Моят ДБ съд е като този на снимката. Идеята е да нахакам една медна тръба (нарисувана е в св. лилаво) която да навлиза на 2 см. под работното ниво на водата в Съда. Както се вижда аз си имам една оставена тръба за връзка с атмосферата, която е ползвам и за доливане на вода в системата. От корозия не се притеснявам защото всичко ми е неръждавейка, бойлер, тръби, ДБ съд. По ме претеснява, че помпата от време на време сега засмуква по някой мехур въздух. Какво ще кажете ако направя тази малка интервенция ще се получат ли нещата?
нед мар 31, 2019 1:46 pmivanov_km написа: Моят ДБ съд е като този на снимката. Идеята е да нахакам една медна тръба (нарисувана е в св. лилаво) която да навлиза на 2 см. под работното ниво на водата в Съда. Както се вижда аз си имам една оставена тръба за връзка с атмосферата, която е ползвам и за доливане на вода в системата. От корозия не се притеснявам защото всичко ми е неръждавейка, бойлер, тръби, ДБ съд. По ме претеснява, че помпата от време на време сега засмуква по някой мехур въздух. Какво ще кажете ако направя тази малка интервенция ще се получат ли нещата? Untitled.pngКакво означава ,,помпата засмуква мехурчета,,?Спира циркулацията? Да ако е така то това може да е вероятна причина,но по скоро имаш проблем с напора на помпата.Това може да се оправи ако преместиш съда максимално високо до нивото на долния ръб на колектора или пуснеш помпата на по висока скорост,или при спряла помпа и източен колектор в ДС да долееш антифриз до по високо ниво,почти догоре да го напълниш,но да остане разстояние м/у тръбичката от колектора до горно ниво в покой на ДС.Може да предприемеш и комбинация от тези варианти.Краен вариант е подмяна на помпата ,примерно от 25/4 на 25/6 ,соларна с неръждаем ротор ,цена около 110 лева.За тръбичката ,която е за пълнене ако не е херметически затворена ще губиш течност през нея от изпарение .Там в ДС течността достига до 70/80/90 градуса.За правилното функциониране на ДБ системата тази тръбичка не е нужно да я има освен за пълнене.