Е, кое е по евтино? Смятал ли си мегаватите за сезон? Да речем- около 20.
Ми туй са 200 лева бе! Че ги платим с кеф и нема се тормозим с ония дейности, преди двата пъти.
Ако инвестираш в топлоизолация, няма значение дали плащаш 1000 лева на сезон, за "скъпото" гориво, срещу 500 + хамалогия и време, макар разликата да е 100%.
georgi82 - специалист
Ако щете ми вярвайте,отнема ми 2 часа прибирането,превоза и организацията са за сметка на търговеца на пелети,аз му казвам искам ги тогава и тогава и не се занимавам повече,прибираме ги 3 човека,като 2-ма са си бабка и дядка(родителите ми).Но пак казвам,аз не искам да съм реклама на отоплението на пелети,нито пък противник на отоплението на газ,всеки може да си направи сметка за себе си и към момента моята е такава.За това и целя оптимизация на инсталацията в момента,нещо което няма да е минус за в бъдеще,каквото и да е следващото гориво за отопление.
E, вярвам ти.
Моите сметки са други, понеже не разчитам другиму и всичко си върша сам.
Успех в оптимицацията!
4799inpl64 - специалист
нед мар 08, 2020 10:17 pmТрифон П.Трифонов написа:
E, вярвам ти.
Моите сметки са други, понеже не разчитам другиму и всичко си върша сам.
Успех в оптимицацията!
Е,като слагаш мезето на масата- викай,де!
вт мар 10, 2020 9:02 pm4799inpl64 написа:

Е,като слагаш мезето на масата- викай,де!
Отчитам го като грешка и си изпрасквам една самокритика, Илюхин.
Жив и здрав!
georgi82 - специалист
Аааа,масата с мезето не са за сам човек,за там винаги е нужен поне още един :-D .
Така е. Това е отговорна дейност, към която трябва да се подхожда внимателно и с хирургическа прецизност.
Ти начерта ли нещо, в главата си, относно отоплението?
georgi82 - специалист
За сега имам само идеи,но и те не са много,аз всъщност няма кой знае какво да направя,но мисля че с монтиране на термоглавите ще регулирам температурите в стаите както на мен ми се иска а не както ми подава котела и в една да е 24 а в друга 20 примерно,и както и по-нагоре писах да може в спалните нощем да е по хладно и да не го постигам с гасене на горелката през нощта,защото така се губи пък ефективността от непрекъснатата и работа,и това което се икономиса за тези 8 часа да речем се наваксва със загряването на системата сутринта.Не знам само кой може да каже каква ще е разликата горелката да е на пълна мощност настроена или на мощност отговаряща на инсталацията,в документите на горелката пише ще консумацията на пелети е по-малка при настроена по-малка мощност на горелката, но дали е така?А и за термоглавите по правило се монтират хоризонтално,но на прав кран трябва да стърчат напред,което донякъде ми се явява проблем,защото не знам колко време ще изкарат преди да бъде откършена някоя от топка,стол или други летящи предмети :-D ,каква разлика дава различния от хоризонтален монтаж?

Тема "Преправяне(оптимизация) на инсталация на къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: