• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Sybev - напреднал
пет яну 09, 2026 12:10 pmRakeem написа:
За ВК на отоплителния кръг мислих да сложа, но реално там не ме притеснява, че хипотетично би имало циркулация при неработещи ЦП, тъй като реално те няма да работят, единствено при първоначалния пуск на системата, докато ТП загрее буфера, после ще работят постоянно, а ако усетя нежелана циркулация ще врътна крановете на топлата преди помпите.
Всъщност за тия помпи на отоплителните кръгове как ще ги контролираш. Изобщо ще ги контролираш ли или постоянно ще въртят. Важно е да се уточни според мене защото:
1. Ако въртят постоянно и всички радиатори са ти затворили... лошо. В такъв случай не забравяй да си оставиш радиатор без термовинтил, та през него да циркулира постоянно водата или пък байпас между двете линии да отваря, когато всичкото радиатор затвори и качи напора.
2. Ако ги управляваш и в даден момент спрат циркулацията тогава ако нямаш ВК ще ти върти водата през този кръг, но това е според мен хубав ефект, защото винаги имаш "чакаща" топла вода в магистралата. Интересно е обаче същия сценарии, но при дефрост на машината. Теоретично може да засмуква от тези линии особено от тази линия с голям напор за втория етаж и там вече според как са ти входове/изходи на буфера (в една от темата говореха за ламинарни течения мисля беше (не знам)) да се получат изстудявания на водата идваща от радиаторите. Обаче до колко ще го има, дали ще го има, дали ще е осезаем този ефект...
пет яну 09, 2026 7:02 pmSybev написа:

Всъщност за тия помпи на отоплителните кръгове как ще ги контролираш. Изобщо ще ги контролираш ли или постоянно ще въртят. Важно е да се уточни според мене защото:
1. Ако въртят постоянно и всички радиатори са ти затворили... лошо. ..
Защо, кога ще се случи това, колко пъти в сезона и кавки са последствята от това "лошо"?
Sybev - напреднал
пет яну 09, 2026 7:10 pmТрифон П.Трифонов написа:

1. Ако въртят постоянно и всички радиатори са ти затворили... лошо. ..
Защо, кога ще се случи това, колко пъти в сезона и кавки са последствята от това "лошо"?
Горното при условие (както съм го написал), че няма постоянно отворен кръг през където да циркулира водата или няма байпас между подаваща и връщаща вода.
Иначе колко често ще се случва, не мога да кажа, зависи, как са оразмерени радиаторите, дадения кръг обслужва само спални (зависи как е проектирано), хубаво изложение и слънцедобив през прозорците. Има варианти. Може и да не се случи въобще. Просто представих неблагоприятен сценарии. А иначе последствията, знам че е реторично, но все пак... нямаме дебит, увеличаваме напора, някое съединение може да прокаме, особено ако е с пропиленгликол или пък да прецака ЦП.
пет яну 09, 2026 7:35 pmSybev написа:
... Просто представих неблагоприятен сценарии. А иначе последствията, знам че е реторично, но все пак... нямаме дебит, увеличаваме напора, някое съединение може да прокаме, особено ако е с пропиленгликол или пък да прецака ЦП.
Боже,
Пази всички ЦП, които са застрашени от такава участ!
Уж реторично, но все пак, и отново същата.....
Sybev - напреднал
пет яну 09, 2026 7:44 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ако не е така обясни и коригирай горното. Много работи не знам и може да пиша глупости. Най-малкото на мен ще е полезно.
Не, няма. Зрънцето на съмнението е посято, писали сме много, а ти сам ще намериш истината.

Мога ли за всеки пореден....

пп. Жокер- ползваш термина "напор", а тук имаме циркулационна помпа. Част от "обяснението".
Rakeem - напреднал
1. Ако въртят постоянно и всички радиатори са ти затворили... лошо. В такъв случай не забравяй да си оставиш радиатор без термовинтил, та през него да циркулира постоянно водата или пък байпас между двете линии да отваря, когато всичкото радиатор затвори и качи напора.
2. Ако ги управляваш и в даден момент спрат циркулацията тогава ако нямаш ВК ще ти върти водата през този кръг, но това е според мен хубав ефект, защото винаги имаш "чакаща" топла вода в магистралата. Интересно е обаче същия сценарии, но при дефрост на машината. Теоретично може да засмуква от тези линии особено от тази линия с голям напор за втория етаж и там вече според как са ти входове/изходи на буфера (в една от темата говореха за ламинарни течения мисля беше (не знам)) да се получат изстудявания на водата идваща от радиаторите. Обаче до колко ще го има, дали ще го има, дали ще е осезаем този ефект...
В моя сценарий няма такава опасност, тъй като на 1вия кръг няма да имам термоглави, поради липсата на необходимост от такива.
На 2рия имам нужда от термоглави само на двата радиатора в спалните(тъй като за южни) като едната е с преход към хол с още един радиатор, отделно баня и още един на 3ия етаж с потенциал за още един в друга стая(която към момента не се отоплява) и на практика ако затворят и двата, 2рата помпа ще продължи да подава към останалите радиатори.
В случай, че всички радиатори са с термоглави се слага диференциален(байпасен) клапан, но принципно е хубаво поне един радиатор да няма термоглава, примерно лира в банята.
Не съм се интересувал за автоматизирано управление на ЦП, тъй като нямам нужда от такова, но модерните помпи си имат режими като пропорционално и константно налягане, при което помпата сама си редуцира дебита, като усети повишено съпротивление(при затваряне на термоглави).
radius - майстор
Чакай ти цирк. помпа да ти регулира нещо, това е сигурна рецепта да объркаш ТП. Ако си на дърва, пелети - може би. При мен 2 умни алфи бичат на макс и проклинат съдбата си.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, помпи след хидр. съединител/буфер няма как да объркат ТП, но и моите две след буфера си работят на постоянна скорост, защото нямам задвижки на конвекторите, но дори и да има, може да се мине само с температурни настройки, ако му разбираш
Rakeem - напреднал
пет яну 09, 2026 11:18 pmradius написа:
Чакай ти цирк. помпа да ти регулира нещо, това е сигурна рецепта да объркаш ТП. Ако си на дърва, пелети - може би. При мен 2 умни алфи бичат на макс и проклинат съдбата си.
Е темп. на връщата към буфера с какво да я регулираш, освен чрез помпите? При котли е относително все тая, ама при ТП все си мисля, че трябва да се стремим към някакво оптимално делта-т.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: