Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobi65 - специалист
Вичи написа:
Не съм сигурен. Дойде настройчик от фирмата, момчето очевидно си разбираше от работата, закачи сондата, игра си около час и ми показа показанието на дисплея на уреда - показваше 92 %, това е и в спецификацията на котела. Пробвах с два вида пелети, относително добри, дават и 4.8 на едните 5 квч/кг на другите. Средно, за 2-3 тона постигнах 3.36 с едните и 3.43 с другите. Някой лъже или производителя на котела, или тези с пелетите. Вероятно и едните и другите.
:

Поздрави и от мен.. добър резултат.. , интересно ми стана как засече и изчисли тази стохности 3.36 и 3.43 кв от килограм.. топломер ли имаш? Сподели.
Виж тези постове , а и цялата тема може да откриеш нещо което с което
да си подобриш още котела..
viewtopic.php?f=10&t=53340&start=80
vrangelov - специалист
Вичи написа:
Не съм сигурен. Дойде настройчик от фирмата, момчето очевидно си разбираше от работата, закачи сондата, игра си около час и ми показа показанието на дисплея на уреда - показваше 92 %, това е и в спецификацията на котела. Пробвах с два вида пелети, относително добри, дават и 4.8 на едните 5 квч/кг на другите. Средно, за 2-3 тона постигнах 3.36 с едните и 3.43 с другите. Някой лъже или производителя на котела, или тези с пелетите. Вероятно и едните и другите.
И едните малко и другите малко, и газанализаторът малко. Това, че котела е бил настроен с газанализатор е голям плюс, но не е задължително тази настройка да важи и за двата вида пелети, които си ползвал. Промяната на тягата на комина също оказва някакво влияние. Имаш ли регулатор на тягата? Също така е важно на коя степен работи горелката и за колко време. Това според мен в твоят случай е най-важното. Наблегни на него.
Най-икономична ще е на степента, на която газанализаторът е показал най-висок КПД. Неговото КПД не е толкова точно колкото това на топломера, но е ориентировъчно и е много важно за добрата настройка.
Това, че имаш буфер е другият ти голям плюс. Причината, поради която се слага буфер е да стои котелът максимално дълго на "най-добрата" степен. Каква е логиката при буферът? Котелът се пали, пълни го до горе, после се гаси и ги чака да се разреди до край и тогава се пали отново или нещо друго. Това, че имаш подово е третият ти плюс. Подовото също е един вид буфер и помага да се удължат паузите на котела.
filmatoplo - майстор
Почти невъзможен разход, за 150 дни се пада по около 16 кг, да не греша нещо
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
Почти невъзможен разход, за 150 дни се пада по около 16 кг, да не греша нещо
Не искам да си подавам меките части там, където специалистите си мерят оръжията, но ще споделя и аз моите "фифти сентс":
Котела ми е Pellets Fuzzy Logic 2 с мощност 15 kW и в края на миналия отоплителен сезон направих следния експеримент: при относително топло време и без нужда да се отоплявам напълних бункера на котела до горе, затворих крана на инсталацията към радиаторите и така котела работи 48 часа, като загряваше сао 80 литра бойлер и себе се, т.е. котела и неговите загуби. След 48 часа работа допълних 25 кг. пелети, за да "зануля" бункера. Да направя този опит ме подтикна факта, че в топллите дни най-топло е в гаража, където е котела, т.е. котела топли сам себе си.
Както вече писах моят котел с мощност 15 kW, а колегата ползва за отопление 30 kW котел, Pellets Fuzzy Logic 2 е уж икономичен, с високо КПД, с кислороден сензор и регулира мощността от 20% до 100% през 1% и пак изгаря 12 кг пелети за 24 часа, а 2 пъти по-мощен по-неикономичен котел отопляващ 200м2 жилище изгаря по 16 кг пелети на 24 часа...
Е изводите ги оставям на Вас!
Вичи - специалист
Боби, меря с два турбинкови топломера - единия на котела, втория на бойлера, разликата е енергията за отопление. Уредите са минали метрологичен контрол. Температурите (подаваща и връщаща) ги следя и с други термометри, само в котелното съм накичил 12 бр.. Дебита не го следя контролно, но съвпада с характеристиката на помпата. Смятам, че газоанализатора мери степента на изгаряне, а не калоричността на пелетите, а още по - малко КПД на системата.

vrangelov, тягата е функция на външната температура, каквато - такава. Котела все пак има вентилатор на димните газове и спрямо неговия напор естествената тяга е относително малка, а и нямам наблюдение при по - топло време да работи с по - ниско КПД. Горелката работи on - off, на максимална мощност, при която е и настройката с газоанализатора. Управлявам през буфера - като се напълни спира, като се изпразни тръгва. При -20 гр. се включваше около 4 пъти на ден, при 0 - 5 гр. веднъж. За около 45 мин. - 1час. С това, надявам се, отговарям и на колегата s_s1.

Филме, всъщност 140 дни и около 18 кг./ден. За това заслуга имат и твоите съвети. Благодаря, за което!
filmatoplo - майстор
Имам някакъв спомен, ако можеше да го видя поне на снимка котелното.
Вичи - специалист
filmatoplo написа:
Имам някакъв спомен, ако можеше да го видя поне на снимка котелното.
Имах предвид постовете ти, иначе не се познаваме.
Zoro5 - специалист
Вичи написа:
...8335 квч от началото на сезона, в т ч. БГВ средна калоричност след котела 3.43 квч/кг, при 21 - 22 градуса със подово...
Колко ти излиза като цена на кВтч ? Според данните излиза ,че средната мощност е само 2.6кВт , което естествено е заради топлите дни. Явно и изолацията на жилището е много добра (къща ли е?). Правил ли си замервания при максимално напрегната система - например няколко дни с -10оЦ ? КПД-то излиза ,че е 70% , но то всеки производител като послъже с 10% и се връзва сметката. Ако тръгнеш да протестираш, ще ти обясняват ,че то се измервало при нам'кви'си специални условия. :)
vrangelov - специалист
Вичи написа:
...
vrangelov, тягата е функция на външната температура, каквато - такава. Котела все пак има вентилатор на димните газове и спрямо неговия напор естествената тяга е относително малка, а и нямам наблюдение при по - топло време да работи с по - ниско КПД. Горелката работи on - off, на максимална мощност, при която е и настройката с газоанализатора. Управлявам през буфера - като се напълни спира, като се изпразни тръгва. При -20 гр. се включваше около 4 пъти на ден, при 0 - 5 гр. веднъж. За около 45 мин. - 1час. ...

Здравей Вичи,

При теб освен липсата на регулатор за налягане, всичко изглежда перфектно, правено със старание и внимание към детайлите. Просто не виждам какво повече може да се направи. Явно котелът толкова си може.

Поздрави!
Вичи - специалист
Zoro5, Сметката е проста: Пелетите лятото струваха 320 лв./т. 32ст/3.43 = 9.3 ст./кВч. Да, изолацията е много добра. Всъщност нещата са комплексни - изолация, котел, инсталация, дограма, изложение. Ако някой има интерес мога да понапиша. Нито котела е вълшебен, нито пелетите. Всъшност аз май имам най - нисък добив на енергия от килограм пелети, вероятно защото не са много колегите, които мерят с топломери.

vrangelov, както казах, мисля, че втория вентилатор, регулира тягата - все пак той е свързан с управлението и неговите обороти също се настройват. Не вярвам, че има пелетен котел, който в извън лабораторни условия работи с КПД над 90%.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: