Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mtodorov - помощник
Здравейте. Искам да попитам вещите по въпроса с отоплението редно ли е при 42 киловата инсталирана мощност на радиаторите и отделно 200 литра бойлер със серпентина да монтирам пелетерм v2 30kw.Аз съм коментирал въпроса с lazar ganev на място но си поиграх да преброя броя на ребрата и лирите преди да се реша да закупя съответния котел. Благодаря ви предварително.
filmatoplo - майстор
Зависи от мн неща :? :) , котела ще се опитва да компенсира с горивото нужно му за мощност 40 клв , в по студени дни ще работи постоянно все на оптимална -максимална мощност за да покрива топлозагубите .Ако има стаен термостат ,термоглави по радиаторите , и ел клапан на серпентината на бойлера , така част от консуматорите в даден момент може да не консумират топлина , и котела ще е около 30 киловата мощност .Това е само на теория , на практика нещата може да са по-лоши или по-добри , ако жилището е изолирано , и глидерите са надценени -нещата клонят към добре.В най- лошия случай котела ще изразходва пелети на макс по каталог , в по-добрия ще даде известна икономия в по топли дни. :wink:
mtodorov - помощник
Става въпрос за къща с РЗП 380 кв.м от които активно ще се отопляват реално не повече от 280. Изолация 10 см и пвц дограма с ка стъкло :). Едното помещение е 60 кв.м с височина 3.80 и доста остъклено.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз няма да се обаждам, за да не влияя :)
mtodorov - помощник
LazarGanev напротив твоето мнение също е важно :) Сега изнасям данни точно за мощността на радиаторите. Къщата ти я видя:)
filmatoplo - майстор
Който го е видял на место , той е преценил :) .Мисля че веднъж сме го обсъждали някъде -за голямото пространство с вътрешно стълбище ли беше , затова и по високия таван :? :) .
mtodorov - помощник
Хола е голям но не е с вътрешно стълбище :)
Е, точно защото съм си казал мнението не исках да се намесвам, но щом искаш - пак ще повторя:
1) - не бива да робуваш на броя на глидерите - теможе да са презапасени, а може и да са недостатъчни - ще се провери. Аз например обичам малко да преоразмерявам, на много места съм срещал крайно недостатъчен брой. При избора на котел е по-важно да съобразиш топлозагубите
2) има огромна разлика между избор на пелетен котел и котел на дърва да речем или въглища. Котелът на дърва може да е с голяма мощност, но трудно се зарежда, дървата не са сухи и реално не се ползва каталожнатта му мощност. Докато при котел на пелети, газ, нафта зареждането е постоянно, качеството - също и ефекта е съвсем друг. Пресен пример е случаят на akachev - котелът му Солитех има мощност 46кВт на въглища и 28кВт на дърва и изобщо не е топлел къщата. Сега Пелетерма съм го ограничил на 15кВт, у тях е перфектно, а котелът изобщо не работи постоянно, а си вклюва и изключва. Имах желание да го огранича още, но предстои захлаждане, така че за
сега го оставям така. Площта, която отоплява е към 260м2 колкото твоята, mtodorov.
3) ако погледнем от трета страна - този котел на пълна мощност харчи по 6,8кг/час по каталог. Това прави:
6,8х 24х30=4896кг пелети на месец. Умножено по средна цена 350лв/тон, това прави 1713,60лв/месец. Аз мисля, че в тези времена, дори и половината от тази сума би стреснала всеки като месечна сметка за отопление. Защо тогава е нужен по-голям котел?
4) погледнато реално за тази площ (280м2) може да върши работа както котел 45кВт, така и котел 20кВт, като единият ще работи повече на минимална мощност, а другият - повече на максимална мощност, а пък е известно, е КПД на котела е най-висок при максимална мощност, а при минимална пада доста надолу. освен това с малкия котел имаш възможност да изключваш стаи за икономии, а при големия котел си ограничен
5) погледнато от гледна точка на комфорта - много по-добре е котелът да работи постоянно на ниска мощност и радиаторите да излъчват, макар и слабо, отколкото котелът да работи с дълги почивки, през които радиаторите не излъчват. Големият котел обаче не може да работи с ниска мощност.
Но - akachev обеща да се включи в темата и да изкаже мнение от първа ръка за отоплението на 260м2 + 300л бойлер с 15кВт мощност :)
Ahmakov - специалист
LazarGanev написа:
Споко Жоре, знаеш че има и неоторизирани - идват навреме, пишат ти фактура, пък после Ерато плаща, щом оторизирания не може да реагира навреме :wink: . Пък иначе гаранцията си важи, просто ще е удължена за сметка на производителя... :)

Малко извън темата, но може ли малко подробности как става това? Това, приложимо ли е и за друга техника? Смятам, че ще е полезно, да се знае от повече хора. Благодаря.
Не навсякъде важи. За друга техника въпросът с гаранцията е по-стриктно уреден :wink:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: