• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
Да речем че месечните сметки не са проблем. Има колизия с физиката. Енергия с най-малко загуби се пренася, когато тя е във вид на електричество. Инсталацията Ви за разпределение на енергията във вид на електричество по стаите вече е изградена, и не се нуждае от допълнителна инвестиция. Радиатори или конвектори така и така ще се купуват, и инвестициите са съизмерими. Устройството, с което електрическата енергия се превръща в топлинна вече отпада, тъй като няма да е едно, а ще има във всяка стая и ще работи според зададените за стаята параметри. Значи, елиминираме и загубите от пренос на топлинна енергия от котлето до стаите. Сега по ясно ли е, защо електрическото котле е оксиморон(дървено желязо). Но търговеца е задължен да предлага и дървено желязо на клиентите.
пон юни 21, 2021 6:44 amfbr написа:
Да речем че месечните сметки не са проблем. Има колизия с физиката. Енергия с най-малко загуби се пренася, когато тя е във вид на електричество. Инсталацията Ви за разпределение на енергията във вид на електричество по стаите вече е изградена, и не се нуждае от допълнителна инвестиция. Радиатори или конвектори така и така ще се купуват, и инвестициите са съизмерими. Устройството, с което електрическата енергия се превръща в топлинна вече отпада, тъй като няма да е едно, а ще има във всяка стая и ще работи според зададените за стаята параметри. Значи, елиминираме и загубите от пренос на топлинна енергия от котлето до стаите. Сега по ясно ли е, защо електрическото котле е оксиморон(дървено желязо). Но търговеца е задължен да предлага и дървено желязо на клиентите.
Е как да речем?
нед юни 20, 2021 4:51 pmivo_binev написа:
... за съжаление ми е къс джоба ...
Загубите на енергия как да ги коментираме, след като те се губят у дома, освен някои по особени случаи.
Бях нахвърлял едни груби сметки, но явно са изгоряли със сухото. Здраве да е!

А, сичко е тук, извинявам се, а бавния нет не е оправдание!
Christo - майстор
Има проста формула за превръщане на количество електричество в топлина. Учи се някъде до осми клас по физика. От тази гледна точка, всички отоплителни уреди, базирани на някакъв вид загряване на някакви реотани са еднакво ефективни. Отпадат всички рекламни фокуси. Те са предназначени за шарани, които са пропуснали урока по физика. Отоплението с ток не е съвсем безсмислено, защото една духалка струва трийсетина лева. Като се скапе, други трийсет лева и така. Един читав климатик се върти около два бона. Ако се скапе, трудно ще се размине с трийсет лева за ремонт. За да излезе сметката с климатика, трябва да минат един-два сезона. Ако сме квартиранти за две години, няма да си слагаме климатик. Ако мислим дългосрочно, климатик или термопомпа..... Като слагаме между тока и топлото котли, тръби, радиатори, помпи и други джаджи, само влошаваме финансово сметката и увеличаваме нещата, които могат да се скапят. В края на краищата, парите са си твои и можеш да си ги изхарчиш, както намериш за добре.
ivo_binev - напреднал
Благодаря за отговорите!Разпитах на още няколко места , наистина никой не ми препоръча такъв вид захранване.
А и честно казано не знаех че има ТП на такива цени.
Миналата година едни хора от Пловдив на които това им е работата, ми казаха за тп да глася пине 15клв.И аз от тогава изобщо не го считам като вариант.По това време още ляхме плочи и имах съвсем други неща на главата , та не съм се задълбочавал много много.
Идеята за тп ми харесва.
След някоя година примерно ще мога да сложа и слънчев колектор , и система за охлаждане ..
Дали бихте препоръчали някаква конкретна?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Ел. котле - изчисление за разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: