Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Напълно възможно и много лесно.
Даже няма нужда от трипътни вентили, задвижки и т.н., които не само, че оскъпяват системата ами я правят и ненадежна. Всяко нещо, което се двиши рано или късно сдава багажа.
Просто е хубаво да има един буфер в който двата източника на топлина да предават енергията си.

Управлението може да бъде по външна температура, ръчно или по часове. Например ТП да работи само на нощна ел.енергия.

Обаче задължително в системата трябва да има водно подово и/или конвектори за да е нискотемпературно.

Моята система е съставена от котел с универсална горелка, котел на твърдо гориво и ТП.
Всичко е вързано последователно. Елементарно.
Невероятни "шегички", че и откровени, повечето.
Той, "руснака" го е измислил (по известен виц), но разсъжденията започнаха.
Няма лошо. Питащият мисли в правилна посока.
Янко, имаш въпрос след първият си, на който съм отговорил още в началото.
Цените не сса фрапиращи, сравнено с другите.
Димитъре, Краси е "жизнерадостен и дръзновен"- нека полети още малко.
Бруме, с кранове викаш?!! Норковия пък изби рибата, с градусите.
Кръгове се правят отделни- подово, радиатори, конвектори....
ТП работи до определен студ нискотемпературно, чрез подовото и (или) конвектори, а когато управлението прецени, я изключва, включва пелетарника или кондензният котел и започва работа високотемпературният кръг.
Сложна система, няма как. Може и с прости кранове........също като едно време- пролет кат изгася каминката с ВР, врътна крановете та боядисаният в черно панелен радиатор на покрива да топли бойлера.
yanko78 - специалист
Конкретно в моя случай, не ме бърка да е с кранове и в началото на отоплителния сезон, или когато реша да ги въртя. Споменават се конвектори и подово, но аз съм с ррадиатори. Притеснително ли е това?
ТП работи с най голямо КПД на 35 градуса. Колкото нагоре, толкова по зле.
Вкараш ли я във високотемпературен режим, следващите въпроси ще са от сорта- големи сметки с ТП.
Радиатори обикновено се смятат за източник на твърдо гориво. Температурите са от 60 нагоре.
Освен това, ТП са ниско и високотемпературни.
Аз съм избрал, за себе си, нискотемпературна и хибридна.
Изобщо не смятам да въртя кранове. Или ще го правя като хората или изобщо няма да правя събери чаркове разни.
Чети повече, Янко, че ако чакаш само на помощ от Форума, много ще се объркаш, докато отсееш плявата от......или както там беше.
Просто напиши "Хибридна ТП" и разузнавай!
Отделно напиши- Високотемпературна и нискотемпературна ТП и пак преценявай!
Прочети характеристиките на коя да е ТП и ще се ориентираш за температурният диапазон където е икономична!
После опитай да си изясниш кой вид отопление- радиатори, конвектори, подово, е най удачен!
Чети за оразмеряване на ТП, спрямо жилищна площ и топлозагуби!
Е?!!! А бакълъм!
nork - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Норковия пък изби рибата, с градусите.
Естествено.... Защото утре ще сложи само ТП, без буфер, конвектори и ще пищи що седи на студено с радиаторите :lol: и плаща голяма сметка за ток.
Уж патрон, имало кой да го мисли, а се оплаква от цената на пелетите.
Я му дай оферта за преработка на системата да видим дали ще я хареса.
чет мар 31, 2022 3:51 pmnork написа:

Естествено.... Защото утре ще сложи само ТП, без буфер, конвектори и ще пищи що седи на студено с радиаторите :lol: и плаща голяма сметка за ток.
Вече му е обяснено защо би пищял.
чет мар 31, 2022 2:54 pmТрифон П.Трифонов написа:
...............
Вкараш ли я във високотемпературен режим, следващите въпроси ще са от сорта- големи сметки с ТП.
Радиатори обикновено се смятат за източник на твърдо гориво. Температурите са от 60 нагоре.
.......
...не просто да му метна някакъв лаф.

Не че не могада му направя оферта, но ще е само виртуална- офертьор без портфейл съм.
Самият аз очаквам оферта от специалист.
За разлика от Янко, не само знам, че искам, ами знам какво и как го искам, освен това и защо го искам.
Затова се опитвам да му помогна, като му показва по скоро пътят, с по малко конкретика и козметика.
В общи линии, предното ми мнение би трябвало да го е ориентирало.
Димитър Димов - специалист
чет мар 31, 2022 5:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет мар 31, 2022 3:51 pmnork написа:

Вече му е обяснено защо би пищял.
чет мар 31, 2022 2:54 pmТрифон П.Трифонов написа:
...............
.......
...не просто да му метна някакъв лаф.

Не че не могада му направя оферта, но ще е само виртуална- офертьор без портфейл съм.
Самият аз очаквам оферта от специалист.
За разлика от Янко, не само знам, че искам, ами знам какво и как го искам, освен това и защо го искам.
Затова се опитвам да му помогна, като му показва по скоро пътят, с по малко конкретика и козметика.
В общи линии, предното ми мнение би трябвало да го е ориентирало.
Старши,що ти требваше да са връщаш у форума с писанията си та да разбунваш само духовете? :partyman:
чет мар 31, 2022 8:53 pmДимитър Димов написа:

...,що ти требваше да са връщаш у форума с писанията си та да разбунваш само духовете? :partyman:
Трябва ли да си ходя?
Димитър Димов - специалист
чет мар 31, 2022 9:04 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет мар 31, 2022 8:53 pmДимитър Димов написа:

...,що ти требваше да са връщаш у форума с писанията си та да разбунваш само духовете? :partyman:
Трябва ли да си ходя?
'ного истини казваш,ама на много хора им бъркаш в г@зъ (не само в тази тема) и им разваляш рахата та ...Дано не мине виртекс с гумичката.
чет мар 31, 2022 9:21 pmДимитър Димов написа:

'ного истини казваш,ама на много хора им бъркаш в г@зъ (не само в тази тема) и им разваляш рахата та ...Дано не мине виртекс с гумичката.
Това означава, че не съм много зловреден за Форумът.
Ничий гъз не ме интересува. Който го сърби, да си му намери колаят.
В тази тема опитвам да помогна на Янко. Не съм го разузнавал- загубил съм темпо, а и винаги съм безкористен.

Тема "Възможна ли е хибридна система помпа/пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: