Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб апр 16, 2022 8:33 amplam 12 написа:
изкарах две години със слънчев панел и дрейнбег система но сега го пускам на ново и греда панела ми се е запушил с ръжда. Опитвам се да прекарам вода през него но не става. Бойлера със черните тръби е пуснал толкова ръжда че чак се уплаших. Ще го сменям с хромникел

При Drain back е така - привидно евтино и сигурно, а реално скъпо и с проблеми :-D
съб апр 16, 2022 8:33 amplam 12 написа:
какво да правя с панела на СЪНСИСТЕМ е.
А филтри няма ли по системата? Ако се стигне до смяна - смени и марката :wink:
Andri01 - майстор
При DB системата филтрите не вършат работа!! Спасението е неръждаеми серпентини! Това важи и за системите под налягане. При тях филтрите се запушват и...
шоп - майстор
Сменяй бойлера с неръждаем.
Панела го промии хубаво с вода под налягане от чешмата или водоструйка, но все пак следи нялагането да е под работното ( обикновенно 10 бара)
съб апр 16, 2022 9:08 amAndri01 написа:
При DB системата филтрите не вършат работа!! Спасението е неръждаеми серпентини! Това важи и за системите под налягане. При тях филтрите се запушват и...
Андри, системата ми е под налягане, знаеш.
500+80 литра с черни серпентини.
Да качвам ли пак снимки и видео на бистра течност?
Ей сега токвам на секундата, само за теб и в този момент, а после ще те глобявам от бурето!!!
Andri01 - майстор
Куче с кремвирш ще плашиш!! Ми ела де,...ако ти стиска! :lol: :lol: :partyman:
plam 12 - помощник
Ох панела е спасен , реално 5 часа си играх да го пробия до като излезе ебати черната утайка, направо съм шокиран #-o , промита е цялата система без серпентината на бойлера поръчан е хромникеловия и чак тогава ще закачам тръбите .Смятам да налея пропилен гликол и дестилирана вода за -30 градуса и така да карам ..... не знам като се замисля каква инвестиция излезе... заслужава ли си. Лек ден.
Andri01 - майстор
Това е окалина от навиването на серпентината. По същата причина преди години върнах един бойлер на "Теси". като дойдоха от сервиза ,се хванах аза главата ,кат ом показах какво излиза от серпентината. Върнаха ми парите и взех с неръждаема серпентина на "Елдом".
шоп - майстор
съб апр 16, 2022 5:07 pmplam 12 написа:
.Смятам да налея пропилен гликол и дестилирана вода за -30 градуса и така да карам
Каква е логиката?
Нали затова си с ДБ
resistbody - майстор
Какво ви е мнението, количество срещу качество... ?
Трябва да топля 400л бойлер. 2бр Bosch/Висман по около 1000-1200лв броя, или 4бр Елдом/Теси и подобни от 600лв броя ?
Миналия ден ми развиваха теории, че тръбните били по-дбри от плоските, но преди малко четох един немски документ в който пишеше, че плоските са по-добри.. особено при ниски температури, скреж и сняг..

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: