Най - вълнуващия въпрос зимно време.
veselint - специалист
Здравейте,имам виадрус с пелетна горелка.Котела е вдигнат на кутия и тунингован благодарение на информацията от форума.Доволен съм от котела и горелката,но до тук с добрите неща.Дайте акъл как да го почиствам без да вдигам пепеляк до тавана.Котела го чиста основно веднъж в месеца,най големия проблем е почистването на водната риза.При чистенето и се вдига фин прах който хвърчи на всякъде.Кажете как може да се направи тази процедура по лесно и по чисто. #-o
шоп - майстор
Аз вече два отоплителни сезона минах на отопление с ТП, но виадруса с универсалната горелка си стоят в резерв.

Котела гочистя с една електрическа мощна духалка за листа. Не помня колко м3 за минута, но знам, че скоростта на въздуха в соплото е 200км/ч.

Имам направен отвор в кутията, където много плътно влиза соплото на духалката. Като я включа всичката финна прах заминава през комина и водната риза е на чугун.
Операцията отнема 3-5 мин.
veselint - специалист
Благодаря ти за идеята но това няма как да го приложа при мен.Нямам нито духалка нито отвор в кутията.Не знам но имам чувството че тази прах от ризата няма да падне без физическа намеса.Чудя се дали ако напръскам с обезмаслител няма да е по лесно и чисто след това почистването. :?
шоп - майстор
пон ное 25, 2019 7:04 pmveselint написа:
Нямам нито духалка нито отвор в кутията.
Разбирам, но това го давам като идея.
Аз моята духалка си я купих от базар.бг за 15 лв, а отвора е супер лесен за направа.
По трудното е уплътняването на горивната система. Термосиликони, огнеупорни въжета и т.н.
ventzi48 - специалист
Аз използвам компресор с дюза с диаметър 6 мм и котела е още топъл и всичко отива комина.
phantom_ - специалист
И аз купих електрическа метла но със нея мога да споделя че нищо не става. Това за компресора си го мисля и аз. Колега може ли някаква снимка на дюзата? И още нещо каето взеха да правят тук при нас . А то е рязане на ребрата долу където е скарата за въглища за да не се задръства толкова често. :wink:
veselint - специалист
При мен котела е на кутия и нямам проблем със задръстване на скарата, проблем е финната пепел по ризата на котела.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон ное 25, 2019 6:45 pmшоп написа:
Котела гочистя с една електрическа мощна духалка за листа. Не помня колко м3 за минута, но знам, че скоростта на въздуха в соплото е 200км/ч.

Имам направен отвор в кутията, където много плътно влиза соплото на духалката. Като я включа всичката финна прах заминава през комина и водната риза е на чугун.
Операцията отнема 3-5 мин.
вт ное 26, 2019 6:19 pmventzi48 написа:
Аз използвам компресор с дюза с диаметър 6 мм и котела е още топъл и всичко отива комина.
Хора, наистина ли го правите това, направо не мога да повярвам :shock: ?! Къде отива целия този пепеляк (че и от въглища)? В дворовете и в къщите на съседите, на оживена улица или по главите на децата в близката детска градина/училище? Не въглищата, ами цялата държава ще ни забранят! Нямам думи за повече! :x
phantom_ - специалист
вт ное 26, 2019 7:10 pmveselint написа:
При мен котела
Може да нямаш проблем единствено ако си на дървесни пелети. Аз съм на слънчогледови. При тях на не повече от 400кг задължително трябва да се почиства :idea: А това че всичко отива в комина е още по зле както каза и колегата.
veselint - специалист
вт ное 26, 2019 8:08 pmphantom_ написа:
вт ное 26, 2019 7:10 pmveselint написа:
При мен котела
Може да нямаш проблем единствено ако си на дървесни пелети.
При мен разликата между дървесните и слънчогледовите беше 40лв.и предпочетох дервесните.Пелетите макар и дървесни се водят ,,индустриал,,и са доста по пепеливи,но са калорични и ги гори горелката.

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: