пет яну 09, 2026 12:10 pmRakeem написа: За ВК на отоплителния кръг мислих да сложа, но реално там не ме притеснява, че хипотетично би имало циркулация при неработещи ЦП, тъй като реално те няма да работят, единствено при първоначалния пуск на системата, докато ТП загрее буфера, после ще работят постоянно, а ако усетя нежелана циркулация ще врътна крановете на топлата преди помпите.Всъщност за тия помпи на отоплителните кръгове как ще ги контролираш. Изобщо ще ги контролираш ли или постоянно ще въртят. Важно е да се уточни според мене защото:
1. Ако въртят постоянно и всички радиатори са ти затворили... лошо. В такъв случай не забравяй да си оставиш радиатор без термовинтил, та през него да циркулира постоянно водата или пък байпас между двете линии да отваря, когато всичкото радиатор затвори и качи напора.
2. Ако ги управляваш и в даден момент спрат циркулацията тогава ако нямаш ВК ще ти върти водата през този кръг, но това е според мен хубав ефект, защото винаги имаш "чакаща" топла вода в магистралата. Интересно е обаче същия сценарии, но при дефрост на машината. Теоретично може да засмуква от тези линии особено от тази линия с голям напор за втория етаж и там вече според как са ти входове/изходи на буфера (в една от темата говореха за ламинарни течения мисля беше (не знам)) да се получат изстудявания на водата идваща от радиаторите. Обаче до колко ще го има, дали ще го има, дали ще е осезаем този ефект...