• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
kuuuuuul написа:
Аз за това вече избягвам да пиша в този форум.Но все пак ако някой който е специалист по въпроса за компресорите и прочете нека ми обясни на лични. :partyman:
Ти вече определи за себе си кой е специалист и кой не, отделен е въпросът, че не е ясно по какви критерии - имаш достатъчно много "захапки" за да седнеш и да четеш. Ако си мислиш, че някой ще ти изнася безплатни лекции си в дълбока заблуда, евентуално допускам някой "търговец" да седне да те навива какви са предимствата на предлаганата от него машинария, но се съмнявам и в това.
4799inpl64 - специалист
preslav написа:
kuuuuuul написа:
Аз за това вече избягвам да пиша в този форум.Но все пак ако някой който е специалист по въпроса за компресорите и прочете нека ми обясни на лични. :partyman:
Ти вече определи за себе си кой е специалист и кой не, отделен е въпросът, че не е ясно по какви критерии - имаш достатъчно много "захапки" за да седнеш и да четеш. Ако си мислиш, че някой ще ти изнася безплатни лекции си в дълбока заблуда, евентуално допускам някой "търговец" да седне да те навива какви са предимствата на предлаганата от него машинария, но се съмнявам и в това.
Имах една учителка в пьрви клас-така ни учеше колко е едно плюс едно.и ти така като гледам,един пост 20реда,поучителен,браво.тук сме самодейци и тьргаши,ама давай го по така,не от толко високо
6osi6 - майстор
radius написа:
В тази таблица може ли да ми обясните тези Step 1, Step 4 и Step 7 какво са, че не намирам откъде съм я взел.
Това е за управление на воден поток, който и без това си ограничил достатъчно. Може да сметнеш колко е КОП и в коя стъпка си. Данните са за 80-90 Hz номинална мощност.
https://planetaklimata.com.ua/instr/Mit ... a_Book.pdf
radius - майстор
Мерси за линка, от там е.
На сплит системите дават min, med, max, а за моноблоците е тези стъпки.
STEP7 :Maximum performance required when I/F is connected.
STEP4 :Medium performance required when I/F is connected.
STEP1 :Minimum performance required when I/F is connected.
Какво е това I/F?
radius - майстор
preslav написа:
Та, какво би помогнал един "буфер" в една система от източник на топлина, преносител, помпа и разходвач на топлина? ... времето на циклене на термопомпата ще настъпи по-късно, но след това всичко ще си цикли както до сега.
Виж как го разбирам аз. Примерни данни:
Подаваща 35С, връщаща 30С, 160л буфер. Какво се променя? Началното загряване на буфера не го обсъждаме, защото е еднократно и не ни топли. Когато е спряла машината и водата се е охладила до 27С например. Да кажем, че буфера не е с идеален топлообмен и там е 28С водата. ТП почва да топли с 35С. За да затопли и тези литри в буфера до 34С, ще са и нужни 949 вата. Смятам с коефициенти за 50/50 вода/гликол. Та тези 949вата, ако е работила с 3 кВ мощност ще ги топли 20минути. Отделно има да топли и подовото. След като затопли всичко до 35/30 градуса и спре, буфера ще отдава топлината си в пода и това ще отдалечи следващото включване. Така, с буфера хем сме удължили работата на машината, хем удължаваме почивката. И циклите стават много по-дълги.

Имам едно притеснение, че заради буфера, ТП ще поддържа излишно висока мощност, защото може да си мисли, че не успява да затопли достатъчно. Но това ще се провери.
a_stoev - майстор
Да вкарам още неизвестни в уравнението.
Ниските мощности са при ниски херци и по лошо мазане според боян.
Спестявайки някой процент енергия скъсяваш живота на агрегата.
Ти си на ход :D

Иначе буфера си е проточен по пътя на водата и температурата му е същата. С цел по-ниски загуби е добре да е преди входа на машината, така топлата вода от агрегата да отива към къщата и на връщане да минава през него.
шоп - майстор
a_stoev написа:
100% съгласен, да добавя, дори и при перфектно сметнати и изпълнени фреонови линии, за да има връщане на маслото трябва да се спазва минимална скорост на сместа от хл. агент и масло. Крайностите на намаляване и на форсиране на компресора според мен са нежелателни. КПД то на двигателя и компресора започват доста да се отклоняват от оптиманото. В самата инверторна технология и промяната на честотата от 50 херца също има загуби

a_stoev написа:
Иначе буфера си е проточен по пътя на водата и температурата му е същата. С цел по-ниски загуби е добре да е преди входа на машината, така топлата вода от агрегата да отива към къщата и на връщане да минава през него.
100% съгласен. Според мен точно там му е мястото на буфера. Една идея от мен: ако буфера е самоделен и без изоляция може много лесно и евтино да се увеличи акумулиращата му способност.

Около буфера насипваме сух ситен пясък. Въпреки, че обемната топлоакумулираща способност на пясъка е около 3,2 пъти по-малка спрямо водата, то неговата нищожна цена оправдава направата на този твърдотелен топлоакумулатор около водния:-)))
radius - майстор
a_stoev написа:
Спестявайки някой процент енергия скъсяваш живота на агрегата.
Ти си на ход :D
Стига де, тъкмо се навих за буфер...За мен не е важно дали ще спестя 5лв на месец, щото и така си е ниска сметката. Гледам да помагам на компресора...
Стоев, питах, но никой не се включи, имаш ли идея за колко време след старта "влиза в режим" машината и си достига номиналните параметри ( поне в частта с КОП-а) ?
За изолацията на буфера - при 30 градуса вода в него и 18 в котелното, загубите са нищожни. А и не са загуби, щото са си в къщата. Дори без изолация, ще стопли котелното до 22 примерно и ще настъпи равновесие.
Шопе, гледам да е компактно, не ми се иска да го раздувам с пясъчни кожуси.
Слагайки буфера на връщащата вода ще му намаля топлоакумулиращата способност, защото там разликата в температурите е по-малка - 2-3 С, така си мисля.
шоп - майстор
radius написа:
Шопе, гледам да е компактно, не ми се иска да го раздувам с пясъчни кожуси.
Идеята я споделям по принцип. Много хора четът темата. Щом буфера е в отопляемият обем вместо 10 см фибран във всяка посока-не е ли по удачно 10 см пясък?
Габарита не се променя нито милиметър, а акумулираната енергия се повишава!!! Пясъка е в пъти по-евтин от фибрана.
При точна сметка съм 100% сигурен ( смятъл съм го ), че изолацията + акумулацията на 10 см пясък е в пъти по-добро решение и икономически и практически обосновано спрвямо фибран.

Всеки може да си направи сам сметките като се запознае с цената на 1м3 фибран и 1м3 пасък. За топлоакумулиращата способност на пясъка вече писах, а за коефициента на топлоизолация всеки сам може да си намери данните в нета и да си сметне.
radius написа:
Слагайки буфера на връщащата вода ще му намаля топлоакумулиращата способност, защото там разликата в температурите е по-малка - 2-3 С, така си мисля.
Според мен бъркаш. Акумулацията да кажем от 30 до 35 гр е съшата като от 25 до 30 градуса :-)))))
radius - майстор
Как си представям температурните режими:
При работеща ТП - подаваща 35, връщаща 30. Но при неработеща ТП и работеща циркулационна буфера, ако е на връщащата ще падне от 30 докъм 25, а ако е закачен на подаващата след спирането на ТП ще се охлади от 35 до 25 пак :!: При включване на ТП, тя ще трябва да го загрява от 25 до 35, което е търсен ефект. Така че не е едно и също.
Май измислих вечен двигател, но може да ме обориш :wink:
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: