• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
чет ное 01, 2018 8:20 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет ное 01, 2018 8:12 pmradius написа:
чет ное 01, 2018 4:31 pmLazarGanev написа:
Че къде си видял бистра вода в отоплителна система?

В моята... преди да закача джилезните серпентини на тесито :axe:
А какво беше закачено преди това?
Само благородни материали - туй хром-никел, туй ппр, pex, медно-цинкови сплави и малко халумин :lol:
P.s. благородни материали да не се бърка с благородни метали
Последна промяна от radius на чет ное 01, 2018 10:16 pm, променено общо 1 път.
чет ное 01, 2018 10:07 pmradius написа:
...
Само благородни материали - туй хром-никел, туй ппр, pex, медно-цинкови сплави и малко халумин :lol:
Хахаааа, само с ППРто и РЕХа ни мойш излъга братята в Максуда.
Разбрах та де.
fox_vt - майстор
Шопе колко вода събира една мокра тръба. Принципно директното загряване на водата е най добре като маркуч пълен със черна вода. Но това е инертно ,един прост меден колектор без покритие събира по малко от литър вода алуминиевия събира 3,5 литра като медния тръгва много по бързо. Топлинната тръба не разчита на загряване на вода а на изпарение и втечняване пренос на топлина като на климатика. Затова топлинната тръба тръгва веднага за разлика от мократа. За температурите си прав но енергията необходима за един литър вода е една и съща. Но при мократа тръба губиш енергия от обратното излъчване директно от водата която директно си загрял. Топлинната тръба не губи нищо от водата просто защото няма загрята вода без изолация,един вид пренася се енергия и колкото енергия влезе във водата не може да се загуби. Но наистина и двете си имат + и -
шоп - майстор
По спомен тръба ф58х1800 събира почти 3л вода

Имам и вакуумни колектори с U тръба. Сравнявал съм ги с мократа. Инертността я има, но е малка. Мократа тръгва сутрин 10-15 мин след U тръбата, но и вечер работи повече, докато другата цикли и спира.

За мен и двата горни типа са добри, но мократа бие отвсякъде по цена.
fox_vt - майстор
Ехее то бая вода събира. Зимата колко и пада температурата сутрин гледал ли си че ми е любопитно колко изстива. Системата с мокри тръби при тоя капацитет ще глътне много пропилен гликол.
Evgeniy - майстор
Мисля, че 2.2 литра събира.
Моят колектор мокра тръба работи без никакви защити срещу замръзване от 2012 година на дрейнбек, като се източва до отворите само, а в тръбите си остава и никакъв проблем. Сменил съм една тръба, но не поради проблем, а защото скрежта се разтопяваше най бързо на нея и ме усъмни качеството на вакуума.
Обратното излъчване зависи единствено от температурата вътре в тръбата. Дали ще го загубиш преди топлото да отиде до водата или след това май е все едно.
шоп - майстор
пет ное 02, 2018 8:36 amfox_vt написа:
Системата с мокри тръби при тоя капацитет ще глътне много пропилен гликол.
Нямам и капка пропилен гликол. 100% водичка. Системата е копирана 1/1 от Евгении.

Свързващите тръби са под наклон и всичко се източва в дрениращ съд, който е на топло. Вода остава само във вакуумните тръби и много малко в колектора.

По спомен под 5 градуса не съм засичал водата във вакуумните тръби, но то и миналата зима под -15 нямаше.
Hursa - майстор
Извинявам се, че се включвам, но темата ми е любопитна :)
пет ное 02, 2018 8:09 amfox_vt написа:
Топлинната тръба не разчита на загряване на вода а на изпарение и втечняване пренос на топлина като на климатика. Затова топлинната тръба тръгва веднага за разлика от мократа. За температурите си прав но енергията необходима за един литър вода е една и съща. Но при мократа тръба губиш енергия от обратното излъчване директно от водата която директно си загрял. Топлинната тръба не губи нищо от водата просто защото няма загрята вода без изолация,един вид пренася се енергия и колкото енергия влезе във водата не може да се загуби.
Мисля, че изводите са погрешни. Но може би говорите за друг тип вакуумна тръба (с "топлинна тръба") за слънчев колектор?
До колкото разбирам Evgeniy и шоп, а и аз като ги прочетох - имаме предвид вакуумна тръба състояща се от две стъклени тръби "една в друга" (всъщност може да се изработва и от една тръба, но не е в това въпроса) и "създаден" вакуум в така образувалото се пространство между двете тръби (с херметизация на това пространство в двата края на тръбата). Като във варианта с топлинна тръба - вместо запълване на вътрешната тръба с топлоносител - в нея се монтира "топлинна тръба".
Поне аз имах предвид това
Изображение
Или двустранно "отворения" и вариант.
Вие каква имате в предвид?
fox_vt - майстор
Точно две стъклени тръби като термос вакумирани и във тях вкарана топлинна тръба. Същата тръба като топлинните тръби на процесорите в лаптопите. Цикълът е изпарение и втечняване. Доколкото съм чел тук там изпарението започва при 30 градуса и моментален трансфер на топлина към колектора. Затова са неимоверно по бързи и малко инертни.
fox_vt - майстор
Системата няма да е дрейнбег като трябва да издържи до -30 .
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Свързване на два бойлера към едно колекторно поле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: